Susiraja kutsuu! Rallin SM-sarjan talvikausi päättyy – SM Itärallin katsojaopas

28.2.2020 / 15:52
Itärallin seremoniastartti tapahtuu Joensuun kauppatorilta lauantai-aamuna (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ja samalla talvikauden päätösosakilpailu ajetaan lauantaina Joensuun seudulla legendaarisen Itärallin merkeissä. Yksipäiväisenä kilpailuna “susirajalla” käytävä Itäralli on kerännyt lähtöviivalle tasokkaan kattauksen. Yhteensä mukana on 160 kilpailijaparia.

Sen lisäksi, että Itärallissa on jaossa rallin SM-sarjan kauden kolmannet sarjapisteet, niin mukana on myös rallin Suomen Juniorimestaruussarja, Suomi Cup, sekä useita lisäluokkia. Junioreille Itäralli on kauden toinen osakilpailu, avausosakilpailu kun ajettiin kolmisen viikkoa sitten Mikkelissä.

SM1-luokassa mukana on 20 kuljettajaa, joista 17 kilpailee R5-kalustolla. Suurimmat ennakkosuosikin paineet harteilleen ottaa ilman muuta Emil Lindholm, luokan pistekakkonen, joka tällä kaudella on johtanut luokkaa 16 erikoiskokeen verran, kun kahdessa osakilpailussa erikoiskokeita on ajettu 19. Teemu Asunmaan pistejohto Lindholmiin on seitsemän pistettä. Lindholm voitti luokan Itärallissa vuosi sitten, kun taas Asunmaan paras sijoitus “susirajalta” on vuoden 2018 kilpailun toinen sija.

Juha Salo on juhlinut Itärallin yleiskilpailun voittoa urallaan kolme kertaa, vuosina 2010, 2013 ja 2015. Salo starttaa tämänvuotiseen kilpailuun erikoisesta lähtötilanteesta, karkkilalaisen pistesaldo kun näyttää kahden osakilpailun jälkeen pyöreää nollaa. Rallin kymmenkertainen Suomen mestari ilmoitti tiedotteessaan, että mestaruushaaveet on jo haudattu tämän vuoden osalta, mutta nälkää menestymiseen yksittäisissä kilpailuissa toki vielä riittää.

Kuten aina SM-sarjan kuninkuusluokassa, niin myös tällä kertaa kärkikolmikkoon on kova tunku. Mikko Heikkilän otteet ovat olleet nousujohteisia ja Mikkelissä kolmanneksi ajanut nurmijärveläinen viihtyy varmasti Pohjois-Karjalan nopeilla ja haastavilla teillä. Esa Ruotsalaiselta palkintosijoitus SM1-luokan osalta vielä puuttuu ja saarijärveläinen starttaa takuuvarmasti nälkäisenä kauden kolmanteen SM-ralliin, Mikkelistä kun tuli pettymys keskeytyksen myötä.

Saarijärveltä Itäralliin saapuu myös Jarkko Nikara, jolla allaan on auto, jolla voitettiin Itäralli kuusi vuotta sitten. Ja kyllä, sitä autoa ohjasti silloinkin Nikara, joka Mikkelissä näytti pitkäksi venyneen kilpailutauon jälkeen parasta osaamistaan taistellen “museoautolla” tiukasti palkintosijoituksesta aina viimeisen erikoiskokeen viimeisille metreille asti. Nikaran sijoitus oli lopulta neljäs.

R5-kalustolla Itärallissa kilpailee myös rallin MM-sarjasta tuttu Craig Breen, mutta koska irlantilaisen Hyundaissa ovat intialaisen rengasvalmistajan MRF:N vielä toistaiseksi luokittelemattomat renkaat, ajaa Breen lisäluokassa numero kuusi. Selvää kuitenkin on, että vertailua Breenin ja SM-sarjan SM1-luokan kuljettajien välillä pätkäaikojen osalta tullaan tekemään koko lauantain ajan.

Nikaran juhliessa Itärallin voittoa 2014, pokkasi samaisena vuonna Toomas “Topi” Heikkinen rallicrossin MM-sarjasta hopeaa. Viime vuonna Itärallissa VIP-autoa ajanut Heikkinen kilpailee nyt urallaan ensimmäistä kertaa rallissa numerot ovissa ja alla on Printsport Racingin Volkswagen Polo GTI R5. Heikkinen lähtee rallidebyyttiinsä nöyrin mielin ja tavoitteet ovat maltilliset.

– Huomaa miten vaikea laji ralli on. On niin monta osa-aluetta, joita ei ratapuolella ja rallicrossissa ole, mitkä tuo ison haasteen ja vaikeuden. Utopistista olisi lähteä heti ajamaan kärkeen, mutta koitetaan ajaa puhtaita pätkiä. Muutaman testipäivän olen ajanut ja haastavinta on ollut löytää luotto nuottiin. Tavoitteena kuitenkin lähteä ralliin tyylikkäästi mukaan ja päästä rytmiin. Toivottavasti pystyisi ajamaan kahdeksan joukkoon, Heikkinen pohtii.

 

Jarkko Nikaran voittovauhtia Mitsubishilla Itärallissa kuusi vuotta sitten (Kuva: Rallin SM-sarja).

 

“Iloinen, että luokassa nyt todella leveä kärki”

SM2-luokassa talvikauden “finaaliin” starttaa 17 kuljettajaa. Jos joutui Jussi Lindberg starttaamaan vielä Mikkelissä luokkansa keskivaiheilta, niin nyt porvoolainen lähtee vetämään SM2-luokan letkaa reitille pistejohtajan roolissa. Ensimmäistä kertaa Itäralliin nelivetokalustolla starttaava Lindberg ajoi Rovaniemellä toiseksi ja Mikkelissä sijoitus oli kolmas.

Vain kahden pisteen päässä Lindbergin takana pistejohtajan päänahkaa himoaa Anssi Rytkönen. Suurimpana mestarisuosikkina tähän kauteen startannut Ville Hautamäki sai Mikkelistä kaipaamansa onnistumisen Tunturirallin ulosajon jälkeen, kun SM-sarjan historian yksi menestyneimmistä kuljettajista sijoittui Jaro Kinnusen voittamassa luokassa toiseksi. Siinä missä viime vuonna SM2-luokan voitot jaettiin Hautamäen ja Esa Ruotsalaisen kesken, niin kuluvalla kaudella kärjen taso on ollut huomattavasti leveämpi. Tätä tervehtii ilolla myös Hautamäki, jolla kakkossijasta huolimatta oli Mikkelissä ongelmia auton kanssa.

– Olen iloinen siitä, että luokassa on nyt todella leveä kärki. Täällä pitää kyllä pystyä voittamaan. Tai ainakin niiden, jotka ovat pisteissä edellä, on nyt oltava takana. Auto kääntyi (Mikkelissä) todella huonosti. Pienellä tiellä piti ajaa niin hiljaa, etten meinannut itsekään uskoa. Teki mieli ajaa ainakin parikymppiä kovempaa, mutta auto puski ihan mielettömästi. Nyt sain ainakin viime sunnuntain testin perusteella sen ongelman hallintaan ja luotto autoon on paljon parempi, Hautamäki iloitsee.

Lindbergin, Rytkösen, Hautamäen ja Kinnusen lisäksi SM2-luokan ennakkosuosikkien joukkoon pitää ilman muuta laskea myös Riku Tahko, joka kävi tiukkaa voittotaistelua Mikkelissä Kinnusta vastaan aina kilpailun kolmanneksi viimeiselle erikoiskokeelle asti. Minin tekniikkamurheet pudottivat Tahkon lopulta seitsemänneksi.

SM3-luokassa Lauri Joona metsästää talvikauden osalta hattutemppua, olihan sastamalalainen luokan ykkönen niin Rovaniemellä, kuin Mikkelissäkin. Mikkelin jälkeen Joona ajoi uransa ensimmäisen MM-rallin ulkomailla, osallistuen Ruotsin MM-ralliin ja junioreiden MM-sarjan kauden avausosakilpailuun. Joonan vauhti oli koko viikonlopun ajan hyvällä tasolla, mutta rengasrikko viimeisellä erikoiskokeella vei jo varmalta näyttäneen kolmannen sijan.

Mikkelissä pettymyksen kokenut Sami Pajari kilpaili myös Ruotsin MM-rallissa, sijoittuen JWRC:ssä neljänneksi. Aiemmin lahtelainen on nähty rallin SM-sarjassa Ford Fiesta R2 -auton vanhemman painoksen ratissa, mutta Joensuun osakilpailusta eteenpäin myös Pajari pääsee nauttimaan uusimman kehitysversion vauhdista, aivan kuten muun muassa Joona.

Aleksi Röyhkiö jatkaa uransa ensimmäisen SM-luokkavoiton metsästystä kuuden palkintosijoituksen jatkoksi. Henri Hokkala ajoi Mikkelissä toiseksi ja Peugeot-kuljettaja haluaa varmasti nousta Joensuussa sijoituksissa yhden pykälän ylöspäin. Mikkelissä kolmanneksi ajanut Jani Luhtaniemi yhdessä Kalle Markkasen, Sami-Matti Trogenin, Koski-Lammen veljesten Heikin ja Juhon, sekä kotiteillään ajavan Joonas Huovisen kanssa muodostavat kovatasoisen “mustat hevoset ry:n” ykkösryhmän.

Heistä etenkin Heikki Koski-Lammi on kuljettaja, joka ei pelkästään tarjoa yleisölle aina vauhdikkaita ajolinjoja ja näyttäviä suorituksia, vaan ottaa vanhasta Citroenistaan “nikaramaiseen” tyyliin kaiken mahdollisen maksimaalisesti irti.

– Tavoitteena on ajaa varmat pisteet kotiin ja tottakai voittokin on mielessä. Omaa vauhtia pyritään pitää yllä. Pidän Joensuun nopeasta tiestöstä ja mielestäni se sopii ajotyyliini, Heikki Koski-Lammi ennakoi.

SM4-luokassa kautensa kahdella kakkossijalla avannut Sami Korvola pohtinee mielessäin ennen kilpailua sitä kuuluisaa vanhaa sanontaa, “kolmas kerta toden sanoo”. Rovaniemellä luokkavoittoon ajanut Petteri Jäppinen, saman tempun Mikkelissä tehnyt Tommi Mäkinen, sekä Mikkelissä luokkaa ylivoimaisesti aina toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle asti johtanut Jere Pensas ovat Korvolan ohella luokan ne suurimmat voittajasuosikit. SM4-luokassa mukana on 13 kuljettajaa.

Itärallissa ajetaan lauantaina viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 98 kilometriä. Kesäkauden avausosakilpailu on ohjelmassa 12.-13. kesäkuuta Kouvolassa.

Itäralli 2020 aikataulu

Lauantai 29.2.

10.49 – EK1 Kostamo (14,45 km)
11.33 – EK2 Satulavaara (11,50 km)

Huoltotauko

13.21 – EK3 Riutta (33,22 km)

Huoltotauko

16.42 – EK4 Oskola (26,60 km)
17.16 – EK5 Palo (12,36 km)

Seremonialähtö Joensuun kauppatorilla kello 10.00 alkaen
Palkintoseremonia samassa paikassa kello 18.30 alkaen

Tärkeitä linkkejä kilpailun seuraamista varten

SM Itäralli
Tietoa lipuista
Tulospalvelu
GPS-seuranta

SM-sarjan kuljettajien kilpailunumerot luokittain

SM1-luokka

2 – Teemu Asunmaa (Skoda Fabia R5 Evo)
3 – Emil Lindholm (Skoda Fabia R5 Evo)
4 – Mikko Heikkilä (Skoda Fabia R5)
5 – Jarkko Nikara (Mitsubishi Lancer Evo 9)
6 – Esa Ruotsalainen (Skoda Fabia R5)
7 – Juha Salo (Skoda Fabia R5)
8 – Jukka Kasi (Skoda Fabia R5)
9 – Juuso Metsälä (Skoda Fabia R5)
10 – Mikko Lehti (Opel Corsa OPC S2000)
11 – Ville Pynnönen (Skoda Fabia R5)
17 – Toomas Heikkinen (Volkswagen Polo GTI R5)
21 – Kari Hämäläinen (Skoda Fabia R5 Evo)
26 – Tapani Hulkkonen (Mitsubishi Lancer Evo IX)
27 – Jari Tuuri (Skoda Fabia R5)
31 – Toni Lauronen (Skoda Fabia R5 Evo)
32 – Teuvo Niskala (Skoda Fabia R5)
46 – Ilya Lotvinov (Skoda Fabia R5)
48 – Alexandr Rzhevkin (Skoda Fabia R5)
54 – Oleg Toporov (Ford Fiesta R5)
60 – Gregory Berezkin (Ford Fiesta R5)

SM2-luokka

12 – Jussi Lindberg (Mitsubishi Lancer Evo 9)
13 – Anssi Rytkönen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
14 – Ville Hautamäki (Mitsubishi Lancer Evo 9)
15 – Jaro Kinnunen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
16 – Riku Tahko (Mini Cooper S R4)
18 – Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi Lancer Evo 10)
19 – Timo Mäenpää (Mitsubishi Lancer Evo 10)
22 – Ari-Pekka Koivisto (Mitsubishi Lancer Evo 10 R4)
23 – Joni Seilo (Mitsubishi Lancer Evo 9)
24 – Jaakko Lavio (Subaru Impreza WRX STi)
25 – Jari Kihlman (Mitsubishi Lancer Evo 5)
28 – Jari Kuikka (Mitsubishi Lancer Evo 9)
29 – Jukka Ikonen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
30 – Juha Pasanen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
43 – Julle Laivola (Mitsubishi Lancer Evo 10)
45 – Evgeny Cherkasov (Subaru Impreza)
59 – Gabriele Campagnoli (Subaru Impreza WRX STi)

SM3-luokka

33 – Lauri Joona (Ford Fiesta)
34 – Sami Pajari (Ford Fiesta)
35 – Aleksi Röyhkiö (Ford Fiesta)
36 – Jani Luhtaniemi (Ford Fiesta)
37 – Henri Hokkala (Peugeot 208)
38 – Roope Korhonen (Citroen C2)
39 – Kalle Markkanen (Peugeot 208)
40 – Sami-Matti Trogen (Ford Fiesta)
41 – Juho Koski-Lammi (Ford Fiesta)
42 – Heikki Koski-Lammi (Citroen C2)
47 – Joni Oksanen (Ford Fiesta)
49 – Kristian Nieminen (Ford Fiesta)
50 – Reinis Nitiss (Ford Fiesta)
51 – Toni Tuominen (Peugeot 208)
52 – Markus Manninen (Ford Fiesta R2)
53 – Joonas Huovinen (Peugeot 208)
55 – Teijo Lahti (Renault Twingo R2)
57 – Niko Patajoki (Citroen C2 R2)

SM4-luokka

61 – Sami Korvola (Ford Fiesta)
62 – Petteri Jäppinen (Alfa Romeo 147)
63 – Oskari Heikkinen (Ford Fiesta)
64 – Miko Kiminki (Honda Civic)
65 – Tommi Mäkinen (Renault Clio)
66 – Jere Pensas (Renault Megane)
67 – Eeka Lahtinen (Suzuki Swift Sport)
68 – Walle Pajuoja (Renault Megane)
69 – Toni Herranen (Ford Fiesta)
70 – Kimi Hirvonen (Renault Clio)
71 – Matti Manerus (Opel Corsa CSi)
72 – Niklas Heino (Toyota Yaris)
73 – Patrik Goman (Citroen C2 VTS)

Joensuun SM-rallin yleiskilpailun voittajat 2003-2019

2003 – Sebastian Lindholm (Peugeot 206 WRC)
2004 – Sebastian Lindholm (Peugeot 206 WRC)
2009 – Jari Ketomaa (Subaru Impreza STi)
2010 – Juha Salo (Mitsubishi Lancer Evo 10)
2013 – Juha Salo (Mitsubishi Lancer Evo 10)
2014 – Jarkko Nikara (Mitsubishi Lancer Evo 9)
2015 – Juha Salo (Peugeot 208 T16)
2018 – Eerik Pietarinen (Skoda Fabia R5)
2019 – Takamoto Katsuta (Toyota Yaris WRC)

Lue myös! SM-sarjan pistetilanteet / SM-sarjan erikoistilastot

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit