Tahko palautti Hyundain SM-sarjaan kolmen vuoden tauon jälkeen – “Opimme paljon”

19.1.2021 / 13:18
Riku Tahkon väkevää menoa Tunturirallin erikoiskokeella (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Riku Tahkon ensimmäinen kilpailu Hyundai i20 R5 -autolla rallin SM-sarjassa toi porvoolaiselle SM1-luokassa viidennen sijan.

Samalla, kun Riku Tahko yhdessä kartanlukijansa Markus Soinisen kanssa starttasivat viime perjantaina Rovaniemellä, Mäntyvaaran raviradalta, rallin SM-sarjan kauden avanneeseen Tunturiralliin, niin samalla myös Hyundai i20 R5 -auto teki paluun SM-sarjaan lähes kolmen vuoden tauon jälkeen. Hyundain R5-auto oli nähty SM-sarjassa mukana aiemmin vain seitsemässä osakilpailussa ja edellisen kerran tämä tapahtui Joensuun Itärallissa maaliskuussa 2018.

Viime vuonna SM2-luokassa SM-pronssia saavuttanut Tahko päätti vaihtaa tälle kaudelle automerkkiä ja luokkaa, eikä porvoolaisen talliin hankittu yksilö ollut mikä tahansa auto, voittihan Nikolay Gryazin tällä samaisella autolla Latvian EM-rallin viime vuonna. Jesse Turunen sai aikoinaan kunnian olla ensimmäinen kuljettaja, joka kilpaili Hyundain R5-autolla SM-sarjassa. Turunen starttasi talvella 2017 Tahkovuoren edustalta Nilsiän SM-ralliin ja nyt oli siis Tahkon vuoro lähteä hakemaan menestystä automerkillä, joka on jo usean vuoden ajan ollut menestyjä rallin MM-sarjassa.

Tahkolle ja Soiniselle ensimmäinen kilpailupäivä Tunturirallissa oli vaikea. Heti ykköspätkällä ongelmia tuotti edellä ajaneen ulosajo ja sen myötä meni myös ajorytmi. Yötauolle saavuttaessa sijoitus oli SM1-luokassa seitsemäs, eron ollessa kärkeen reilut kaksi ja puoli minuuttia.

– Ensimmäisen erikoiskokeen alku tuntui rytmin puolesta ihan hyvältä, mutta lopulta edellä menneen ulosajon takia jouduimme pysähtymään ja ajamaan hiljaa jonossa maaliin muiden kilpailijoiden kanssa. Oli vaikea saada rytmistä tämän jälkeen kiinni ja myös perjantain loput erikoiskokeet tuntuivat vaikeilta spinnauksineen. Välillä tuntui, että olenkohan ikinä ennen ajanut rallia, Tahko kommentoi tiedotteessaan.

 

Riku Tahkon ensimmäinen kilpailu Hyundailla toi SM1-luokassa viidennen sijan (Kuva: Hannu Rainamo).

 

 

“Nyt se toteutui, mutta eroa kärkeen tuli paljon”

Ennen lauantain erikoiskokeita Tahkon tiimi vastaanotti arvokkaita vinkkejä autonsa säätöihin Hyundain tehdaskuljettajien, Oliver Solbergin ja Ole Christian Veibyn, tiimiltä. Vaikutukset auton käyttäytymisessä olivat heti nähtävissä.

– Opittiin auton säädöistä lisää ja löysimme asioita, joilla saimme siitä helpomman ajaa. Lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella auto tuntui jo hyvältä ajaa ja lopuilla erikoiskokeilla pystyimme jo puskemaan, Tahko kertasi toisen ajopäivän kulkua.

Tahkon ja Soinisen loppusijoitus SM1-luokassa oli viides. Tahkon mukaan sijoitus kelpasi, varsinkin kun kuljettaja vertasi sitä omiin ennakko-odotuksiinsa, mutta reiluksi viideksi minuutiksi revennyt aikaero kärkeen mietitytti kokenutta kuljettajaa.

– Vähän sellainen haave oli, että pystyttäisiin taistelemaan itsemme viiden parhaan joukkoon. Nyt se toteutui, mutta eroa kärkeen tuli paljon. SM1-luokassa taso on todella kova. Hienoa oli saada tämä yhteistyö Hyundain kanssa alkuun. Opimme autosta paljon ja pystymme varmasti olemaan nopeampia tulevissa SM-ralleissa. Nyt Tunturin jäljiltä taskuun jäi hyvät testikilometrit ja SM-pisteet, uuden projektinsa ensiaskeleisiin positiivista suhtautunut Tahko päätti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa lauantaina 6. maaliskuuta. Tähän mennessä paras Hyundain R5-autolla SM-sarjassa ajettu sijoitus on Jesse Turusen neljäs sija SM1-luokassa Kouvolan SM-rallissa kesäkuussa 2017. Tuon ennätyksen Tahko varmasti haluaa rikkoa tänä vuonna.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Riku Tahko

 

Asunmaalle kolmannet ja Salmiselle viidennet poronsarvet – “Tavoite täytetty”

Jaro Kinnuselle täysi pistepotti juhlakilpailusta – “Tunnelmat aika erilaiset”

Tuukka Hallialta huikea Tunturidebyytti – “Meni aika tavalla yli odotusten”


Facebook kommentit