Tahkon hylkäys Kouvolassa herättää ihmetystä – “Koko organisaation käytös oli rimanalitus”

26.9.2017 / 17:36
Riku Tahkon kilpailu Kouvolassa päättyi semifinaalin hylkäykseen (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-sarjan kauden viides ja samalla viimeinen osakilpailu ajettiin viime lauantaina Kouvolassa, Tykkimäen moottoriradalla. Yksi eniten keskustelua aiheuttaneista tilanteista nähtiin ja koettiin SuperCar-luokan ensimmäisessä semifinaalilähdössä, kun ruutulipulle toisena saapuneen Riku Tahkon suoritus hylättiin.

Toukokuussa SM-sarjan avausosakilpailussa Hyvinkäällä SuperCar-luokassa toiseksi ajanut Riku Tahko päätti lähteä vielä viikko ennen Kouvolan osakilpailua päättyneen EM-sarjan jälkeen mukaan SM-sarjan viimeiseen osakilpailuun. Aivan kuten Hyvinkäällä, niin myös Kouvolassa Tahko oli hyvässä vauhdissa ja kolmen ajetun alkuerän jälkeen Mini-kuljettaja oli koko porukan ykkönen.

Semifinaalista Tahko nappasi kakkossijan ja olisi varmasti taistellut finaalissakin kärkisijoituksista, mutta semifinaalivaiheessa näytelmän pääosan itselleen ryösti kilpailun tuomaristo.

– Tämän jälkeen kaikki oli politiikkaa, Tahko täräyttää tapahtumista semifinaalilähtönsä jälkeen.

Alkuerien ykkössijan myötä Tahko starttasi omaan semifinaalilähtöönsä eturivistä ja paalupaikalta. Heti lähdön jälkeen Tahkon ja Pekka Keski-Korsun autot osuivat toisiinsa sillä seurauksella, että Keski-Korsun auto pyörähti, osui Jari Putkisen autoon ja Putkisen auto puolestaan törmäsi Jukka Lautamäen autoon. Jere Kalliokoski ja Mikko Ikonen pääsivät tilanteesta jatkamaan ilman kolhuja ja Tahko puolestaan otti paikkansa kolmantena. Sen sijaan Keski-Korsun, Putkisen ja Lautamäen kilpailu päättyi lähtösuoralle.

– En ehkä säätänyt starttikierroksia tarpeeksi korkealle tai kuumensin liikaa kytkintä ja sain huonon lähdön. Sain auton liikkeelle kunnes toisesta rivistä startannut auto osui autoni kylkeen. Sen jälkeen semifinaali sujui osaltamme hyvin. Olin lopulta toinen, vain muutaman metrin Kalliokoskea perässä, joten olin menossa finaalin toiseen riviin, Tahko kertasi kilpailupäivän kulkua.

Finaali jäi kuitenkin Tahkolta kokematta, koska:

– Minulle määrättiin musta lippu ja hylkäys startin jälkeisestä tilanteesta ja minun väitettiin osuneen takana tulleeseen autoon tahallaan. Vaikka yritin näyttää autoni sisäkameran videokuvasta, että käännyin autosta poispäin, enkä autoon päin, eivät he antaneet minulle mahdollisuutta edes näyttää kuvamateriaalia tuomareille, vaan päätös oli ainoastaan kilpailunjohtajan, Tahko ihmettelee.

Koko asian käsittely oli Tahkon mukaan jotain ihan muuta kuin mitä lajin SM-tasolla odottaisi näkevän ja kokevan.

– Päätöksessä oli monta seikkaa, jotka eivät olleet sääntöjen mukaisia ja koko organisaation käytös oli rimanalitus, Tahko sanoo.

UrheiluUutiset.com kysyi muutamalta Tahkon kilpakumppanilta mielipidettä semifinaalilähdön kolariin ja Tahkon siitä saamaan rangaistukseen ja kaikkien vastaus edusti samaa linjaa: kilpailutilanne ja musta lippu siitä oli täysin väärä tuomio. Kaiken lisäksi se, että auton sisäkameran videokuvaa ei edes katsottu tässä tapauksessa, herättää ihmetystä, koska ennen kautta UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan jokainen SM-sarjan kilpailija velvoitettiin hankkimaan autoon sisäkamera, jotta siitä saadun kuvamateriaalin perusteella tuomaristo pystyy tarkistamaan tilanteet epäselvissä tapauksissa. Miksi siis nyt ei näin toimittu?

Tahkon kausi rallicrossin osalta päättyi nyt ajettuun Kouvolan kilpailuun, mutta vielä ei ole kuitenkaan aika päästää Mini Countryman Supercar -autoa “talvilevolle”.

– Meillä on vielä yksi kisa jäljellä, kun auto lähetetään Etelä-Afrikkaan ja Gymkhana Gridin finaaleihin, jotka ajetaan 18.-19. marraskuuta. Taistelemme siellä todella mielenkiintoisessa kisaformaatissa Volkswagenin ja Fordin tehdastiimejä vastaan, Tahko kertoo.

 

Tässä videokooste keskustelua herättäneestä Kouvolan semifinaalista. Kyseinen incar kameran kuva oli tarjolla myös kilpailunjohtajalle mutta hän oli niin varma että käännän kohti toista autoa tarkoituksella joten hän kieltäytyi katsomasta sen. Mähän suorastaan teurastan ton Fiestan tossa lähtökiihdytyksessä ????#joke #vihaajatvihaa
Clip from our semifinal run. Race director gave me black flag from that insident after the start where I nearly stalled my car. Didn’t quite agree that but race director was so confident I’m turning right to hit that car on purpose so that he refused to watch this onboard.

Julkaissut Riku Tahko 25. syyskuuta 2017

 

Lue myös!

Kuudes mestaruus Määtälle toiseksi makein, Alenin kukistaminen pysyy ykkösenä – ”Uskomattoman hieno kausi” (24.9.2017)
Rajala nappasi jo 37. SM-mitalinsa, ensi vuonna EM-sarjaan – ”Yhtään ei säästetty autoa siinä kohtaa” (25.9.2017)
Tukiaiselle kausi toi täydellisen finaaliviisikon ja SM-hopeaa – ”Parasta mitä oli tarjolla” (26.9.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit