Tahkorallissa käynnissä jännittävä sekuntitaistelu voitosta – Salo, Asunmaa vai Nikara?

11.3.2017 / 13:33
Juha Salo johtaa Tahkorallia Nilsiässä kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu, Nilsiän ympäristössä yksipäiväisenä kilpailuna laauntaina ajettava Tahkoralli, on kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen yleiskilpailun voittotaistelun osalta huikean jännittävässä tilanteessa. Kärkitrio Juha Salo, Teemu Asunmaa ja Jarkko Nikara saapui ensimmäiselle huoltotauolle kolmen sekunnin sisällä toisistaan.

Kauden avausvoittoaan metsästävä Juha Salo oli ensimmäisellä erikoiskokeella toiseksi nopein ja toisella erikoiskokeella syntyi pohja-aika, tosin jaettu sellainen – yhdessä Teemu Asunmaan kanssa. Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen Salon johtomarginaali Asunmaahan nähden on 2,9 sekuntia.

– Tulosten valossa ihan jees, mutta kovempaakin voisi mennä, Salo pohti päivän ensimmäisellä huoltotauolla.

Omaan ajoonsa Salo toivoo iltapäivän lenkille vielä lisää tarkkuutta.

– Risteysajoissa hieman liikaa varon. Sain jo nyt menemään ihan hyvin, mutta pari risteystä meni liian varovasti jarruttamalla. Äsken vikalla pätkällä pikkutiellä otin lopussa turhan varovasti. Veikkaan, että Teemukin nostaa vielä vauhtiaan, mutta täytyy itsekin yrittää mennä, Oikean rytmin kun löytää, niin kyllä se siitä, Salo pohti tulevaa voittotaistelua.

“Neljännet sijat saa riittää”

SM1-luokkaa kahden osakilpailun jälkeen maksimipistein johtava Asunmaa ei ollut tyytyväinen suoritukseensa ensimmäisellä erikoiskokeella. Sijoitus oli kolmas ja aikaeroa Jarkko Nikaran ajamaan pohja-aikaan kertyi 3,3 sekuntia.

– Ei onnistunut ensimmäinen erikoiskoe ollenkaan. Alkuun ei ollut rytmiä isolla tiellä ja pienemmällä meni vähän paremmin. Pystytään parantamaan paljon, Asunmaa pohti Twitter-tilillään tuoreeltaan erikoiskokeen jälkeen.

Huoltotauolla Asunmaa kehui Salon avausta, mutta muistutti, että kilpailu on vielä kesken.

– Juha ajaa nyt hyvin, paremmin kuin Mikkelissä. Tiukkaa on ja kaikki on vielä mahdollista. Koitetaan parantaa vielä, Asunmaa suunnitteli.

Nikara siis aloitti rallin ensimmäisen erikoiskokeen pohja-ajalla. Toisella erikoiskokeella sijoitus oli neljäs ja eroa kärkeen kertyi 3,4 sekuntia. Kokonaistilanteessa Nikara on kolmantena, tasan kolme sekuntia Salosta jääneenä.

– Eka tuli paremmin, siinä ei ollut kuin parissa paikassa nuotti myöhässä ja vielä niin, että se ei haitannut. Kakkosella nuotti vähän takkusi enemmän ja muutaman kohdan joutui ajamaan ns. “pimeään”, ei ollut tietoa mitä nypyn takana on. Yhden risteyksen menin vähän pitkäksi ja jouduin kässärillä kääntämään siellä. Pikkutiellä vähän penkkaan. Niissä hukkui se aika mikä jäätiin kärjelle, Nikara kertasi varsin värikästä aamupäiväänsä.

Vaikka alun perusteella mahdollisuuksia on aina jopa voittoon asti, Nikara piti tavoitteet maltillisina ennen neljää jäljellä olevaa erikoiskoetta. Sijoitus kolmen parhaan joukkoon tyydyttäisi alkukauden tekniikkamurheiden jälkeen.

– Kyllä sitä podiumia ainakin koitetaan hakea, kun neljänsiä on oltu nyt jo kaksi kertaa. Ne neljännet sijat saa riittää! Jos kaikki menee hyvin ja nuotti tulee hyvin, niin mikä ettei.

 

Kuva: Jari Nurminen

Teemu Asunmaan ajonäyte Tahkorallin toiselta erikoiskokeelta (Kuva: Jari Nurminen).

 

“Ei paremmaksi voisi mennä”

Hyvää vauhtia alkukauden kisoissa esitellyt, mutta ajovirheisiin sijoitusmahdollisuutensa hukannut Marko Mänty ajaa kahden erikoiskokeen jälkeen neljäntenä, eroa kärkeen on 11,1 sekuntia.

– Ihan ok, ei ole mitään tilanteita ollut. Puhtaasti on tullut. (Jussi) Vainionpää oli ilmeisesti ekalla kaatanut, se oli vähän edessä ja jouduin siinä kohtaa nostamaan, mutta ei siinä juurikaan aikaa mennyt. Toinen tuli ihan ok, yritin pitää vaan puhtaalla linjalla ja tulla suoraviivaisesti. Sieltä se aika näköjään tulee. Alkaa pikku hiljaa uskomaan sen, että ei tarvitse yrittää niin perkeleesti, Mänty hymyili.

Kärkikolmikon vauhtiin Mänty ei aio iltapäivän lenkillä ns. väkisin tunkea mukaan.

– Yritetään päästä maaliin. Ei me aleta nostamaan vauhtia, Mänty päätti.

Nilsiässä rallilauantaita on saatu viettää loistavissa olosuhteissa. Aurinko paistaa, tiet ovat hyvässä kunnossa ja niin erikoiskokeilla, kuin kilpailukeskuksessakin on ollut paikalla hyvin yleisöä.

– Tämä on niin hieno talviralli kuin vaan voi olla. Tosi makea ajaa näitä teitä, on hieno fiilis, Salo hehkutti.

– Aivan mahtavaa, ei paremmaksi voisi mennä! Saa nähdä miten pehmenee tie. Mutta ei se mitään haittaa, siellä on hyvä jää alla. Vähän siinä voi olla pehmeetä päällä, mutta se on sama kaikille, Nikara puolestaan muistutti.

SM2-luokan kärkikolmikko kahden erikoiskokeen jälkeen on Eerik Pietarinen, Janne Eronen (+ 4,0) ja Ville Hautamäki (+ 20,8). SM3-luokassa kolmen kärjen puolestaan muodostavat Taisko Lario, Emil Lindholm (+ 6,1), sekä Miika Hokkanen (+ 6,7). SM4-luokkaa johtaa Esa Ruotsalainen.

Yleiskilpailun tilanne 2/6 ek:n jälkeen

1) Juha Salo (Peugeot) 18.32,7
2) Teemu Asunmaa (Skoda) + 2,9
3) Jarkko Nikara (Subaru) + 3,0
4) Marko Mänty (Skoda) + 11,1
5) Jesse Turunen (Hyundai) + 23,3
6) Tomi Tukiainen (Ford) + 35,1
7) Rajhi Al (Ford) + 35,5
8) Eerik Pietarinen (Mitsubishi) + 42,4
9) Janne Eronen (Mitsubishi) + 46,4
10) Mikko Lehessaari (Skoda) + 48,5

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit