MOTORSPORT

Tallipäällikkö Mäkinen: “Jari-Matti oli vahvin mies maailmassa tänä viikonloppuna”

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Tommi Mäkinen juhli kuljettajana Ruotsin MM-rallin voittoa vuosina 1996, 1998 ja 1999. Jari-Matti Latvalalle nyt tullut voitto oli Ruotsissa uran neljäs, mutta neljään voittoon on yltänyt nyt siis myös Mäkinen. Tosin viimeisin niistä tuli Toyota Gazoo Racingin tallipäällikkönä.

Tommi Mäkisen, 52, villit tuuletukset (katso video alapuolelta) heti Ruotsin MM-rallin voiton varmistumisen jälkeen levisivät sosiaalisen median kautta nopeasti ympäri maailmaa. Niissä tuuletuksissa purkautuivat kaikki ne paineet, joita Puuppolan pieni suuri mies on saanut kantaa harteillaan uuden ja ison projektin vetäjänä.

– On hyvin vaikeaa löytää sanoja kuvaamaan sitä mitä tunnen juuri nyt ja mitä me kaikki tunnemme. Monte Carlo oli meille odottamaton tulos, mutta tämä se vasta onkin odottamatonta. Tottakai, olimme onnekkaita saadessamme tämän voiton, mutta se on myös valtava kunnianosoitus Jari-Matin kaltaiselle lahjakkuudelle ja sille yhtenäiselle tiimityölle mitä on menestyksen eteen tehty Suomessa, Saksassa ja Japanissa, Mäkinen kehui rallin jälkeen.

Edellisen kerran Toyotalla oli voitettu rallin MM-sarjan osakilpailu syyskuussa 1999, kun Didier Auriol toi Corolla WRC:n ykkösenä ruutulipulle. Mäkinen halusi tuoreen voiton hetkellä korostaa koko tiimin tekemää arvokasta työtä, joka tämän kaiken nyt nähdyn ja koetun menestyksen näin nopealla aikataululla on mahdollistanut.

– Suuri kiitos koko tiimille, jotka tekivät mahtavaa työtä ja antoivat parhaan mahdollisen tuen kuljettajillemme koko kilpailun ajan. Kysymys on siitä, miten pystyimme rakentamaan tiimin niin nopeasti niin voimakkaaksi. Ilman Jari-Mattia emme olisi tänä viikonloppuna pystyneet siihen. Haluan tehdä tämän nyt selväksi: Jari-Matti oli vahvin mies maailmassa tänä viikonloppuna, Mäkinen hehkuttaa.

“Hän vaikutti olevan todella onnellinen”

Toyota Gazoo Racingin projektin ympärillä on riittänyt arvostelijoita ja epäilijöitä pitkin matkaa, mutta Mäkinen muistuttaa, että se tärkein asia on ollut, että tiimi on uskonut itseensä.

– Monet tahot ajattelivat vielä loppuvuodesta, että me emme pystyisi nousemaan sille tasolle missä nyt olemme. Mutta me itse tiesimme potentiaalin siihen olevan olemassa, Mäkinen sanoo.

Monte Carlon avauksesta Toyota Gazoo Racing nappasi heti hienon kakkossijan, Ruotsista tuli heti rallin avauserikoiskokeelta ensimmäinen pohja-aika ja lopulta kauden toinen osakilpailu toi myös ensimmäisen voiton.

– Monte Carlon jälkeen emme täysin pystyneet analysoimaan kokonaistilannetta, koska avauskilpailussa olosuhteet olivat niin ääriluokkaa. Monte Carlo on enemmänkin kuljettajien ralli. Täällä Ruotsissa pystyimme heti tekemään loistavaa tulosta ja meillä on vielä muutamia asioita “takataskussa”, jotka tekevät meistä vieläkin vahvempia Meksikossa. Tiedämme ne osa-alueet, joita parantamalla voimme vieläkin parantaa autoa, Mäkinen katsoi jo kohti tulevaa.

Ennen kauden alkua Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda sanoi useassa haastattelussa rakastavansa voittamista ja vihaavansa häviämistä. Vaikka Monte Carlon avauksesta tullut kakkossija uutta tallia debyyttikilpailussa luonnollisesti ilahduttikin, niin faktaahan silti tulosurheilun maailmassa on, että kakkossija on aina se ensimmäinen hävitty sija. Ruotsissa tilanne oli toinen. Nyt muut jäivät Toyotan taakse ja Toyota oli jälleen voittaja.

– On upea tunne voittaa rallin MM-sarjan osakilpailu 17 vuoden tauon jälkeen. Olen aina odottanut tätä hetkeä, mutta en koskaan kuvitellut, että se tulisi näin pian, Toyoda myöntää tallin tiedotteessa.

Mäkinen kertoi sunnuntaina voitonjuhlinnan keskeltä, että yhteydenotto Japanin suunnalta oli tullut heti voiton varmistumisen jälkeen.

– Sain (Toyodalta) Japanista viestejä ja hän vaikutti olevan todella onnellinen, Mäkinen hymyili.

 

 

Lue myös! Latvala kruunasi upean viikonloppunsa Power Stagella – ”Ajattelin, että pitäisi varmaan hiljentää” (12.2.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com