Tänak merkittävässä roolissa kahdessa maailmanmestaruudessa – “Ensi vuonna taistelu jatkuu”

18.11.2018 / 15:26
Ott Tänak ajoi toisen peräkkäisen vahvan kauden MM-sarjassa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka päättynyt kausi rallin MM-sarjassa olikin Ott Tänakille tähän mennessä uran paras, ei virolaisen sijoitus kuljettajien MM-loppupisteissä kuitenkaan kohentunut viime vuotista kolmatta sijaa korkeammalle.

Viime vuonna Ott Tänak ylsi kahteen osakilpailuvoittoon, kun tänä vuonna voittoja tuli neljä. Neljän ykkössijan lisäksi Tänak oli kahdesti toinen ja kuuden palkintosijoituksen (4-2-0) tilasto oli täysin identtinen maailmanmestaruuden voittaneen Sebastien Ogierin kanssa. Viime ja tällä kaudella MM-pronssille sijoittuneen Tänakin ero vuosi sitten Ogieriin nähden loppupisteissä oli 41 pistettä, tänä vuonna 38 pistettä. Toisena vuonna peräkkäin Tänak pääsi kuitenkin juhlimaan autonvalmistajien maailmanmestaruutta.

– Onnittelut jokaiselle tallin jäsenelle. He ovat tehneet loistavaa työtä. Henkilökohtaisella tasolla minun pitäisi olla pettynyt siihen miten kilpailu osaltani tänään päättyi, mutta kaiken kaikkiaan olen silti erittäin onnellinen, koska minulla on MM-sarjan paras auto ja vahva talli ympärilläni. Taistelu oli koko vuoden ajan hienoa ja yritimme koko ajan parhaamme. Olen todella tyytyväinen kauteeni ja ensi vuonna taistelu jatkuu, Tänak vakuuttaa tallinsa tiedotteessa.

Ogier nappasi siis jälleen maailmanmestaruuden, mikä oli ranskalaiselle jo kuudes peräkkäinen. Thierry Neuville sijoittui MM-hopealle ennen Tänakia. Neuvillen ja Tänakin välinen piste-ero Australian jälkeen oli lopulta 20 pistettä. Molemmat joutuivat keskeyttämään kilpailun viimeisenä ajopäivänä, mutta toisaalta molempien maaliin pääsykään ei olisi enää vaikuttanut mestaruuden kohtaloon millään tavalla.

Mestaruuteen pitkässä MM-sarjassa tunnetusti ei riitä se, että on nopea, vaan tarvitaan myös tasaisuutta. Viime ja tämän vuoden perusteella voidaan kuitenkin yhtään liioittelematta sanoa, että Tänak yhdessä Toyota Yaris WRC -auton kanssa ovat MM-sarjan nopein yhdistelmä juuri nyt. Viime vuonna Tänak ajoi kauden aikana 30 ek-pohja-aikaa, kun tänä vuonna määrä oli peräti 70, mikä oikeutti kyseisen tilaston ylivoimaiseen ykkössijaan.

Kuuden nopeimman joukkoon erikoiskokeilla kauden aikana Tänak ajoi viime vuonna 199 kertaa ja tänä vuonna 185 kertaa ollen molempina vuosina tilaston ykkönen. Siinä missä Tänakin henkilökohtainen maailmanmestaruus ei vielä ainakaan viime ja tänä vuonna ole virolaisen kohdalle osunut, niin kahdessa peräkkäisessä autonvalmistajien maailmanmestaruudessa hän on siis ollut isossa roolissa. Viime vuonna M-Sport Fordilla ja tänä vuonna Toyotalla.

Sanomattakin on selvää, että kauteen 2019 Tänak tulee lähtemään yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Kolmas kerta toden sanoo?

Ott Tänak, 31

92 MM-starttia
6 voittoa, 17 palkintosijoitusta
MM-pronssia 2017 ja 2018

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit