MOTORSPORT

Tänak taustoitti viimeisen erikoiskokeen taktikointiaan – “Krisin virhe muutti kaiken”

Ott Tänak sanoi Portugalin MM-rallin jälkeen, että nyt tullut uran yhdeksäs voitto oli kaikista voitoista tähän mennessä ehdottomasti se vaikein. Tänak myös taustoitti viimeisen erikoiskokeen taktikointiaan, jolla virolainen vältti “aura-auton” roolin Italian MM-rallissa reilun viikon päästä.

Ott Tänakin, 31, esitys Portugalin MM-rallissa viime viikonloppuna oli mykistävä. Vaikka lähtöpaikka avauspäivänä perjantaina oli toiseksi huonoin ja lauantaina ongelmia aiheuttivat niin Toyotasta hajonnut iskunvaimennin, kuin pettäneet jarrutkin, niin siitäkin huolimatta virolainen ajoi maaliin voittajana. Voitto oli Tänakille uran yhdeksäs ja niistä seitsemän on tullut Toyotan ratissa viime ja tänä vuonna.

– Pitkä ja kova viikonloppu takana, tuntui hienolta seistä sen päätteeksi palkintopallin korkeimmalla korokkeella. Ehdottomasti urani vaikein voitto tähän mennessä. Perjantaina vauhtimme oli todella vahvaa, huolimatta lähtöpaikastamme. Sunnuntaina ensimmäisellä erikoiskokeella otin varovasti, koska siellä oli paljon pölyä ja näkyvyys oli huono, mutta sen jälkeen pystyimme painamaan täysillä ja kasvattamaan johtoamme, Tänak kertasi viimeisen ajopäivän tapahtumia.

Tänakille voitto oli kauden kolmas ja toinen peräkkäinen, olihan hän ykkönen myös MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Chilessä.

– Tämä on jälleen yksi mahtava voitto Ottille ja koko tallille. Hän oli todella vahva, johtaen kilpailua perjantaista lähtien, vaikka oli toisena autona reitillä, onnistuen selviytymään kaikesta hyvin vaikeissa olosuhteissa, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen hehkutti kilpailun jälkeen.

Portugalin MM-rallin viimeinen erikoiskoe ajettiin Fafen legendaarisissa maisemissa ja tuttuun tapaan jaossa oli myös lisäpisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle Power Stage -erikoiskokeen myötä. Tänak näytti väliaikojen perusteella olevan matkalla pätkävoittoa ja viittä lisäpistettä, mutta juuri ennen maalia hän kuitenkin hidasti tarkoituksellisesti vauhtiaan ja putosi tuloksissa Sebastien Ogierin, sekä Thierry Neuvillen taakse kolmanneksi.

– Aluksi mietimme hieman strategiaa ja ajattelimme niin, että jokainen MM-piste olisi tärkeä koko kautta ajatellen. Olimme menossa kolmella pisteellä “Sebin” (Ogier) ohi ilman, että Power Stagen pisteitä ei vielä oltu laskettu mukaan. Ajattelin, että olen nopeampi kuin hän, joten suunnitelma oli kerätä niin paljon (Power Stage) pisteitä kuin mahdollista, mutta sitten Krisin (Meeke) virhe muutti kaiken, Tänak korosti.

Tänakin tallikaveri Kris Meeke oli matkalla kohti kilpailun kolmatta sijaa ja näin ollen MM-pistejohtajana Portugalin osakilpailuun startannut Ogier olisi ollut lopputuloksissa neljäs. Meeke kuitenkin rikkoi autonsa oikean eturenkaan tien reunassa olleeseen kantoon ja joutui keskeyttämään. Tämä nosti Ogierin kolmanneksi, ranskalainen sai sen myötä lisää pisteitä ja samalla kun Meeken autoa siirrettiin pois erikoiskokeelta, oli lähtöpäässä omaa ajovuoroaan odottaneella Tänakilla aikaa ynnäillä MM-pistetilannetta uudelleen ja laatia taktiikkaa viimeiselle erikoiskokeelle.

– “Seb” oli noussut palkintosijoille ja olimme tasoissa pisteissä siinä kohtaa. Tiesin, että minun pitäisi olla Power Stagella hieman hitaampi kuin hän, jotta välttäisin “aura-auton” roolin Sardiniassa. Sitten Thierry tuli ja kiilasi Power Stagen tuloksissa meidän väliin ja hävisin siinä yhden pisteen lisää, Tänak taustoitti lähes täydellisesti onnistunutta taktiikkaansa.

Ogier siis nappasi Power Stage -erikoiskokeelta täydet viisi pistettä ja kun Tänak oli kolmanneksi nopein saaden siitä kolme lisäpistettä, lähtee Ogier Italiaan MM-pistejohtajana kahden pisteen erolla ennen Tänakia. Kun sekunninkymmenyksistä puhutaan, niin sanomattakin on selvää, että muutamien kymmenysten arviointi hidastelussa on mahdotonta, mutta ei se Tänakin kohdalla kauas jäänyt. Neuville oli viimeisellä erikoiskokeella 0,7 sekuntia Tänakia nopeampi, eli virolaisen onnistuessa hidastamaan vauhtiaan 0,8 sekunnin verran hitaammin, olisi Ogierin pistejohto kahden pisteen sijaan yksi piste.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Sardinian saarella Italiassa 13.-16. kesäkuuta.

Kuljettajien MM-pistetilanne 7/14 osakilpailua

1) Sebastien Ogier (FRA) 142
2) Ott Tänak (EST) 140
3) Thierry Neuville (BEL) 132
4) Elfyn Evans (GBR) 65
5) Kris Meeke (GBR) 56
6) Teemu Suninen 44

Ott Tänakin voitot rallin MM-sarjassa

1) Italia 2017 (Ford)
2) Saksa 2017 (Ford)
3) Argentiina 2018 (Toyota)
4) Suomi 2018 (Toyota)
5) Saksa 2018 (Toyota)
6) Turkki 2018 (Toyota)
7) Ruotsi 2019 (Toyota)
8) Chile 2019 (Toyota)
9) Portugali 2019 (Toyota)

Yhteensä 22 palkintosijoitusta (9-7-6)

Lue myös! Mäkinen ainoa joka yltänyt juhlarallissaan voittoon – Saako seuraa Tänakista Suomessa? (4.6.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com