Tänak viides Toyota-mestari, Mäkiseltä ylistystä kuljettajalleen – “Aivan uskomatonta”

28.10.2019 / 09:33
Ott Tänak mestaruushuumassa Espanjan MM-rallissa sunnuntaina (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Edellisen kerran Toyotalla voitettiin rallin MM-sarjassa kuljettajien maailmanmestaruus 25 vuotta sitten.

Ott Tänak, 32, on rallin MM-sarjan historiassa neljäs Toyotan ratissa maailmanmestaruuden saavuttanut kuljettaja. Ennen Tänakia Toyotalla kuljettajien maailmanmestariksi ovat yltäneet Carlos Sainz vuosina 1990 ja 1992, Juha Kankkunen 1993, sekä Didier Auriol 1994. MM-ralleja Tänak on voittanut Toyotalla 10 kappaletta ja tuossa tilastossa virolainen pitää hallussaan toista sijaa, heti Sainzin (15 MM-osakilpailuvoittoa Toyotalla) jälkeen.

– Ottin harteilla on ollut kovat paineet tänä viikonloppuna. Tiedän millaista se on ja luulen, että muiden on vaikeaa ymmärtää mitä se tarkoittaa. Se mitä Ott teki Power Stage -erikoiskokeella, että varmistaisi maailmanmestaruuden, oli aivan uskomatonta. Kakkossija auttaa meitä myös autonvalmistajien mestaruustaistelussa. Meillä on vielä Australiassa mahdollisuus nousta mestariksi ja teemme kaikkemme sen eteen, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen korostaa.

Viime vuonna Toyota oli autonvalmistajien MM-pisteissä ykkönen. Kuljettajien MM-pisteissä Toyotan kuljettajista korkeimmalla vuonna 2017 oli Jari-Matti Latvala, neljäs, kun taas viime vuonna parhaan sijoituksen nappasi Tänak ollen kolmas. Tänakin toinen kausi Toyotalla toi nyt siis maailmanmestaruuden.

32 vuoden ja 12 päivän ikäisenä Tänak kiilasi rallin MM-sarjan kaikkien aikojen nuorimmat maailmanmestarit top10-listalla sijalle 10. Tänakin edellä tilastossa ovat Colin McRae, Juha Kankkunen, Carlos Sainz, Petter Solberg, Ari Vatanen, Sebastien Ogier, Sebastien Loeb, Massimo Biasion, sekä Richard Burns.

Tänak on rallin MM-sarjan historian 18. maailmanmestari ja ensimmäinen virolainen, joka mestaruuteen yltää. Tänakia ennen virolaiskuljettajista Markko Märtin oli yltänyt parhaimmillaan MM-pisteissä kolmanneksi, vuonna 2004. Eniten kuljettajien maailmanmestaruuksia ovat voittaneet ranskalaiset kuljettajat, yhteensä 16. Suomi on tilastossa kakkosena, 13 mestaruudellaan. Tänakin lisäksi vähintään kuuteen osakilpailuvoittoon mestaruuskaudellaan ovat yltäneet aiemmin vain Loeb ja Ogier.

Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Australiassa 14.-17. marraskuuta.

 

 

Lue myös! Äidin viisaat sanat siivittivät Tänakin lentoon sunnuntaina – “Jos haluan jotain” (28.10.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit