Tekeekö suomalaiskvartetti kärkitaistelusta SM-rallin? – “Suomalaisille etua”

25.2.2021 / 21:11
Emil Lindholm ajoi Tunturirallissa tänä vuonna SM1-luokassa kolmanneksi (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Rovaniemen MM-rallissa WRC3-luokan suurimmat voittajasuosikit tulevat Suomesta.

Perjantaina käynnistyvässä Rovaniemen MM-rallissa WRC3-luokassa mukana on 23 kilpailijaparia. Mikään suuri ihme ei olisi, mikäli kärkitaistelun osalta tästä luokasta tulisi todellinen SM-ralli, sillä Teemu Asunmaa, 33, Emil Lindholm, 24, Eerik Pietarinen, 27, sekä Mikko Heikkilä, 29, ovat kaikki kuljettajia, joilla on eväitä nousta kotikilpailussaan huipputulokseen.

– Omaa parasta lähdetään tavoittelemaan. Kolmen joukossa tulisi olla ja näen sen realistisena. Voitto olisi tottakai hieno saavutus, varsinkin kun MM-ralli Rovaniemellä tapahtuu vain kerran elämässä, mutta siihen on pitkä matka, rallin SM-sarjan SM1-luokan hallitseva Suomen mestari ja tammikuisen Tunturirallin voittaja Asunmaa muistuttaa.

Asunmaa on voittanut SM-sarjan kuninkuusluokan mestaruuden kolme kertaa neljän viimeisen vuoden aikana ja alavutelainen onkin ehdottomasti tämän hetken yksi parhaimpia kansallisen tason kuljettajia Suomessa. Ja kun se Suomen kansallinen taso kärjen osalta tiedetään timantinkovaksi, niin Asunmaan toinen peräkkäinen voitto Rovaniemellä kauden 2021 alkuun ei tulisi yllätyksenä. Yksi kysymysmerkki Asunmaan kohdalla on lähtöpaikka.

– Meillä on eri lähtöpaikat kuin mitä SM-sarjassa olisi. SM-sarjassa lähdetään ensimmäisinä autoina, mutta täällä vasta muiden luokkien jälkeen. Ensimmäisellä ajokerralla ajetaan puhtaammalla tiellä ja toisella kerralla uraisemmalla, joka voi ehkä tuntua hieman oudolta, kun SM:ssä ei tarvitse niissä ajella. Neste Rallissa toki ollaan jouduttu, joten ei se ihan uutta ole, urallaan aiemmin neljä kertaa Suomen MM-ralliin Jyväskylässä osallistunut Asunmaa muistelee.

Asunmaa yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa kilpailee SM-sarjassa Pirellin renkailla ja saman rengasvalmistajan “pikkumustat” ovat alla myös nyt, mutta MM-sarjassa ajetaan erilaisella renkaalla kuin millä kansallisissa sarjoissa ja joilla Asunmaa Tunturirallin viisi viikkoa sitten voitti.

– MM-sarjan rengas on hyvin samantyyppinen kuin viime talven SM-sarjan rengas, mutta nastat ovat matalampia, joka tuottaa vähemmän pitoa, mutta rengas on toisaalta kestävämpi. Tähän ollaan totuteltu, sekä tehty jotain pieniä säätöjä autoon. Mitään uutta ei kuitenkaan lähdetty kokeilemaan. Auto on hyvässä säädössä Tunturin jäljiltä, Asunmaa korostaa.

 

Eerik Pietarinen Tunturirallissa ja Rovaniemellä tammikuussa 2020 (Kuva: RPF).

 

“Huipputavoitteeni ensi vuodeksi WRC2-luokkaan”

Suurimman muutoksen renkaiden osalta kokee Lindholm, joka toimii rengasvalmistaja MRF:n testikuljettajana, mutta MM-sarjan rengassäännön takia kilpailee nyt Rovaniemellä Pirellillä.

– Kahteen kertaan ajettaessa tiestöön tulee varmasti ajourat, joten tarvitsemme nastoilta kestävyyttä. Lumessa MM-rallirenkaalla on ajettava tarkemmin, Lindholm kuvailee.

WRC3-luokan kuljettajista Asunmaa, Lindholm, Heikkilä, Jussi Keskiniva, Tuomas Skantz, ruotsalainen Lars Stugemo, sekä virolaiset Gregor Jeets ja Egon Kaur osallistuivat tammikuussa samoissa maisemissa ajettuun Tunturiralliin, rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailuun.

– Onhan se vähän outoa palata takaisin ja ajaa tämän kauden kaksi ensimmäistä rallia samalla paikkakunnalla. Alue on tuttu, tosin tiestöä ajetaan eri tavalla kuin SM-ralleissa, mutta uskon, että ulkomaalaisiin kilpakumppaneihin verrattuna siitä on meille suomalaisille etua. Olettaisin, että kovimman vastuksen WRC3-luokassa saamme kotimaisilta kuljettajilta, Lindholm ennakoi.

Lindholm ja kartanlukija Mikael Korhonen urakoivat viime vuonna 13 rallia ja jotta espoolaisen ura jatkuisi nousujohteisena, on tälle vuodelle GRX-tiimin kuljettajan leirissä tavoitteet asetettu äärimmäisen korkealle.

– Tavoitteemme on tänä vuonna ajaa Suomen MM-rallien lisäksi myös muita MM-osakilpailuja. Kaikki pisteet ovat siksi tärkeitä. Vuosi sitten ajoin kaksi MM-rallia, joista saimme hyvän tuloksen ja sijoituimme pisteissä viidenneksi. WRC3-luokassa pärjääminen on siksi päätavoitteemme. Jos tänä vuonna pääsemme ajamaan muutaman kisan viime vuotta enemmän, niin meille avautuu mahdollisuus kilpailla WRC3-sarjan kärkisijoista. Huipputavoitteeni on ajaa paikka ensi vuodeksi WRC2-luokkaan ja päästä sitä kautta ajajaurallani eteenpäin, Lindholm taustoittaa.

 

 

“Mahtavaa päästä ajamaan Lapin nopeille teille”

Jos Asunmaa ja Lindholm tässä kohtaa nostetaan WRC3-luokan suurimmiksi voittajasuosikeiksi, niin sen kuuluisan “mustat hevoset” osaston kaksi ehdotonta nimeä ovat Pietarinen ja Heikkilä. Pietarinen, SM1-luokan vuoden 2018 Suomen mestari ja samaisen vuoden Suomen MM-rallin WRC2-luokan voittaja, tiedetään äärimmäisen nopeaksi kuljettajaksi, mutta neljän kuukauden kilpailutauko on ennakkoon ajateltuna pienoinen kysymysmerkki.

Pietarinen, jolle nuotteja lukee Antti Linnaketo, onkin ajanut kilpailutauon vastapainoksi ison määrän testikilometrejä ja tavoitteet edessä olevaan kauden avauskilpailuun ovat äärimmäisen kovat.

– Pääsin ajamaan testiä muutamaan otteeseen, kaikkiaan noin 250 kilometriä. Sen määrän täytyy riittää. Päätavoite on WRC3-luokkavoitto, mutta kaikista R5-autoilla ajavista täytyisi olla siellä kolmen nopeimman joukossa, Pietarinen naulaa.

Heikkilä saattaa vielä olla suurelle ralliyleisölle tuntematon nimi, mutta nopeutta nurmijärveläiseltä kyllä löytyy. Heikkilä ajoi viime vuonna ensimmäisen täyden kautensa SM1-luokassa sijoittuen loppupisteissä kolmanneksi. Kauteen 2020 mahtui myös uran ensimmäinen EM-ralli (Latvia) ja nyt edessä on MM-debyytti.

– Hyvällä fiiliksellä lähdetään! On mahtavaa lähteä ajamaan uudestaan Lapin nopeille teille ja kun vielä kyseessä on ensimmäinen MM-ralli minulle, niin tunnelma on hieno. Tavoitteena on ajaa ehjä suoritus ilman isompia virheitä niin kovaa kuin pystyn. Yritän mennä sen minkä päästään, missään tapauksessa ei lähdetä himmailemaan. Katsotaan sitten maalissa, mihin se riittää, Heikkilä pohtii.

Myös Heikkilän kartanlukijalle Topi Luhtiselle edessä on nyt uran ensimmäinen MM-ralli. Kaksikon välinen yhteistyö käynnistyi viime vuonna.

– Tien tyypistä on nyt jonkinlainen kokemus. Ainakin pätkä, missä sattui se harmillinen kaatuminen, ajetaan liki samalla tavalla nyt, sekä viime vuodelta mukana on yksi pätkä, mistä ajetaan nyt osa. Pientä hajua reitistä siis on, mutta nuotit saa kuitenkin tehdä uusiksi. Pientä kotikenttäetua saattaa muihin WRC3-kuskeihin nähden olla, muttei mitään älytöntä, Heikkilä sanoo.

Rovaniemen MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy perjantaina kello 15.08. Asunmaa, Lindholm, Pietarinen ja Heikkilä kilpailevat jokainen Toni Gardemeisterin johtaman TGS Worldwide -tiimin väreissä. Asunmaa, Lindholm ja Heikkilä nähdään Skoda Fabia Rally2 Evo -auton ratissa, kun taas Pietarinen hakee menestystä vanhemmalla Skoda Fabia R5 -autolla.

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Katsojaopas! Näin seuraat Rovaniemen MM-rallia – Kaikki faktat samassa paketissa


Facebook kommentit