MOTORSPORT

Timo Kuukka lennätti Fordinsa ykköseksi Urjalassa – “Päätettiin lähteä sittenkin”

Rallin Historic Rally Trophy -sarjan viimeisessä osakilpailussa oli paljon pelissä, kun sarjan neljässä ikäkategoriassa, sekä nuottisarjassa ratkaistiin mestaruuksia ja mitalimiesten järjestystä. Timo Kuukalla ei ollut enää mahdollisuuksia mestaruuteen, mutta riihimäkeläinen näytti kaikille olevansa silti kovin vastustaja.

Urjalan ympäristössä, Nuutajärven Lasitehdas keskuspaikkanaan, ajetussa viiden erikoiskokeen Urjala Historic Rallissa Timo Kuukka ja Kimmo Juhannusvuori kävivät kiivasta taistelua rallin nopeimman kuljettajan tittelistä. Ensimmäisellä erikoiskokeella Kuukka oli nopein, Juhannusvuori hävisi vain 0,2 sekuntia ja Tommi Järvinenkin ylsi vielä 0,8 sekunnin päähän Kuukasta. Matti Jaatinen jäi jo peräti 2,9 sekuntia.

Muut putosivat kakkoserikoiskokeella kärkikaksikon vauhdista, kun Juhannusvuori onnistui nousemaan kisan kärkeen 1,4 sekunnin turvin. Järvinen oli kolmas, mutta jo 17,7 sekuntia jääneenä. Kuukka onnistui kolmannella ek:lla päihittämään Juhannusvuoren 2,5 sekunnilla ja nousi näin kärkeen juuri ennen kilpailun taukoa 1,1 sekunnin erolla. Kun Juhannusvuori keskeytti tauon jälkeisellä, kisan neljännellä pätkällä, oli Kuukalla vakuuttava johto ja lopulta helppo ajaa maaliin voittajana.

– Nelosen ison tien osuudella täydestä vauhdista koneen käynti tyssäsi lähes täysin ja sitten kuului kova pamaus. Moottori hajosi ja oli pakko keskeyttää, kertoi reitin varrelta tavoitettu Juhannusvuori, joka keskeytyksestä huolimatta nappasi ikäkauden -75 HRT-mestaruuden.

Juha Laaksonen koki jo ennen lähtöä vastoinkäymisiä.

– Auto ei toiminut kunnolla, kun lähdettiin starttiin. Myöhästyttiin ykköseltä heti nelisen minuuttia, joten aikasakkoa tuli 40 sekuntia, kertasi Laaksonen, joka lähti ajamaan muita takaa sijalta 35.

Kolmospätkän jälkeen Laaksonen oli jo kymmenes ja kahdella viimeisellä erikoiskokeella kiri vielä peräti kakkoseksi asti. Eroa Kuukkaan jäi lopulta minuutin verran. Järvinen oli Kuukan jälkeen toiseksi nopein HRT-kuljettaja, mutta lopullinen sijoitus on vasta neljäs, sillä maali-AT-asemalta myöhästymisestä aikasakkoa tuli 10 sekuntia. Vain 0,1 sekuntia jäi Järviselle eroa kolmanneksi sijoittuneeseen Juhani Vuoreen.

Kuukka epäili jo edellisessä osakilpailussa, ettei Urjalaan tule lähdettyä lainkaan, kun moottori tuolloin vaikutti menneen rikki.

– Päätettiin lähteä sittenkin. Ei moottorille mitään tehty, joten riskillä ajettiin. Kestää jos kestää, paljasti voittaja maalissa.

Nuottisarjalaisten nopein oli Heikki Westerlund, joka teknisten ongelmien saattelemana pääsi kuin pääsikin maaliin. Espanjalainen Miguel Diaz Aboiltiz hävisi 11,6 sekuntia. Juha Selänne oli porukan neljänneksi nopein, mutta Peugeot-mies voitti kuitenkin sarjan.

– Oli tosi hankalaa ajaa tänään. Mestaruuden kannalta oli pakko vain päästä maaliin, joten ajonopeus oli sovitettava sen mukaan, paljasti Selänne.

Historic Rally Trophy mitalistit kaudella 2018

Kuljettajat

Historic-69

1) Matti Leander (HRCF) 55
2) Juha Mäkitalo (EPUA) 53
3) Jari Ohrankämmen (HRCF) 51

Historic-75

1) Kimmo Juhannusvuori (J.äijät) 51
2) Tero Salminen (LopUA) 51
3) Timo Kuukka (RiiUA) 45

Historic-81

1) Arttu Karttunen (AMM) 55
2) Vesa Glad (NokUA) 53
3) Markku Hakala (FoSUA) 45

Historic-90

1) Ilkka Kiviniemi (PR-Rac) 55
2) J-P Haapasalo (HRCF) 51
3) Antti Siikala (OriUA) 51

Veteraanit

1) Pentti J Laakkonen (HRCF) 50
2) Sakari Salminen (HRCF) 47
3) Veijo Hänninen (SLUA) 36

Kartanlukijat

Historic-69

1) Jouni Suorsa (HausUA) 55
2) Anssi Puroaho (KvanUA) 53
3) Petri Helmikkala (HRCF) 51

Historic-75

1) Jussi Altti (J.äijät) 51
2) Annina Noso (LopUA) 51
3) Tomi Kankus (RiiUA) 45

Historic-81

1) Veli-Matti Karttunen (AMM) 55
2) Jari Männistö (FoSUA) 45
3) Linda Mansikkamäki (ÄetUA) 40

Historic-90

1) Juha Salmenautio (EPUA) 55
2) Saara Haapasalo (LahUA) 51
3) Katja Salmijärvi (TerUA) 51

Teksti: Kikka Kuosmanen, Historic Rally Trophyn tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com