MOTORSPORT

Timperille dramaattisten vaiheiden jälkeen ensimmäinen SM-kulta – “Heti täyspotti”

Jokamiehenluokan yleisen luokan Suomen mestaruudesta taisteltiin yli 200 kuljettajan voimin viime viikonloppuna Hyvinkään Vauhtipuistossa. Dramaattisten vaiheiden jälkeen mestariksi kruunattiin kotiradallaan ajanut Juha Timperi, joka parinkymmenen yrityskerran jälkeen selviytyi nyt ensimmäistä kertaa A-finaaliin ja heti tuli voitto.

Juha Timperi, 37, kuului ehdottomasti osallistuneista kuljettajista tämänvuotisen jokamiehenluokan SM-kilpailun siihen kokeneempaan kaartiin.

– 15-vuotiaasta asti olen ajanut “jokkista”. Melkein kahteenkymmeneen SM-kisaan olen osallistunut ja nyt tuli ensimmäinen A-finaalipaikka ja saman tien voitto. Aika monta kertaa on käyty harjoittelemassa. Nyt onnistui ja heti täyspotti! Ja aika harvoin se Suomen mestaruus tässä lajissa on tullut etelään yleensäkään, alunperin olen helsinkiläinen, Timperi kommentoi UrheiluUutiset.comille voitokkaan kilpailuviikonlopun jälkeen.

Timperin viikonloppu ei saanut onnistunutta alkua, kun heti ensimmäisessä alkuerälähdössä auton tekniikka oikutteli ja sijoitus oli vasta neljäs.

– Alku näytti vähän huonolta, kun meni vetoakseli poikki. Sitten se lähti siitä vähän paremmin kulkemaan. Ei mitään ylivoimaa sentään, mutta tärkeimmät lähdöt onnistui, Timperi kertasi kilpailun kulkua.

Lauantain välierästä Timperi nappasi lähtövoiton. Sunnuntain alkuerälähdössä sijoitus oli toinen, välierässä Timperi oli kolmas ja semifinaalilähdön voitto vei Hyvinkään UA:n kuljettajan suoraan A-finaaliin. A-finaaliin Timperi starttasi ykkösruudusta ja ensimmäisen mutkan jälkeen hän huomasi johtavansa taistelua Suomen mestaruudesta, vaikka Antti Harju rajusti yrittikin kärkipaikkaa itselleen. Harju osui Timperiin, pyörähti ja putosi viimeiseksi.

Viimeisen kierroksen käynnistyessä kärkikolmikko oli yhdessä nipussa, Timperi johti, Mika Liimatainen ajoi toisena ja Sami Puttonen kolmantena. Timperi ajautui ensimmäisessä mutkassa hieman leveäksi ja Liimatainen kuittasi kärkipaikan itselleen, mutta vain hetkeksi, sillä Timperi kuittasi ykköspaikan takaisin heti seuraavassa mutkassa. Samassa tilanteessa myös Puttonen pääsi ohi Liimataisesta, joka putosi lopputuloksissa lopulta kuudenneksi.

Timperi ohitti ruutulipun ensimmäisenä ja ehti ajaa autonsa jo lähelle palkintopallia, kunnes sai tietää tulleensa hylätyksi. Timperille oli tuomittu musta lippu radan oikomisesta viimeisellä kierroksella tilanteesta, missä hän kuittasi takaisin ohi Liimataisesta kilpailun kärkipaikalle. Timperi ei autosta noustessaan voinut uskoa tilannetta todeksi.

– Kyllähän minä kanttikiven yli menin, mutta kanttikivi on rataa. Sen saa ylittää, mutta sen väärältä puolelta ei saa mennä ja näin tehtiin. Tuomaristo näki sen tilanteen videolta, tutki asiaa ja päätti, että minä olen Suomen mestari. Piste. Jos jotain olisi pitänyt antaa, niin maksimissaan varoitus siitä kylkikontaktista Liimataisen kanssa, Timperi pohti.

“Tästä on kohta hyvä siirtyä eläkkeelle”

Timperi teki täysin odotetusti tuomiosta vastalauseen, jota tuomaristo käsitteli parin tunnin ajan.

– Odottavan aika on pitkä, Timperi naurahti muistellessaan sitä piinaavaa odotusta, että olisiko hän Suomen mestari vai säilyisikö hylkäys loppuun asti.

Musta lippu oli ehditty näyttää radalla viimeisen kierroksen aikana, mutta sitä Timperi ei ehtinyt huomata, koska:

– En nähnyt mustaa lippua, kun ne laittoi sen esiin, koska olin siinä kohtaa jo maalin ohittanut. Maaliin tullessa ei ollut mitään tietoa. Tottakai vastalausetta lähdettiin heti tekemään, koska omasta mielestä siinä tilanteessa ei ollut mitään rikettä.

Lopulta tuomariston päätös saatiin ja sen mukaan vastalause meni läpi, joten näin kotiradallaan kilpaillut Timperi pääsi juhlimaan ensimmäistä yleisen luokan Suomen mestaruuttaan.

– Siinäkin mielessä tuntuu hyvältä, että isä (Kalervo Timperi) on ajanut vuodesta 1981 lähtien, siitä asti, kun minä olen syntynyt, ja ollut koko minun elämäni mukana tässä hommassa. Tämä mestaruus on vähän niin kuin piste iin päälle. “Jokkis” on koko perheen laji ja meilläkin koko perhe sitä harrastaa. Tästä on kohta hyvä siirtyä eläkkeelle ja alkaa omia lapsia tukemaan tohon hommaan. Kolmas sukupolvi on vahvasti tulossa mukaan, Timperi paljasti.

Tuoreen Suomen mestarin kilpailukalenteri loppukesän osalta ei ole vielä ihan täysin lukkoon lyöty.

– Liigaan osallistutaan ainakin, mutta voi olla, että lähdetään Pellon Poikkinaintiajoihin kokeilemaan parin viikon päästä. Ei ole siitä vielä ihan täyttä varmuutta.

SM-hopeaa pokkasi jämsäläinen Sami Puttonen, joka jo ehti A-finaalin jälkeen kommentoimaan tapahtumia Suomen mestarina.

– Ensimmäistä kertaa oli auto jolla oli mahdollista menestyä. Olisinhan minä joskus silloin tästä autosta rahaa saanut, mutta halusin itse kokeilla. Kannatti koittaa, Puttonen hymyili.

Kolmanneksi sijoittuneelle Joni-Pekka Rajalalle nyt tullut SM-mitali oli jo uran 46.

– Tosi hieno viikonloppu! B-finaalista hyvä nousu A-finaaliin ja siellä hyvä startti. Vähän osumia tuli, mutta kuitenkin kolmanneksi. En oikein itsekään tiedä mitä siinä tapahtui, vähän kaikki osui toisiinsa. Olin puskan toisella puolella, kalastin itseni pois sieltä ja pysyi pystyssä. Auto toimi tosi hyvin, bensaa tankkiin, akkuun virtaa ja menoksi. Pelloon parin viikon päästä seuraavaksi, Rajala suunnitteli.

Jokamiehenluokan vuoden 2020 yleisen luokan Suomen mestaruudesta ajetaan Porissa.

A-finaalin lopputulokset

1) Juha Timperi (HyUA)
2) Sami Puttonen (JämSUA)
3) Joni-Pekka Rajala (NoorUA/MK)
4) Mikko Turunen (JoeUA)
5) Antti Harju (P-HUA)
6) Mika Liimatainen (KonnMK/UA)
7) Niko Haukka (SuonUA)
8) Petri Laitinen (PihtUA)

 

 

Lue myös! Kolmas kerta toden sanoi Kalliolle (3.7.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: XAnzah

 

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com