Tommi Hallman Englannista kotimatkalle pistejohtajana – “Aika lailla maksimitulos”

21.6.2022 / 17:22
Tommi Hallman teki onnistuneen vierailun Englantiin (Kuva: Tommi Hallmanin tiedotus).

[ A- ] / [ A+ ]

Tommi Hallman debytoi viime viikonloppuna rallicrossin Nitro RX -sarjassa menestyksekkäästi, kun kuopiolainen nappasi Lydden Hillissä, Englannissa ajetuista kauden kahdesta ensimmäisestä osakilpailusta kaksi NEXT-luokan palkintosijoitusta. Kotimatkalle Hallman tiimeineen lähti pistejohtajan kruunu päässään.

Suomalaisen SET Promotion -tiimin väreissä kilpaileva Tommi Hallman, 21, sijoittui lauantain finaalissa kolmanneksi ja sunnuntain finaalissa sijoitus oli toinen. Kotimatkalle Suomeen ja Kuopioon Hallman lähti NEXT-luokan pistejohtajana. Viikonlopusta tuli tulosten valossa Hallmanille menestyksekäs, vaikka uran ensimmäinen vierailu Lydden Hillin radalla Englannissa olikin kaikkea muuta kuin ongelmaton.

– Viikonlopusta jäi kyllä positiivinen fiilis. Voisi sanoa, että taisteluvoitto, kaikkiin ongelmiin nähden saavutettiin aika lailla maksimitulos ja sarjajohto pisteissä. Oma ajaminen etenkin finaaleissa oli sillä tasolla millä pitääkin, vauhti oli hyvää ja pystyin hyödyntämään ohitustilanteet, Hallman kertasi viikonloppuaan “sumuisella saarella”.

Yhdysvalloista lähtöisin olevassa Nitro RX -sarjassa kilpaillaan neljässä eri luokassa ja kauden kolme ensimmäistä kilpailuviikonloppua käydään Euroopan puolella. Lydden Hillissä NEXT-luokassa mukana nähtiin kahdeksan kuljettajaa neljästä eri maasta ja kalustona tässä luokassa ovat Supercar Lites -autot, jollaisella Hallman voitti viime vuonna Pohjoismaiden mestaruuden RallyX-sarjassa. Hallmanin mukaan Nitrossa taso on avausviikonlopun perusteella kovempi.

– Moni näistä kuljettajista on tuttuja viime vuodelta ja heistä moni on ajanut viime vuonna Nitroa, sekä tänä vuonna Nordicia, joten kokemusta on kertynyt. Tässä porukassa jokainen lähtö on tosi kova lähtö, kun viime vuonna Nordicissa mukana oli myös niitä selkeästi hitaampia kuljettajia. Nitrossa on vähemmän kuljettajia, mutta taso on tosi kova ja tasainen, Hallman arvioi.

Hallman lähti Lydden Hilliin takanaan lähes kymmenen kuukauden mittainen kilpailutauko “oikeista” kilpailuista, kilpaileehan Hallman menestyksekkäästi myös simulaattorikilpailuissa. Suomessa Hallman haki tuntumaa autoon parinkymmenen kierroksen verran ja torstaina Lydden Hillissä ajetut testit tarjosivat ensimmäisen tutustumisen tulevaan kilpailurataan. Kun kellot lauantaina ensimmäisen kerran käynnistettiin, Hallman ajoi harjoituksissa nopeimman ajan.

Hyvät suoritukset saivat jatkoa heti ensimmäisessä kilpailulähdössä, mistä Hallman nappasi ylivoimaisen voiton ja sen myötä paalupaikan semifinaalilähtöön. Semifinaalista tuli kuitenkin pettymys tekniikkamurheiden myötä ja neljäs sija tiesi suoran finaalipaikan sijaan paikkaa “keräilyerän” toiseksi viimeiseen lähtöruutuun.

– Heti startissa, kun nostin kytkimen, niin pamahti vetoakselista spoorit. Siinä meni myös pyörännapa, jarrut ja tukivarret. Kaikki hajosi kerralla, Hallman harmitteli.

 

NEXT-luokan lähdöt Lydden Hillin radalla tarjosivat runsaasti tapahtumia (Kuva: Tommi Hallmanin tiedotus).

 

 

“Kilpailutapahtumana hienoin, missä olen ollut”

Tekniikkamurheet saivat jatkoa myös “keräilyerässä” ja kun Hallman jäi lähdössä viimeiseksi, tiesi se lähtöpaikkaa finaaliin viimeisestä eli kahdeksannesta lähtöruudusta. Hallman näytti finaalissa kuitenkin parasta osaamistaan, nyt auto toimi ja menestysnälkäinen suomalainen saapui ruutulipulle sijalla kolme.

– Tämä oli yksi parhaimmista ajoista mitä olen koskaan ajanut. Kuuden kierroksen aikana on kuitenkin vaikea ohittaa niin monta autoa, varsinkin kun mukana ei ollut yhtään “turistia”, vaan kaikki ajoivat kovaa. Tosi vaikea päästä ohi, mutta nyt meni kaikki nappiin, Hallman iloitsi.

Sunnuntain ensimmäisessä kilpailulähdössä Hallman ajoi toiseksi, mutta jälleen kerran semifinaalista tuli pettymys. Tällä kertaa edessä oli keskeytys heti avauskierroksella, kun kilpakumppani antoi sen verran osumaa Hallmanin auton peräpäähän, että osuman seurauksena takapyörän ripustukset pettivät. “Keräilyerässä” Hallman sijoittui toiseksi, joka tiesi finaaliin kuudetta lähtöruutua. Kahdeksan kuljettajan finaalista lopulta vain neljä selvisi maaliin asti.

– Olin noussut jo kolmanneksi ja lisälenkki oli suoritettu, kun lähtö keskeytettiin punaisella lipulla. Uusintastartissa oli mukana neljä autoa. Nousin hieman ennen puoliväliä toiseksi, sain kärkikuljettajan kiinni, joka meni lisälenkille toiseksi viimeisellä kierroksella ja minä viimeisellä. Ihan ei riittänyt voittoon asti, mutta vauhti oli hyvää, 0,440 sekunnin erolla toiseksi jäänyt Hallman kehui suoritustaan.

Lydden Hillin rallicross-rata teki Hallmaniin ensivierailun perusteella suuren vaikutuksen ja kaikki tähän legendaariseen rataan kohdistunut ennakkohehkutus oli todellakin kaiken hehkutuksen arvoista.

– Kyllä oli. Rata on tosi hieno ajaa ja siellä on paljon perinteitä. Kilpailupaikkana se on todella hieno ja yleisöä oli todella paljon. Kilpailutapahtumana tämä oli ehdottomasti hienoin, missä olen koskaan ollut, Hallman hehkutti.

Onnistuneen kauden avauksen jälkeen Hallman lähetti suuret kiitokset kaikille yhteistyökumppaneilleen, sekä niille tukijoilleen, jotka etenkin sosiaalisen median puolella ovat nuoren rattitaiturin edesottamuksia seuranneet. Kiitosta sai myös oma tiimi, joka nyt joutui todellakin venymään parhaimpaansa, Lydden Hillin rata kun ei juurikaan autoja hellinyt, varsinkin radalle tehtyjen Nitro-sarjan vaatimien muutosten jälkeen.

– Monta kertaa oli tilanne sellainen, että meni ihan minuuttipeliksi, ehditäänkö ollenkaan viivalle. Kaikenlaista hässäkkää kun mahtui mukaan ja jokainen sai paiskia töitä ihan täysillä. Tiimi teki aivan älyttömän kovan ja hienon duunin tänä viikonloppuna, Hallman kiitteli.

Nitro RX -kausi jatkuu heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Strängnäsissä Ruotsissa, mistä Hallmanilla on aiempaa kokemusta vuodelta 2019, kun hän ajoi radalla yhden testipäivän RX Academyn aikaan. Suomeen ja KymiRingille Nitro RX -sarja saapuu 27.-28. elokuuta.

Lydden Hill ja NEXT-luokan tulokset

Lauantain finaali

1) Casper Jansson (SWE) 4.48,691
2) Ole Henry Steinsholt (NOR) + 2,055
3) Tommi Hallman + 5,064
4) Lane Vacala (USA) + 6,704
5) George Megennis (USA) + 7,574
6) Mikaela Åhlin-Kottulinsky (SWE) + 10,844
7) Kyle Schwartz (USA) + 21,755
8) Simon Olofsson (SWE) Keskeytys

Nopein kierrosaika: Hallman 46,498 (kierros 4/6)

Sunnuntain finaali

1) Simon Olofsson (SWE) 4.53,611
2) Tommi Hallman + 0,440
3) Mikaela Åhlin-Kottulinsky (SWE) + 6,622
4) Kyle Schwartz (USA) + 6,833
5) Lane Vacala (USA) Keskeytys
6) Casper Jansson (SWE) Keskeytys
7) George Megennis (USA) Keskeytys
8) Ole Henry Steinsholt (NOR) Keskeytys

Nopein kierrosaika: Hallman 47,153 (kierros 4/6)

Pistetilanne

1) Tommi Hallman 113
2) Casper Jansson (SWE) 109
3) Simon Olofsson (SWE) 99
4) Mikaela Åhlin-Kottulinsky (SWE) 97
5) Ole Henry Steinsholt (NOR) 95
6) Lane Vacala (USA) 93
7) George Megennis (USA) 85
8) Kyle Schwartz (USA) 83

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Niclas Grönholm pikahälytyksellä Englantiin, tuloksena historiallinen palkintosijoitus


Facebook kommentit