Tommi Mäkinen korostaa oikeiden säätöjen tärkeyttä – “Erityisesti perjantaina”

27.3.2019 / 14:22
Ott Tänak ajoi Korsikan saarella vuosi sitten toiseksi (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Korsikan saarella. Kyseessä on yksi MM-sarjan ehdottomista klassikkokilpailuista, jota osuvasti kutsutaan 10000 mutkan ralliksi. Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing -talli starttaa kilpailuun kaksinkertaisena MM-pistejohtajana.

Sen lisäksi, että Toyota Gazoo Racing pitää MM-sarjan hallitsevana maailmanmestarina kärkipaikkaa autonvalmistajien MM-pisteissä, niin myös kuljettajien MM-pisteissä ykkösriviltä löytyy Toyota-kuljettajan nimi. Ruotsista voiton napannut, sekä Monte Carlossa kolmanneksi ja Meksikossa toiseksi sijoittunut Ott Tänak johtaa kuljettajien MM-sarjaa neljän pisteen erolla ennen hallitsevaa maailmanmestaria Sebastien Ogieria.

Viime vuonna Tänak yhdessä kartanlukijansa Martin Järveojan kanssa toivat Toyota Gazoo Racing -tallille sen historian ensimmäisen palkintosijoituksen Korsikan MM-rallista sijoittumalla toiseksi.

– Odotan innolla Korsikaa. Ensimmäisenä autona reitillä MM-pistejohtajana pitäisi olla hyvä asia, mikä on paras lähtöpaikka asfaltilla silloin kun tie on puhdas. Aiemmin Korsika oli ehkä yksi niistä ralleista missä minulla oli eniten vaikeuksia, mutta viime vuonna olimme hyvässä vauhdissa kilpaillessamme ensimmäistä kertaa siellä Toyotalla, Tänak kommentoi Toyota Gazoo Racingin tiedotteessa.

Tänak on viime vuosina osoittanut pystyvänsä olemaan todella nopea kaikilla MM-sarjan alustoilla, niin soralla, lumella, kuin asfaltillakin. Sen lisäksi, että sijoitus Korsikassa vuosi sitten oli toinen, on Tänak menestynyt MM-sarjan asfalttiosakilpailuista muun muassa Saksassa voittamalla siellä kahdesti peräkkäin vuosina 2017 ja 2018. Virolainen lähteekin Korsikan saarella ajettavaan kauden neljänteen MM-ralliin luottavaisin mielin.

– Tiedämme, että meillä on asfaltille nyt erittäin vahva paketti, joten uskon, että pystymme hyvään suoritukseen. Tiedän toki, että pahimmat kilpakumppanimme tulevat myös menemään kovaa, mutta meidän tähtäimessä on jatkaa positiivisesti käynnistynyttä kautta ja kerätä jälleen kerran mahdollisimman iso määrä MM-pisteitä, Tänak korostaa.

 

 

“Kyseessä on erittäin haastava ralli”

MM-sarjassa Toyota ja Citroen ovat yltäneet tällä kaudella ainoina talleina vähintään yhteen palkintosijoitukseen jokaisessa kolmessa ajetussa osakilpailussa. Sen lisäksi, että Toyota johtaa MM-pisteissä niin autonvalmistajien, kuin kuljettajienkin puolella, niin se myös hallitsee useimpia tilastoja tämän kauden osalta. Esimerkiksi erikoiskokeiden pohja-aikoja Toyota-kuljettajat (26) ovat ajaneet saman verran kuin Citroen (13) ja Hyundai (13) yhteensä.

Yleiskilpailun kärkikuusikkoon oikeuttavia erikoiskoeaikoja Toyota-kuljettajat ovat takoneet kolmessa osakilpailussa yhteensä 111 kappaletta, kun kyseisessä tilastossa toisena olevalla Hyundailla niitä on 98. Kun näiden faktojen jatkoksi lisätään vielä se, että viime vuonna Korsikan MM-rallissa Toyota vei nimiinsä ajetuista erikoiskokeista puolet, niin Tommi Mäkisen johtamalla tallilla on varsin hyvät lähtökohdat edessä olevaan kilpailuun.

– Korsikan osakilpailuun mentäessä suhtaudumme meidän mahdollisuuksiin optimistisesti, erityisesti viimevuotisen vahvan suorituksemme jälkeen. Kyseessä on erittäin haastava ralli, kuten itsekin sain huomata monta kertaa siellä kilpaillessani, mutta kaikki meidän kuljettajat ovat osoittaneet pystyvänsä olemaan nopeita siellä, tallipäällikkö Mäkinen muistuttaa.

Perjantaina käynnistyvän kilpailun avauspäivänä ajetaan kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman alle 122 kilometriä, mutta ilman huoltotaukoa. Tämä tuo kilpailuun omat haasteensa, erityisesti valmistautumisvaihetta silmällä pitäen.

– Koska mutkia on niin paljon ja erikoiskokeet ovat pitkiä, sinulla täytyy olla täysi luotto autoon, muussa tapauksessa tulet häviämään paljon aikaa. Juuri siitä syystä on erittäin tärkeää löytää oikeat säädöt. Tämä korostuu erityisesti tämänvuotisessa kilpailussa perjantaina, koska silloin ei ole kunnollista huoltotaukoa missä voisi tehdä isoja muutoksia tarvittaessa, Mäkinen kuvailee.

– Mutta tiedän, että meidän talli on valmistautunut niin hyvin kuin vain mahdollista ja toivottavasti pystymme jälleen kerran vahvaan viikonloppuun, Mäkinen lisää.

Juha Kankkunen ajoi Toyotalle sen ensimmäisen palkintosijoituksen Korsikan MM-rallissa vuonna 1989 sijoittumalla kolmanneksi. Vuonna 1990 Carlos Sainz pisti pykälällä paremmaksi ollen toinen ja nousujohteinen tuloskehitys jatkui myös vuoden 1991 kilpailussa espanjalaisen juhliessa Toyotan ratissa Korsikan MM-rallin voittoa. Vuonna 1993 ranskalaisduo Didier Auriol – Francois Chatriot toi Toyotalle Korsikan saarelta toisen ja kolmannen sijan.

Vuosina 1994 ja 1995 Auriol ajoi Toyotalla voittoon ja viimeisin palkintosijoitus Korsikan MM-rallista Toyotalla ennen viime vuoden Tänakin toista sijaa oli Sainzin kolmas sija vuonna 1999.

Korsikan MM-ralli vuosimallia 2019 käynnistyy perjantai-aamuna ja maaliin saavutaan sunnuntaina iltapäivällä.

Toyota-tallin kuljettajien Korsika-historia

Ott Tänak, 31

Ensimmäinen kilpailu 2015 Ford Fiesta RS WRC (10.)
Mukana neljä kertaa, paras sijoitus 2. vuonna 2018

Jari-Matti Latvala, 33

Ensimmäinen kilpailu 2004 Subaru Impreza WRX STi (21.)
Ensimmäinen kilpailu WRC-autolla 2006 Ford Focus RS WRC ’04 (kesk.)
Mukana yhdeksän kertaa, paras sijoitus 1. vuonna 2015

Kris Meeke, 39

Ensimmäinen kilpailu 2005 Citroen C2 S1600 (25.)
Ensimmäinen kilpailu WRC-autolla 2015 Citroen DS3 WRC (4.)
Mukana kuusi kertaa, paras sijoitus 4. vuonna 2015

Lue myös! Rallin MM-sarjan erikoistilastot Meksikon jälkeen

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit