MOTORSPORT

Toyota dominoinut Jyväskylässä kolme vuotta – Kaksois- ja kolmoisvoitot kiertäneet

Toyota-talli on saalistanut Suomen MM-rallista vuosina 2017-2019 jaossa olleista kolmesta yleiskilpailun voitosta ja yhdeksästä palkintosijoituksesta kolme voittoa ja kuusi palkintosijoitusta. Huikeasta dominoinnista huolimatta kaksois- ja kolmoisvoittoa ei kuitenkaan olla vielä nähty.

Kolmena vuonna peräkkäin on Toyota-talli saalistanut Suomen MM-rallista voiton, sekä kolmannen sijan. Vuoden 2017 kilpailussa Esapekka Lapin voittaessa ja Juho Hännisen oltua kolmas, kiilasi tulosluettelossa kahden Toyota-kuljettajan väliin M-Sport Fordin Elfyn Evans. Vuosina 2018 ja 2019 tuon kakkossijan ovat puolestaan napanneet Citroen-kuljettajat, vuosi sitten Mads Östberg ja tämänvuotisessa sorateiden GP:ssä Lappi.

Toyotalle, rallin MM-sarjan autonvalmistajien hallitsevalle maailmanmestarille, menestys Suomessa oli nyt ensiarvoisen tärkeää. Ennen Suomen osakilpailua Hyundain johto MM-pisteissä Toyotaan nähden oli kasvanut jo 44 pisteeseen, kun se Toyotan Suomen osakilpailun menestyksen myötä kaventui 24 pisteeseen. Kuluvasta kaudesta ajamatta ovat vielä Saksan, Turkin, Walesin, Espanjan ja Australian osakilpailut.

– Saavutimme jälleen kerran loistavan tuloksen tallin kotirallista, kolmas voitto putkeen Suomessa on fantastinen asia, Toyotan WRC-tallin tallipäällikkö Tommi Mäkinen hehkutti kilpailun jälkeen.

Toyota-talli ei pelkästään ole voittanut Suomessa kolmena vuonna peräkkäin ja saalistanut yhdeksästä jaossa olleesta palkintosijoituksesta kuusi, vaan sen ylivoimasta kertoo myös kolmen vuoden erikoiskoetilastot. Vuosina 2017-2019 Suomen MM-rallissa ajettiin yhteensä 71 erikoiskoetta ja näistä Toyota-kuljettajat kirjauttivat 55 pohja-aikaa (77,5 %). Jos mukaan ei lasketa Harjun kaupunkierikoiskokeita, niin Toyotan ek-voittoprosentti on vieläkin hurjempi, 83,1 % (54/65).

– Voitimme kolmannen kerran peräkkäin toisessa kotimaassamme Suomessa, suuren suomalaisen kannattajajoukon edessä. Jyväskylän kaupunki, rallin keskus, toivotti meidät tervetulleiksi sanoilla “tervetuloa kotiteilleni”, aivan kuten viime vuonna. Lisäksi he kutsuvat autoamme “kotikaupungin sankariksi”, Toyota Gazoo Racingin puheenjohtaja Akio Toyoda viittasi Paviljongin huoltoparkissa olleisiin jättimäisiin Toyotan mainoslakanoihin.

Toyota on siis saavuttanut Suomen MM-rallista huikeita tuloksia, mutta kaksoisvoittoon, puhumattakaan kolmoisvoitosta, talli ei ole vielä yltänyt. Näistä vaihtoehdoista erityisesti kaksoisvoitto on ollut Toyotan kohdalla enemmän kuin lähellä, erityisesti vuosina 2017 ja 2018.

 

 

Kolme sekunnin kymmenystä

Vuoden 2017 Suomen MM-rallissa ennen viimeistä erikoiskoetta Toyotalla oli hallussaan kaksoisjohto. Lappi oli matkalla kohti varmaa voittoa, mutta Hännisen tilanne toisella sijalla oli tiukempi, olihan Evans vain 0,9 sekunnin päässä. Ja kun Evans kellotti viimeisellä erikoiskokeella 1,2 sekuntia Hännistä nopeamman ajan, kiilasi britti Fordeineen kahden Toyota-kuljettajan väliin niukkaakin niukemmalla 0,3 sekunnin erolla Hänniseen nähden.

Aiemmin vuoden 2017 kilpailussa lauantain päivähuoltoon saavuttiin Toyotan kolmoisjohdossa, kun Jari-Matti Latvala ajoi kärjessä, Lappi oli toisena ja Hänninen kolmantena. Ilman Latvalan auton tekniikkamurheita lauantain kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella, Ouninpohjan toisella ajokerralla, Toyota todennäköisesti olisi yltänyt kaksi vuotta sitten kaksoisvoittoon. Latvalan kohtalona oli kuitenkin keskeytys lauantain erikoiskokeiden osalta ja putoaminen aikasakkojen myötä kauas kärkitaistelusta.

Vuonna 2018 Toyotat miehittivät lauantain ajopäivän jälkeen sijoja yksi, kolme ja neljä. Kolmantena olleen Latvalan ero toisena ajaneeseen Citroenin Östbergiin oli 5,4 sekuntia. Latvala taisteli sunnuntaina eroa pienemmäksi ja onnistuikin nousemaan 2,5 sekunnin päähän norjalaisesta, kun ajamatta oli enää yksi erikoskoe. Östberg säilytti kuitenkin hermonsa suomalaisen painostuksen alla ja säilytti kakkossijansa lopulta 2,8 sekunnin turvin.

Tämänvuotinen kilpailu tarjosi Toyota-kuljettajille kolmoisjohdon heti perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella, mutta kahdeksas erikoiskoe nosti Lapin ja Citroenin toiselle sijalle. Perjantain ja lauantain yötauolle saavuttiin Toyota-kuljettajien kaksoisjohdossa, Latvala ajoi kärjessä, Meeke oli toisena ja Tänak sijalla neljä. Kärkinelikko mahtui tässä vaiheessa kilpailua 2,6 sekunnin sisään.

Heti lauantain avauserikoiskokeella Toyota otti jälleen kolmoisjohdon haltuunsa, mutta päivän kolmas erikoiskoe toikin sitten tallille jobinpostia ja oikein kunnolla. Meeke ja Latvala osuivat samaan kiveen sillä seurauksella, että Meeken auto jäi tien varteen, kun taas Latvala menetti toistakymmentä sekuntia rengasrikon seurauksena. Latvala kuitenkin säilytti toisen sijansa.

Latvalan menosta katosi lauantain toisella lenkillä huoltotauon jälkeen se kovin yritys ja Lappi hyödynsi tämän karkaamalla 12,4 sekunnin päähän maanmiehestään ennen sunnuntaina ajettuja kilpailun viimeisiä erikoiskokeita. Latvala nipisti erosta viimeisillä erikoiskokeilla pois vajaat viisi sekuntia, mutta kolmantena vuonna peräkkäin Toyotan lähellä ollut kaksoisvoitto vaihtui sijoihin yksi ja kolme.

Edellisen kerran Suomen MM-rallissa nähtiin kaksoisvoitto vuonna 2015, kun Volkswagen nappasi sijat yksi ja kaksi Latvalan, sekä Sebastien Ogierin toimesta. Volkswagen juhli kaksoisvoittoa myös vuoden 2014 kilpailussa. Suomen MM-rallin historiassa ei yksikään automerkki ole yltänyt kaksoisvoittoon kolmena vuonna peräkkäin ja kolmoisvoittoja saman automerkin toimesta ei olla vuosina 1973-2019 Suomen MM-rallissa nähty kertaakaan.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Saksassa 22.-25. elokuuta.

Autonvalmistajien MM-pisteet 9/14 osakilpailua

1) Hyundai 262
2) Toyota 238
3) Citroen 198
4) M-Sport Ford 158

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Toyota Gazoo Racing

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com