Toyota lähellä hienoa rajapyykkiä – “Emme voi ottaa mitään itsestäänselvyytenä”

29.9.2021 / 21:01
Jari-Matti Latvala ajoi Jyväskylässä kolmanneksi vuonna 2019 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Viiden auton voimin Suomen MM-ralliin Jyväskylän seudulla tulevana viikonloppuna osallistuva Toyota on nousemassa kolmantena automerkkinä rallin MM-sarjan historiassa 200 palkintosijoituksen kerhoon.

Kun rallin MM-sarjassa on kuluvaa kautta ajamatta vielä kolme osakilpailua, Jyväskylä, Espanja ja Italian Monza, on Jari-Matti Latvalan johtama Toyota-talli repäissyt jo 57 pisteen etumatkan pahimpaan haastajaansa Hyundaihin nähden. Kun lähtökohdat Jyväskylän MM-rallin huomioidaan, vaikuttaa Hyundain tehtävä saavuttaa Toyotaa pisteissä Keski-Suomen sorateillä lähes mahdottomalta.

Siinä missä Toyota on vienyt nimiinsä kaikki kolme Jyväskylässä ajettua MM-rallia nykyisellä WRC-aikakaudella ja saavuttanut yhteensä kuusi palkintosijoitusta, ei Hyundai ole yltänyt tässä kilpailussa olemassa olonsa aikana kertaakaan yleiskilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Tänä vuonna Toyotan kuljettajat ovat saalistaneet yhdeksästä osakilpailusta yhteensä 15 palkintosijoitusta ja Hyundai 12, mutta voitot ovat Toyotalle 7-2.

– Meidän auto on kehitetty suomalaisilla teillä ja tiedämme, että meidän pitäisi olla tässä kilpailussa jälleen vahvoja. Mutta emme voi ottaa mitään itsestäänselvyytenä, varsinkin mestaruustaistelun ratkaisuhetkillä, Latvala korostaa tallinsa tiedotteessa.

Toyotan kuljettajista MM-pistejohtaja Sebastien Ogierilla on mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus jo Jyväskylässä ja MM-hopeataistelussa ranskalaisen tallikaverit Elfyn Evans, sekä Kalle Rovanperä käyvät tiukkaa taistelua Hyundain Thierry Neuvillea vastaan. Toyota heittää kotikilpailuunsa viisi autoa, kuljettajinaan edellä mainitun kolmikon lisäksi Takamoto Katsuta, sekä Jyväskylässä voittoa vuonna 2017 juhlinut Esapekka Lappi.

– Kallelle kyseessä on kotikilpailu ja hän on saanut ekstrabuustia viime aikaisista voitoista, mutta meidän kuljettajista kaikilla on kapasiteettia taistella kärkisijoista, Latvala vakuuttaa.

Latvala itse osallistui kuljettajana Jyväskylän MM-ralliin yhteensä 17 kertaa, voitti yleiskilpailun kolmesti ja nousi palkintopallille yhdeksän kertaa. Nyt Latvala nähdään tässä legendaarisessa MM-rallissa ensimmäistä kertaa tallipäällikön roolissa.

– Omalta osaltani tulee varmasti olemaan erilainen fiilis mennä Suomen MM-ralliin tänä vuonna, kun johdan tallini sen kotikilpailuun. Tämä on ralli, missä on fantastinen tunnelma ja odotan sitä todella paljon, Latvala hehkuttaa.

Sillä kokemuksella mikä Latvalalta Keski-Suomen sorasirkuksesta vuosien varrelta löytyy, on todellakin kompetenssia pohtia edessä olevan kilpailun eroja normaaliin verrattuna, eroaahan tämänvuotinen Jyväskylän MM-ralli aiempien vuosien kilpailuista melkoisen paljon.

– Jyväskylän MM-rallia ei koskaan ole ajettu lokakuussa. Pito erikoiskokeilla ei tule olemaan niin hyvä kuin yleensä ja jos sää on huono, niin tiet voivat olla todella liukkaat. Toinen mielenkiintoinen elementti on se, että erikoiskokeita ajetaan myös pimeällä, mitä ei ole Jyväskylän MM-rallissa tapahtunut 90-luvun jälkeen, Latvala muistelee.

Secto Rally Finland, rallin MM-sarjan kauden kymmenes osakilpailu Jyväskylän seudulla, käynnistyy perjantaina. Rallin MM-sarjan kaikkien aikojen palkintotilastossa automerkkien osalta oleva Toyota on nousemassa kolmantena automerkkinä 200 palkintosijoituksen kerhoon, yhdessä Fordin ja Citroenin kanssa. Fordilla palkintosijoituksia on 367, Citroenila 257 ja Toyotalla ennen Jyväskylää 199.

Automerkkien palkintosijoitukset MM-sarjassa

1) Ford 367
2) Citroen 257
3) Toyota 199
4) Lancia 193
5) Peugeot 133
6) Subaru 128
7) Volkswagen 94
8) Hyundai 79
9) Mitsubishi 76
10) Audi 71

Palkintosijoitukset Jyväskylässä 2017-2019

1) Toyota 6 (3-0-3)
2) Citroen 2 (0-2-0)
3) Ford 1 (0-1-0)

Viime vuonna kilpailua ai ajettu koronan takia

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Huikea korona-ajan huutokauppa käynnistyi – Avauksessa ainutlaatuisia kohteita


Facebook kommentit