MOTORSPORT

Toyota, Toyota ja vielä kerran Toyota – “Erittäin hyvä päivä meidän tallille”

Vaikka Portugalin MM-rallin avauspäivä oli ek-kilometrien osalta MM-sarjan kauden lyhyin perjantaiden osalta tähän mennessä, niin se oli myös yksi kauden tapahtumarikkaimmista ajopäivistä. Yötauolle saavuttiin Ott Tänakin johdolla ja Toyota-tallin kolmoisjohdossa.

Toyota, Toyota ja vielä kerran Toyota. Tommi Mäkisen johtamalle Toyota-tallille Portugalin MM-rallin avauspäivä perjantaina oli huikea. Kahden erikoiskokeen jälkeen rallia johtaneen Dani Sordon kärsittyä kolmannella erikoiskokeella Hyundai-autonsa ongelmista, nappasi Toyota-trio Ott Tänak, Jari-Matti Latvala ja Kris Meeke kilpailussa kolmoisjohdon haltuunsa.

M-Sport Fordin Teemu Suninen ja Elfyn Evans ajoivat kärkikolmikon tuntumassa, Suninen jopa ehti ottaa kolmannen sijan haltuunsa yhden erikoiskokeen ajaksi, mutta suomalaisen kärsittyä autonsa jarrumurheista perjantain viimeisellä metsäerikoiskokeella, sai Toyota kolmoisjohtonsa takaisin ja myös tässä tilanteesta saavuttiin ensimmäiselle yötauolle. Evansin haaveet kärkisijoituksista menivät tekniikkamurheisiin kilpailun viidennellä erikoiskokeella.

– Erittäin hyvä päivä meidän tallille, mutta ei ollut helppo päivä! Luulen, että päivä oli kovempi kuin mitä kukaan osasi ennakoida. Olosuhteet olivat vaativat ja näimme monen kilpailijan ajautuvan ongelmiin. Tähän asti meidän osalta kaikki on mennyt hyvin. Auto toimii, kuljettajat ovat luottavaisia ja he ovat kaikki tehneet erittäin hyvää työtä näissä olosuhteissa, Toyotan tallipäällikkö Mäkinen kehui.

Perjantain erikoiskokeet ajettiin Arganilin ympäristössä, missä viimeksi oli Portugalin MM-rallia ajettu 18 vuotta sitten. Vaikka päivän aikana ek-kilometrejä ajettiinkin vain reilut 94, niin päivästä tuli yksi kauden dramaattisimmista tähän mennessä. Sordon, Sunisen ja Evansin lisäksi Sebastien Loeb menetti mahdollisuutensa kärkisijoituksiin auton tekniikkamurheiden takia, kun taas Esapekka Lappi kärsi rengasrikon.

Toyota-kolmikon takana Thierry Neuville on vain 1,4 sekunnin päässä Meekestä, kun taas toisena olevaan Latvalaan eroa on 6,9 sekuntia.

– Vielä on paljon matkaa maaliin ja luulen, että lauantaista tulee erittäin vaikea päivä kaikille, koska erikoiskokeet ovat pitkiä. Meidän tilanne on paras mahdollinen, mutta kilpailijamme eivät ole niin kaukana, joten meidän pitää jatkaa edelleen huippusuorituksia, Mäkinen korosti.

Tänak teki perjantaina vakuuttavaa työtä siitäkin huolimatta, että virolaisen lähtöpaikka MM-pistekakkosena oli koko porukan toiseksi huonoin.

– Halusimme saada hyvän lähtöpaikan lauantaille ja siinä myös onnistuimme. Tallin kannalta tilanne on loistava, mutta takana on vasta vain murto-osa koko kilpailusta ja vielä on paljon ajettavaa. Lauantaista tulee vaativa päivä. Näimme nuotituksen aikaan, että ne erikoiskokeet ovat varsin huonossa kunnossa, Tänak ennakoi tulevaa.

Latvala oli viiden erikoiskokeen jälkeen 8,8 sekunnin päässä Tänakista, mutta aikaero kasvoi kahden viimeisen erikoiskokeen aikana 17,3 sekuntiin. Siitä huolimatta Latvalalla oli syytäkin olla tyytyväinen avauspäivän antiin, lähtökohdat lauantain erikoiskokeille ovat hyvät ja kaikki mahdollisuudet kauden ensimmäiseen palkintosijoitukseen ovat nyt olemassa.

– Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen päivään. Auto on toiminut fantastisesti ja sitä on ollut nautinto ajaa. Olin myös tyytyväinen omaan ajooni tänä aamuna ja myös iltapäivällä vauhti oli hyvällä tasolla. Renkaan kulumisen kanssa oli hieman kamppailua näissä lämpötiloissa, näin kuuma ei ole koskaan ollut, kun olen ajanut tätä kilpailua Portugalin pohjoispuolella. Se yhdistettynä aggressiiviseen ajotyyliin ei ole hyvä yhdistelmä, Latvala kuvaili ja sanoi pohtivansa illalla tarkkaan sitä miten helpottaa tilannetta lauantaina.

“Aura-auton” vihattua virkaa perjantaina hoitanut MM-pistejohtaja Sebastien Ogier on avauspäivän jälkeen viidentenä, reilut 25 sekuntia Tänakista jääneenä. Suninen on kuudentena, Gus Greensmith WRC-debyytissään seitsemäntenä ja perjantain todellinen epäonnen soturi Lappi kahdeksantena.

WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä menetti johtoasemansa kärsittyään rengasrikon neljännellä erikoiskokeella. Rovanperä kuitenkin nousi loppupäivän aikana tallikaverinsa Jan Kopeckyn kantaan ja kaksikon välinen aikaero ennen lauantaita on vain 4,8 sekuntia. Mads Östbergin taival päättyi keskeytykseen.

WRC2-luokassa johtopaikkaa pitää hallussaan Ole Christian Veiby, joka onnistui Volkswagenillaan repäisemään 25,2 sekunnin etumatkan toisena olevaan Nikolay Gryaziniin nähden. Pierre-Louis Loubet on kolmantena ja Eerik Pietarinen neljäntenä, 33,2 sekuntia kärkeä perässä, mutta siis vain kahdeksan sekunnin päässä kakkossijasta. Jari Huttuselle avauspäivä oli Hyundain tekniikkamurheiden seurauksena sysimusta, sijoitus vasta 20. ja eroa kärkeen on kertynyt jo lähes 10 minuuttia.

Lauantaina kuljettajilla ja kartanlukijoilla riittää urakoitavaa, sillä toisen ajopäivän kuudelle erikoiskokeelle yhteispituutta kertyy reilut 160 kilometriä. Päivän urakan avaa 20-kilometrinen Vieira do Minho kello 10.38 Suomen aikaa.

Yleiskilpailun tilanne 7/20 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak (Toyota) 1.03.26,7
2) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 17,3
3) Kris Meeke (Toyota) + 22,8
4) Thierry Neuville (Hyundai) + 24,2
5) Sebastien Ogier (Citroen) + 25,8
6) Teemu Suninen (Ford) + 1.15,7
7) Gus Greensmith (Ford) + 1.22,1
8) Esapekka Lappi (Citroen) + 1.23,7
9) Ole Christian Veiby (Volkswagen) + 3.45,2 WRC2
10) Jan Kopecky (Skoda) + 3.49,3 WRC2 Pro

———-

11) Kalle Rovanperä (Skoda) + 3.54,1 WRC2 Pro
14) Eerik Pietarinen (Skoda) + 4.18,4 WRC2
16) Elfyn Evans (Ford) + 4.31,6
36) Jari Huttunen (Hyundai) + 13.26,1 WRC2
45) Sebastien Loeb (Hyundai) + 17.24,4
49) Dani Sordo (Hyundai) + 21.45,9

Tänakin keskinopeus: 89,4 km/h
Pohja-ajat: Neuville 2, Sordo 2, Tänak 2, Suninen 1

Lauantain aikataulu

Huoltotauko (19 min)

EK08 – Vieira do Minho 1 (20,53 km) klo 10.38
EK09 – Cabeceiras de Basto 1 (22,22 km) klo 11.31
EK10 – Amarante 1 (37,60 km) klo 12.47

Huoltotauko (44 min)

EK11 – Vieira do Minho 2 (20,53 km) klo 17.08
EK12 – Cabeceiras de Basto 2 (22,22 km) klo 18.01
EK13 – Amarante 2 (37,60 km) klo 19.17
EK14 – Gaia Street Stage 1 (2,25 km) PERUTTU!
EK15 – Gaia Street Stage 2 (2,25 km) PERUTTU!

Huoltotauko (49 min)

Erikoiskokeet: 160,70 km
Siirtymäosuudet: 462,16 km
Kokonaismatka: 622,86 km

Lue myös! Jarrumurheet pilasivat Sunisen huippupäivän – “Turhauttavaa, kun kova työ valuu hukkaan” (1.6.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com