MOTORSPORT

Toyotalla juhlittiin Miikka Anttilan maailmanennätystä, kollegat muistelevat – “Ansaitsee tämän ehdottomasti”

Aivan kuten UrheiluUutiset.com uutisoi ensimmäisenä mediana Suomessa jo kesäkuun alussa, niin Miikka Anttilan nousu rallin MM-sarjan kaikkien aikojen kokeneimmaksi kartanlukijaksi tapahtuu tämän vuoden Suomen MM-rallissa. Keskiviikkona Jyväskylässä Toyota Gazoo Racingin “motorhomessa” juhlistettiin kakkukahvein Anttilan nyt tekemää uutta maailmanennätystä.

Vaikka sanotaankin, että jo ilmoittautuminen MM-ralliin tuo tilastoihin yhden osakilpailun merkinnän lisää, niin kyllähän Miikka Anttilan maailmanennätys sinetöidään kaikkien “lakien” mukaisesti siinä vaiheessa, kun Jari-Matti Latvala ajaa Toyota Yaris WRC:n läpi Suomen MM-rallin lähtölavan ja kohti Harjun avauserikoiskoetta.

Toyota Gazoo Racing järjesti keskiviikkona perinteisen rallin aattopäivän mediatilaisuuden yhteydessä tyylikkään seremonian, missä Anttilan upea saavutus nostettiin isosti esille hienon pokaalin ja kakkukahvien kera. Anttilalle torstaina käynnistyvä Suomen MM-ralli on uralla jo 189. MM-ralli, kun vanha ennätysmies, ranskalainen Denis Giraudet, on urallaan osallistunut 188 MM-ralliin.

Kysyimme kesän aikana, sekä vielä keskiviikkona Toyotan tilaisuudessa Anttilan kartturikollegoilta, sekä kuljettajista Mikko Hirvoselta heidän ajatuksiaan uudesta maailmanennätys kartanlukijasta. Ääneen pääsivät Hirvosen lisäksi kartanlukijoista Jarmo Lehtinen, Kaj Lindstöm, Mikko Markkula, sekä Tomi Tuominen.

Selivaara logo 2017

Mikko Hirvonen (Anttila Hirvosen kartanlukijana Hirvosen uran kahdessa ensimmäisessä MM-rallissa)

– Tuntuu hassulta sanoa, että Miikka on tehnyt pitkän uran, kun ei ole kuitenkaan vanha kaveri. Miikka naurahti minulle tuossa äskettäin, että hänelle sanottiin vuonna 2003, että oli veteraani kartanlukija jo silloin. Että mikä hän nyt sitten on, tuosta kun on aikaa jo 14 vuotta. On Miikka monta mutkaa nähnyt ja hienon uran tehnyt jo nyt. Toivotaan, että paras on vielä edessä ja onnistuvat Jari-Matin kanssa vielä mestaruuden voittamaan.

Jarmo Lehtinen (ex-tallikaveri Fordilla, nykyisin Toyotalla urheilujohtaja)

– Miikalle onnittelut! On pitkä matka taaperrettu yhdessä ja olen nähnyt paljon Jari-Matin ja Miikan kisoja. Ansaitsee tämän ehdottomasti. Pedantti kaveri ja ammattilainen, tekee hommansa huolella. Ollut erittäin mukava tiimikaveri. Toivottavasti ura jatkuu tuosta vielä eteenpäin.

– Kyllä silloin kun oltiin tiimikavereita, niin varsinkin silloin jaettiin paljonkin tietoa keskenään. Ja nythän se on mukavaa, kun saan pomottaa häntä hänen pomonaan tällä hetkellä.

Kaj Lindström (kollega rallin MM-sarjassa usean vuoden ajan, nykyisin tallikaveri)

– Onnittelut Miikalle, onhan se vaikuttava lukema. Olen aina pitänyt sitä niin, että Denis (Giraudet) on kilpaillut paljon, mutta niin se on Miikka pikku hiljaa hiipinyt sieltä ohi. Ei tule mieleen mitään hauskaa tarinaa tässä juuri nyt, mutta toisaalta meillähän on hauskaa joka päivä yhdessä.

– En kyllä nyt pysty ainakaan sanomaan, että onko Miikka koskaan hermostunut mistään. En kyllä muista, että sellaista olisi tapahtunut.

Mikko Markkula (ex-tallikaveri Volkswagenilla)

– Miikka on mennyt (kartanlukijana) minua sen verran edellä koko ajan, että olen aina katsonut häntä vähän niin kuin ylöspäin. Olen kysellyt paljon ja Miikka on myös paljon auttanut. Siitä olen todella kiitollinen. Miikka on niitä harvoja kavereita, jotka pyyteettömästi haluaa auttaa, eikä koskaan sano ei.

– Ollaan Miikan kanssa todella hyviä ystäviä. Myös vaimot ovat ystävystyneet ja molempien perheet ovat käyneet yhdessä katsomassa Jyväskylässä MM-rallia jo usean vuoden ajan. Ollaan vietetty myös paljon vapaa-aikaa Miikan kanssa yhdessä, on käyty mökillä ja pelattu golfia.

– En ole nähnyt, että Miikka olisi koskaan hermostunut. Ihailen hänen sitä tyyneyttään. Ja Miikka on myös sellainen, että koskaan ei mene sormi suuhun, vaan aina tulee ratkaisuehdotuksia ja aina Miikka miettii tilanteesta ulospääsyä jos on joku ongelma. Siinä missä kuljettaja saattaa hakata rattia, niin Miikalla raksuttaa päässä ja miettii, että miten tämä fiksataan ja miten tästä päästään eteenpäin.

– Ihan koko tarinaa ei pysty kertomaan, mutta erittäin hyvät muistot jäi, kun juhlittiin Jari-Matin ja Miikan ensimmäistä voittoa Volkswagenilla Kreikassa vuonna 2013. Ne oli hyvät juhlat. Sanotaan näin, että siitä jäi arpia – ei henkisiä, vaan fyysisiä. Ei mitään isompaa, ihan normaalit rallibileet. Miikka muistaa ne hyvin.

Tomi Tuominen (kollega rallin MM-sarjassa usean vuoden ajan)

– Muistan tutustuneeni Miikkaan jo 90-luvun loppupuolella. Innokas nuori mies, kuten me kaikki kartanlukijat. Miikalle uran rakentaminen oli aina selvää ja määrätietoista. Hauska yksityiskohta liittyy 2000-luvun alun vuosiin, kun lainasin hänelle ajopuvun. Miikka oli silloin Jani Pirttisen kartturina brittisarjassa ja minulla taas oli Volkswagenin puku olemassa. No myöhemminhän niitä Volkkarin pukuja sitten vissiin tuli ihan riittävästi.

– Miikka on kautta vuosien ollut rauhallinen ja lähes poikkeuksetta hyvällä tuulella. Kun kerran maailmanennätys pitää jollekin mennä, niin minun mielestä se menee nyt täysin oikealle miehelle. Onnea Miikka!

Suomen MM-ralli käynnistyy torstai-iltana. Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila ovat juhlineet Keski-Suomen sorateiden Grand Prix’n voittoa vuosina 2010, 2014 ja 2015.

Miikka Anttila, 44

189 MM-rallia
17 voittoa, 60 palkintosijoitusta
3 MM-hopeaa (2010, 2014, 2015)
2 MM-pronssia (2012, 2013)

Ensimmäinen MM-ralli – 1999 Suomi (Janne Tuohino)
Ensimmäinen MM-voitto – 2008 Ruotsi (Jari-Matti Latvala)
Ensimmäinen palkintosijoitus – 2007 Irlanti 3. (Latvala)
Ensimmäinen ek-voitto – 2007 Norja (Latvala)

Eniten MM-ralleja kartanlukijoista kautta aikojen

1) Miikka Anttila 189
2) Denis Giraudet 188
3) Marc Marti 183
4) Stephane Prevot 173
5) Daniel Elena 169
6) Jarmo Lehtinen 167

———-

9) Timo Rautiainen 144
16) Seppo Harjanne 127
17) Ilkka Kivimäki 126
22) Risto Pietiläinen 108
23) Kaj Lindström 106
35) Juha Piironen 85
40) Mikko Markkula 78
46) Juha Repo 74

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com