MOTORSPORT

Toyotalle kauden paras kokonaistulos – Latvala jatkaa MM-pisteissä toisena

Toyota Gazoo Racingin historian viides MM-ralli toi Tommi Mäkisen johtamalle tallille tähän mennessä parhaan kokonaistuloksen, kun huomioidaan tähän mennessä ajettujen osakilpailujen kahden autokunnan sijoitusten keskiarvot. Jari-Matti Latvala oli Argentiinan soralla viides ja Juho Hänninen seitsemäs. Latvala jatkaa kuljettajien MM-sarjassa toisena.

Jari-Matti Latvala on ajanut tällä kaudella kaikissa viidessä MM-osakilpailussa MM-pisteille ja hauska sattuma on se, että jokaisessa osakilpailussa sijoitus on ollut eri. Monte Carlosta tuli toinen sija, Ruotsista voitto, Meksikossa Latvala oli kuudes, Korsikassa neljäs ja nyt siis Argentiinassa viides. Argentiinasta Latvala nappasi lisäksi yhden lisäpisteen, kun tuurilainen oli rallin päättänellä Power Stage -erikoiskokeella viides.

– Teimme nuotteihin muutoksen ennen viimeistä erikoiskoetta ja se toi lisää luottamusta. Mielestäni vaativat olosuhteet sopivat meidän autolla hyvin. Ajoin vain kivien yli, tämä auto on kuin tankki, Latvala hymyili viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Juho Hänninen sivusi seitsemännellä sijallaan kauden parasta sijoitusta, olihan sijoitus sama myös maaliskuussa Meksikossa. Hänninen ajoi nyt virheettömän kisan, mutta auton tekniikkamurheet veivät mahdollisuudet parempaan sijoitukseen.

– Ei ollut helppoa. Tiesimme etukäteen, että tästä voi tulla todella kova kilpailu. Opimme tänä viikonloppuna paljon, Hänninen kommentoi.

Nyt tulleiden MM-pisteiden myötä Hänninen nousi kuljettajien MM-sarjassa 10:n parhaan listalle.

Osuma sillankaiteeseen todennäköisesti vei voiton Evansilta

Thierry Neuville nousi rallin voittoon viimeisellä erikoiskokeella johtamatta sitä ennen kilpailua missään vaiheessa neljän ajopäivän aikana. Elfyn Evans hävisi belgialaiselle lopulta minimaaliset 0,7 sekuntia.

– Pistin kaikkeni peliin. Renkaat eivät olleet enää parhaat mahdolliset viimeisellä erikoiskokeella, koska yritin niin kovaa kahdella edellisellä erikoiskokeella. Voitimme tai emme, niin ainakin teimme parhaamme, Neuville kommentoi maaliin saavuttuaan, kun tässä vaiheessa ei vielä tiedetty Evansin aikaa.

Lopulta Evans kurvasi maaliin hitaammalla ajalla ja Neuville pääsi juhlimaan toista peräkkäistä voittoaan, joka oli hänelle koko uralla neljäs.

– Olo on aika tyhjä, kun joutuu häviämään noin pienellä marginaalilla. Se tuntuu hetken vaikealta, mutta tiedän, että tulemme vielä vahvempina takaisin, Evans katsoi luottavaisin mielin kohti tulevaa.

Viimeisen erikoiskokeen tv-kuvassa näkyi hyvin se kuinka Evans osui matkalla sillankaiteeseen. Britti pohtikin, että tuo virhe todennäköisesti maksoi voiton, olihan Evans ollut ennen sitä väliajoissa suurimmillaan jopa kolme sekuntia Neuvillea edellä.

– Puolivälin tienoilla tein virheen ja osuin sillankaiteeseen. Se todennäköisesti riitti siihen, että voitto karkasi käsistä. Perjantain jälkeen johtomme oli iso, näistä pitää vain ottaa opiksi, Evans muistutti.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Portugalissa 19.-21. toukokuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 3.38.10,6
2) Elfyn Evans (Ford) + 0,7
3) Ott Tänak (Ford) + 29,9
4) Sebastien Ogier (Ford) + 1.24,7
5) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 1.48,1
6) Hayden Paddon (Hyundai) + 7.42,7
7) Juho Hänninen (Toyota) + 11.16,9
8) Dani Sordo (Hyundai) + 14.44,1
9) Mads Östberg (Ford) + 15.11,3
10) Pontus Tidemand (Skoda) + 17.32,1 WRC2

Neuvillen keskinopeus: 98,3 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Evans 7, Neuville 5, Tänak 3, Meeke 2, Ogier 1, Paddon 1

Kuljettajien MM-pistetilanne 5/13 osakilpailua

1) Sebastien Ogier 88
2) Jari-Matti Latvala 75
3) Thierry Neuville 54
4) Dani Sordo 51
5) Ott Tänak 48
6) Elfyn Evans 42
7) Hayden Paddon 33
8) Craig Breen 33
9) Kris Meeke 27
10) Juho Hänninen 15

Lue myös! Kaikkien aikojen kolmanneksi pienin voittomarginaali – Suomalaiset kärjessä (30.4.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com