MOTORSPORT

Toyotalta odotettu kokoonpano ensi kaudelle – Lapin paluu talliin varmistui

Jari-Matti Latvalan johtama Toyotan WRC-talli julkisti kuljettajansa rallin MM-sarjan kaudelle 2022 tänään torstaina.

Toyotalla jatkavat ensi kaudella Elfyn Evans, 32 ja Kalle Rovanperä, 21, jotka molemmat aloittivat japanilaismerkin vahvuudessa vuonna 2020. Evans taisteli heti ensimmäisellä Toyota-kaudellaan viime vuonna tiukasti maailmanmestaruudesta, häviten sen lopulta viimeisen osakilpailun aivan viimeisillä metreillä. Myös tänä vuonna Evans on tiukasti mukana mestaruustaistelussa, kun kautta on ajamatta vielä kaksi osakilpailua.

Rovanperä puolestaan on noussut toisella WRC- ja Toyota-kaudellaan taistelemaan uransa ensimmäisestä MM-mitalista. Siinä missä Toyota-kaksikko Evans ja Sebastien Ogier, 37, tulevat ratkaisemaan mestaruuden kohtalon, aivan kuten viime vuonna, taistelee Rovanperä MM-pronssista kahta Hyundai-kuljettajaa, Thierry Neuvillea ja Ott Tänakia, vastaan. Neuvillella pisteitä on 130, Rovanperällä 129 ja Tänakilla 128.

Uransa kahdeksatta maailmanmestaruutta tavoitteleva Ogier pitää hallussaan 24 pisteen johtoasemaa Evansiin nähden. Ogierin aktiiviura rallin MM-sarjassa päättyy tähän kauteen, sillä ensi vuonna ranskalainen tulee osallistumaan enää vain muutamaan MM-ralliin. Niissä MM-ralleissa missä Ogier ei kilpaile ensi vuonna, hänen tilallaan nähdään paluun Toyota-talliin tekevä Esapekka Lappi, 30.

Lapin uran ensimmäinen MM-ralli WRC-autolla tapahtui Toyotalla Portugalissa keväällä 2017. Jo neljäs MM-ralli WRC-autolla, Jyväskylässä kesällä 2017, toi Lapille uran ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan MM-osakilpailuvoiton. Lappi edusti Toyotaa vuoden 2018 loppuun asti ja siirtyi pisteviitosena Citroenille, Ogierin tallikaveriksi.

Kausi ranskalaistallissa oli Lapille pettymys, kun MM-pisteissä sijoitus oli vasta kymmenes. Citroen vetäytyi lopulta kokonaan MM-sarjasta kauden päätteeksi ja Lappi puolestaan siirtyi kaudeksi 2020 M-Sport Ford -tallin vahvuuteen. Vaikka tasaista työtä brittitallissa Lappi tekikin ja sijoittui MM-pisteissä kuudenneksi, huomasi pieksämäkeläinen olevansa kauden päätteeksi työtön.

Tänä vuonna Lappi ajoi WRC2-luokan voitot Rovaniemen ja Portugalin MM-ralleissa ja vuokrasi viime viikonloppuna ajettuun Jyväskylän MM-ralliin WRC-auton Toyotalta. Näytöt olivat vahvat, Lapin ajettua hienosti neljänneksi.

Kuluvan kauden kaksi viimeistä MM-rallia ajetaan 14.-17. lokakuuta Espanjassa, sekä 19.-21. marraskuuta Italian Monzassa. Toyota on siis varmistanut jo kuljettajien maailmanmestaruuden ja autonvalmistajien MM-pisteissäkin sillä on ylivoimainen 61 pisteen johto Hyundaihin nähden.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com