Toyotan Meksikon viikonlopusta tulossa katastrofi – Tänak vaikeuksissa lauantain avauksessa

10.3.2018 / 17:19
Ott Tänakin osalta lauantai lähti käyntiin ongelmien kera (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Toyotalle Meksikon MM-rallin avauspäivä oli pettymys. Tommi Mäkisen johtaman tallin kuljettajista Jari-Matti Latvala, sekä Esapekka Lappi joutuivat keskeyttämään. Toyotan menestystoiveet lepäsivätkin Ott Tänakin harteilla, mutta heti lauantain ensimmäinen erikoiskoe toi kolmantena olleelle virolaiselle pettymyksen.

Ott Tänak ajoi perjantain yhdeksälle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa. Virolainen on ajanut tällä kaudella jo 13 nopeinta ek-aikaa ollen kyseisen tilaston kärkinimi tällä hetkellä. Kolmantena perjantain jälkeen oleva Tänak ei pelkästään taistele Meksikossa palkintosijoituksesta, vaan myös voitosta, sillä eroa johdossa olevaan Dani Sordoon nähden on 11 sekuntia.

– Hyvä päivä kaiken kaikkiaan, ensimmäinen rallini soralla tällä autolla, joten paljon uutta on pitänyt oppia. Talli teki huollossa erittäin hyvää työtä saaden autoa paremmaksi, aamupäivällä meillä oli ongelmia lämpöjen kanssa. Iltapäivällä hyökkäsin todella rajusti ja vaikka lähtöpaikkamme ei ollut yhtä hyvä kuin kärkikuljettajilla, niin silti pääsimme lähelle heitä. Tästä on hyvä jatkaa lauantaina, Tänak kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli enemmän kuin tyytyväinen Tänakin suoritukseen perjantain vaativilla erikoiskokeilla.

– Ott teki loistavaa työtä tänään. Hän on ollut erittäin fiksu näissä vaikeissa olosuhteissa ja saanut autosta parhaan mahdollisen irti. Se mihin hän pystyi tämänpäiväisellä lähtöpaikallaan, niin sen suhteen tilanne näyttää lauantain osalta todella hyvältä, koska lähtöpaikka tulee olemaan paljon parempi, Mäkinen ennakoi.

Toyotan kaksi muuta kuljettajaa, suomalaisduo Jari-Matti Latvala – Esapekka Lappi joutui keskeyttämään. Latvalan autosta petti laturi, kun taas Lappi ajoi ulos. Molemmat kuitenkin nähdään mukana erikoiskokeilla lauantaina Ralli 2 -säännön turvin.

– Ensimmäisen erikoiskokeen alussa aamulla auto tuntui hyvältä, mutta sitten moottorin korkeat lämmöt alkoivat haitata menoa. Pystyimme kontroloimaan tilannetta, mutta se vaikutti suorituskykyymme ja keskityin liikaa siihen, enkä ajooni. Huollossa talli sai vian korjattua ja iltapäivällä tilanne vaikutti paremmalta, joten harmi homma, että sitten laturin kanssa tuli ongelmia ja jouduimme keskeyttämään, Latvala harmitteli.

– Vaikea päivä. Aamu oli jo pettymys ja sitten iltapäivällä sorruin tyhmään virheeseen ja ajoin ulos. Auto ei kärsinyt pahoja vaurioita, mutta emme päässeet takaisin tielle. Tästä päivästä käteen ei jäänyt juurikaan positiivista, mutta toivottavasti lauantaina saamme jotain aikaiseksi, Lappi käänsi katseet jo tuleviin erikoiskokeisiin.

Meksikon MM-ralli lauantain erikoiskokeiden osalta polkaistiin käyntiin iltapäivällä kello 16.33 Suomen aikaa. Ohjelmassa on yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 140 kilometriä. Tänakin osalta lauantai lähti käyntiin heikosti, kun autossa ilmeni erikoiskokeella jotain teknisiä ongelmia ja Tänak hävisi kärjelle lähes kolme minuuttia.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit