MOTORSPORT

Toyotat kaksoisjohdossa, Ogier näytti suuruutensa – “Itseluottamukseni nousi”

Uuden vuosikymmenen ensimmäisen Monte Carlon MM-rallin voitosta taistelevat tänä viikonloppuna kaksi Toyota-kuljettajaa, sekä yksi Hyundai-kuljettaja.

Perjantai oli tämänvuotisen Monte Carlon MM-rallin pisin kilpailupäivä, kun kuudelle erikoiskokeelle yhteispituutta kertyi lähes 123 kilometriä. Päivähuollon jälkeen toisen ajopäivän kolmelle viimeiselle erikoiskokeelle startattiin Elfyn Evansin 8,9 sekunnin johtoasemassa Thierry Neuvilleen nähden, kun taas Sebastien Ogier oli jäänyt kärjestä 9,7 sekuntia.

Iltapäivän lenkillä Ogier näytti sen miksi hän on juhlinut Monte Carlon MM-rallissa voittoa kuutena vuonna peräkkäin, vuosina 2014-2019. Kaksi pohja-aikaa ja yksi toiseksi nopein aika nostivat ranskalaisen rallin kuusinkertaisen maailmanmestarin kärkeen, 1,2 sekunnin erolla tallikaveriinsa Evansiin nähden. Voittotaistelussa on edelleen mukana kolme kuljettajaa, sillä Hyundain Thierry Neuville on jäänyt Ogierista 6,4 sekuntia.

– Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen päivääni. Aamulla en tuntenut oloani autossa kovin mukavaksi ja olin hieman liian varovainen, joten ajorytmi ei ollut paras mahdollinen. Iltapäivän lenkille teimme säätöihin pieniä muutoksia ja sen jälkeen itseluottamukseni nousi ja pystyin ajamaan hyviä aikoja. Pelkäsimme, että rengasvalinta ei ollut paras mahdollinen, mutta loppujen lopuksi se ei ollutkaan niin huono, koska toisella ajokerralla pätkät olivat kuivempia kuin odotimme, Ogier kommentoi.

Evans on tehnyt huikeaa työtä uransa ensimmäisessä Toyota-kilpailussaan. Siinä missä ennen kilpailua britin odotettiin tänä viikonloppuna lähinnä vain hakevan tuntumaa uuteen autoonsa, on urallaan tähän mennessä yhden MM-rallin voittanut Evans pistänyt tiukille Monte Carlon MM-rallin yhden suurimmista legendoista ja menestyksekkäimmistä kuljettajista. Toyotan johtoportaassa tätä kuljettajavalintaa saadaan hymyillä tällä kaudella varmasti vielä moneen kertaan.

– Todella hyvä aamu, se on pakko sanoa. Olosuhteet eivät olleet helpot ja pito vaihteli aika lailla, mutta autosta sain itseluottamusta ja pystyin ajamaan rennosti, sekä nauttimaan ajamisesta. Iltapäivä ei mennyt ihan niin hyvin, rengasvalinnan suhteen olimme ehkä hieman liian rohkeita, aamupäivän kolmelle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ajanut Evans myönsi.

Kärkikolmikko on tässä vaiheessa kilpailua täysin omaa luokkaansa, sillä neljäntenä oleva Sebastien Loeb on jäänyt kärjestä jo yli minuutin. Jo pelkästään kärkikolmikon Monte Carlo -historiaa peilaten Ogier on edelleen suurin voittajasuosikki, vaikka haastajat hyvää työtä ovatkin tehneet. Siinä missä Ogierilta löytyy kuusi voittoa Monte Carlon MM-rallista, ei Evans ole noussut kertaakaan urallaan tässä kilpailussa palkintopallille ja Neuvillekin kahdesti.

– Hieman turhauttava päivä. Aamupäivä oli vaikea, taistelimme löytääksemme lisää vauhtia ja että olisimme saaneet ehjän ajosuorituksen. Olosuhteet olivat paikoitellen todella haastavat ja en onnistunut löytämään oikeanlaista fiilistä painaa tulemaan täysillä. Asiat menivät parempaan suuntaan päivän aikana ja loppupäivästä kaikki toimi jo varsin hyvin ja löysin taas luottamuksen. Meidän täytyy jatkaa tällä tavalla, Neuville kommentoi perjantain urakan jälkeen.

Lauantaina ohjelmassa on vain neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman yli 75 kilometriä. Lauantain erikoiskokeiden osuus koko kilpailun yhteispituudesta erikoiskokeiden osalta on vain yksi neljännes, noin 25 prosenttia. Kolmannen ajopäivän ensimmäinen erikoiskoe starttaa kello 10.38 Suomen aikaa.

Monte Carlon MM-rallin yleiskilpailu 8/16 ek:ta

1) Sebastien Ogier (Toyota) 1.43.31,5
2) Elfyn Evans (Toyota) + 1,2
3) Thierry Neuville (Hyundai) + 6,4
4) Sebastien Loeb (Hyundai) + 1.06,9
5) Esapekka Lappi (Ford) + 1.57,2
6) Kalle Rovanperä (Toyota) + 2.19,2
7) Takamoto Katsuta (Toyota) + 5.18,7
8) Eric Camilli (Citroen) + 8.06,2 WRC3
9) Nicolas Ciamin (Citroen) + 9.04,0 WRC3
10) Mads Östberg (Citroen) + 9.37,2 WRC2

———-

16) Teemu Suninen (Ford) + 11.26,8

Ogierin keskinopeus: 95,9 km/h
Pohja-ajat: Evans 3, Ogier 3, Neuville 2

Lauantain aikataulu

10.38 – EK9 St-Leger-les-Melezes – La Batie Neuve 1 (16,87 km)
11.56 – EK10 La Breole – Selonnet 1 (20,73 km)

Huoltotauko

15.08 – EK11 St-Leger-les-Melezes – La Batie Neuve 2 (16,87 km)
16.26 – EK12 La Breole – Selonnet 2 (20,73 km)

Erikoiskokeiden yhteispituus: 75,20 km (24,7 % koko kilpailusta)

Lue myös! Video, Tänak törmäili jo perjantain avauserikoiskokeella – “Musta jää yllätti” (24.1.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com