MOTORSPORT

Trogenin kiireinen kilpailukesä käynnistyi Sotshissa – “Olihan opettava reissu”

Sami-Matti Trogenin hurjalta kuulostava urakka, 16 kilpailuviikonloppua kuuden kuukauden sisällä, alkoi Sotshin F4 NEZ -osakilpailulla. Formula nelosen ratissa kauteen mahtuu Pohjois-Euroopan NEZ-sarja, Espanjan mestaruussarja, sekä kolme kilpailua rallicrossia RX Academy -luokassa, joten ajettavaa lohjalaisella riittää.

Matka Venäjälle alkoi jo kisaviikon tiistaina, sillä matkan pienetkin rasitukset oli hyvä saada pyyhittyä ajoissa ennen tositoimiin ryhtymistä. Keskiviikko sujui paikkaan tutustuessa, mutta torstaina painettiin jo kaasua, kun ohjelmassa oli testipäivä. Itse kilpailu alkoi perjantaina aika-ajolla ja iltapäivällä oli vuorossa ensimmäinen varsinainen kisalähtö.

Ensimmäisen aika-ajon paras aika määrittää lähtöruudun ensimmäiseen starttiin ja toiseksi paras aika antaa lähtöruudun toiseen kilpailulähtöön. Lauantaina ajetaan yksi aika-ajo, jonka mukaan kuljettajat asetellaan viikonlopun kolmanteen ja viimeiseen kilpailulähtöön.

Sotshin kilpailun saldoa voisi määritellä sanalla värikäs, mikä sekin olisi vähättelyä, niin paljon Trogenille tuli eteen uutta ja ennen kokematonta. Nuorukainen kuitenkin suoriutui kilpailusta tyydyttävästi ja sai ensikertalaisena arvokasta kokemusta uudesta maailmasta.

– Viikonloppu alkoi vähän kangerrellen, sillä vapaat harjoitukset ajettiin märällä radalla mistä ei paljoa kokemusta ole kertynyt. Opin kantapään kautta, että uusia jarruja täytyy ajaa sisään ja lämmitellä tasapainoisiksi, sillä koin sen verran hurjan hetken, kun kovasta vauhdista jarrua hipaistessa auto sinkoutui perä edellä kaiteeseen. Tälli oli aika kova ja mekaanikoille tuli töitä, Trogen kertaa.

– He urakoivat hiki hatussa ja auto saatiin ajettavaan kuntoon ennen aika-ajoa. Säädöt olivat kuitenkin vielä tarkistamatta, joten en päässyt oikein sinuiksi ajokin kanssa ja meno oli sen mukaista.

“Yhden yön ehtii nukkua omassa sängyssä”

Trogen ajoi ensimmäisessä aika-ajossa sijalle 14, joten lähtöruutu kilpailuun oli letkan häntäpäässä, mikä ei nuorukaista tyydyttänyt.

– Oli karvas pettymys, kun en saanut parempaa itsestäni irti, mutta latasin aika paljon paukkuja starttiin ja päätin iskeä heti. Onnistuinkin parin mutkan aikana nousemaan jo seitsemänneksi, kunnes tuli taas vaikeuksia. Takarengas räjähti ihan varoittamatta ja jouduin nilkuttamaan varikolle, joten kisalähtö oli kertalaakista pilalla. Harmitti vietävästi.

Ensimmäisen kilpailun sijoitus oli 17, mikä ei nostanut suupieliä hymyyn. Lauantai näyttäytyi sateisena, joka toi jälleen haastetta Trogenin urakkaan.

– Pureskelin kisaa illalla ja olin hyvin nukutun yön jälkeen täynnä tarmoa. Vesisade oli todella rankkaa, mikä vähän sai mietityttämään, mutta hyvillä mielin tartuin rattiin. Aika-ajo meni jotenkin, mutta ensimmäinen kisalähtö ei sujunut. Olin vähän kateissa, joten yritin heti maaliin päästyäni sen käydä mielessäni läpi ja siirtää keskittymisen viimeiseen starttiin.

Toinen kilpailu toi saman sijoituksen kuin perjantainen, eli Trogen oli 17. Jäljellä oli debyyttikisan viimeinen startti ja siinä lähtöruutu oli aamun aika-ajon tuloksella 14.

– Ajattelin ennen lähtöä ottaa varman päälle jotta viikonlopusta jäisi positiivinen fiilis. Se onnistuikin, pari ohitusta sai aikaan hyvän olon, vaikka 12. sija ei ollutkaan se mitä lähdin hakemaan.

Viikonlopun tarjonta oli kattava. Mukaan mahtui tutustuminen kaiteeseen, ajoa monsuunisateessa, rengasrikko ja sijoitukset kympin ulkopuolella.

– Olihan opettava reissu. Tiedän ja hyväksyn, että kun en ole aiemmin ratakisoissa ajanut, tämä on minulle oppimisprosessi mikä on vasta alussa. Silti kilpailuhenki on sen verran valtava, että haluan taistella paremmista sijoituksista enkä piilottaa päätäni pensaaseen.

Pitkään ei nuorukainen ehdi akkuja ladata, sillä seuraava kilpailu ajetaan jo ensi viikonloppuna Smolenskissa, Venäjällä. Ja heti perään Trogen nähdään kotimaassa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, kun vuorossa on NEZ–sarjan osakilpailu Ahvenistolla, joka on samalla juhlakilpailu, legendaarinen moottorirata kun täyttää 50 vuotta.

– Yhden yön tässä ehtii nukkua omassa sängyssä, sitten taas mennään. On hyvä että seuraava kilpailu tulee nopeasti, sillä vaikka Sotshi meni treenaillessa sarjan ja lajin tavoille, nälkää löytyy ja haluan oppia lisää formulamaailmasta, Trogen päättää.

Lähde: Sami-Matti Trogenin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com