Tshekkikuljettajan huikea suoritus Espanjassa säväytti – “Yksi nopeimmista asfaltilla”

11.10.2017 / 15:39
Jan Kopecky ajoi kaikille lauantain ja sunnuntain ek:lle pohja-ajan (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Tshekkikuljettaja Jan Kopecky teki Espanjan MM-rallissa jotain sellaista mikä olisi ehdottomasti ansainnut suuremman huomion osakseen. Perjantaina edellään ajaneen kuljettajan nostattamasta pölystä kärsinyt Kopecky ajoi WRC2-luokassa nopeimman ajan kaikille lauantain ja sunnuntain erikoiskokeille.

Jan Kopecky, 37, todellinen asfalttiteiden spesialisti, lähti viime viikonloppuna Espanjan MM-ralliin WRC2-luokan suurimpana voittajasuosikkina. Skoda-kuljettajan tiedettiin olevan todella nopea lauantain ja sunnuntain asfalttierikoiskokeilla, joten perjantaina ajetuilla sorapätkillä moni kilpakumppani tiesi, että siellä pitää pystyä tekemään eroa Kopeckyyn nähden.

Kahden erikoiskokeen jälkeen Kopecky oli WRC2-luokassa neljäntenä ja eroa kärjessä ajaneeseen Teemu Suniseen nähden oli kertynyt tässä vaiheessa 17,2 sekuntia. Kolmannen erikoiskokeen maalissa nähtiin vihainen Kopecky, joka oli hävinnyt nopeimman ajan tehneelle Eric Camillille lähes puolitoista minuuttia. Kopeckyn edellä ajanut Jourdan Serderidis Citroenin vanhemmalla WRC-autolla oli jäänyt jo kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella reilut kaksi minuuttia Kopeckyyn nähden ja hävinnyt ek-ajoissa jopa pikkuluokan autoille. Kolmannella erikoiskokeella Kopecky sitten ajoi kreikkalaisen kiinni.

– En ole tyytyväinen, koska pyysimme (lähtöväliin) muutamaa minuuttia lisää pölyn takia. Ajoimme hänet kiinni ja menetimme paljon aikaa. Ei tämän pitäisi mennä näin, Kopecky tuskaili.

Perjantain kolmella viimeisellä erikoiskokeella Kopecky ajoi kolme kertaa kolmanneksi nopeimman ajan ja nousi kokonaistilanteessa viidenneksi, mutta eroa kärkeen oli kertynyt avauspäivän aikana jo yli kaksi minuuttia.

– Nyt oli jo paljon parempi, koska saimme viiden minuutin lähtövälin Serderidisiin ja minun ei tarvinnut pysähtyä pätkällä pölyn takia, Kopecky kommentoi avauspäivän viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

“Olen edelleen pettynyt tuomariston päätökseen”

Lauantaina ja sunnuntaina ajettiin siis asfaltilla ja Kopecky näytti heti lauantai-aamun ensimmäisellä erikoiskokeella kaapin paikan muille kuljettajille: 9,6 sekunnin pohja-aika! Eikä Kopeckyn vauhti hidastunut missään vaiheessa päivän aikana, vaan tshekki nakutti toisen ajopäivän jokaiselle seitsemälle erikoiskokeelle nopeimman ajan. Kun huomioidaan vain toisen ajopäivän ajat, niin Kopecky oli lauantaina 34,4 sekuntia nopeampi kuin Suninen ja 48,8 sekuntia nopeampi kuin Camilli.

Ja sama tahti jatkui myös sunnuntaina, kun Kopecky oli jälleen kerran nopein kuljettaja kaikilla erikoiskokeella ja näin kahden viimeisen ajopäivän saldoksi tuli 13 ajetusta erikoiskokeesta yhtä monta pohja-aikaa. Maalissa Kopecky löysi itsensä WRC2-luokan toiselta sijalta ja lopullinen ero voittoon ajaneeseen Suniseen nähden oli 31,8 sekuntia.

Komea nousu, kun lähtökohdat perjantain jälkeen olivat siis viides sija ja ero kärkeen yli kahdessa minuutissa.

– Jan osoitti, että hän on tällä hetkellä yksi nopeimmista kuljettajista asfaltilla, Skoda Motorsportin johtaja Michal Hrabanek kehuu kuljettajaansa tallin tiedotteessa.

Kopecky ei vielä rallin jälkeenkään pystynyt ymmärtämään miksei hän saanut perjantain tapahtumista aikahyvitystä. Varsinkin, kun hän itse oli vielä pyytänyt pidempää lähtöväliä pölyn takia ja se sitten hänelle myöhemmin iltapäivän erikoiskokeille myönnettiin, kun ensin tshekin oli pitänyt kärsiä kohtuuton aikamenetys rallin kolmannella erikoiskokeella.

– Olen edelleen pettynyt tuomariston päätökseen olla antamatta minulle hyvitystä siitä menetetystä ajasta, jonka menetin ilman omaa syytäni. Mutta se on elämää. Nautin kuitenkin rallin loppuvaiheesta. Mielestäni osoitimme jälleen kerran sen, että Skoda Fabia R5 on nopein auto WRC2-luokassa. Emme tehneet yhtään virhettä ja olemme iloisia suorituksestamme, Kopecky nosti esiin kisaviikonlopun positiivisen annin.

Jan Kopecky, 37

Euroopan mestari 2013
Aasian-Tyynenmeren mestari 2014
Tshekin viisinkertainen mestari
45 MM-rallia, kolme WRC2-luokkavoittoa

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit