MOTORSPORT

Tunturirallin voittajan poika valinnan edessä, rallia vai rataa – “Ei taida tietää oikein itsekään”

Sebastian “Basti” Lindholm saavutti urallaan kahdeksan rallin Suomen mestaruutta ja Tunturirallin hän voitti kerran, vuonna 1995. Nyt Lindholmin nuorin poika, 20-vuotias Emil Lindholm, rakentaa omaa uraansa niin rallissa, kuin radallakin, mutta isän mukaan varsin nopeasti on tehtävä päätös siitä, kumpaan lajeista suurin panostus jatkossa tehdään.

– Ei taida tietää oikein itsekään, Sebastian Lindholm vastasi Tunturirallin varikolla perjantaina siihen monia askarruttavaan kysymykseen Emilin kohdalla, että ralli vai rata.

Kahdella edellisellä kaudella Emil Lindholm ajoi Saksassa Audi Sport TT Cup -sarjan loppupisteissä viidenneksi. Voisi kuvitella, että kun isä omalla urallaan kantoi ykköspokaaleja kotiin rallin puolelta lähes joka toinen viikonloppu, niin pojastakin olisi tullut ralliautoilija. Syy rata-autoilun aloittamiseen nuorena on kuitenkin varsin looginen.

– Rata-autoiluun päädyttiin alunperin sen takia, että kun Emil aloitti 15-vuotiaana, niin Suomessa ei sen ikäinen saanut ajaa rallia. Rataa sai ajaa ja se avasi mahdollisuuksia sitten lähteä ajamaan Eurooppaan. Ralli siinä vähän jäi, Lindholm taustoittaa.

56 vuotta maanantaina täyttävä Lindholm toimii vahvasti mukana Emilin taustajoukoissa.

– Yritän helpottaa hänen tietään. Kyllä hän yllättävän hyvin kuuntelee, ei ole mitään ongelmaa. Tietysti pitää olla oma pää asioissa. Mutta hyvin tullaan toimeen, urallaan 37 MM-rallia ajanut Lindholm naurahtaa, kun esiin nousee se perinteinen isä-poika-asetelma, että malttaako poika ottaa neuvoja isältään.

Lindholmin mukaan päätös siitä ajaako Emil jatkossa rallia vai rataa, pitää tehdä varsin nopeasti. Selvää on, että nuoren lahjakkaan kuljettajan kohdalla kahteen eri lajiin panostaminen ei ole enää pitkään mahdollista.

– Kyllä jos hän haluaa ralliin panostaa, niin se pitää sitten niin tehdä. Molempiin ei ole mahdollisuutta. Ajetaan nyt nämä talvirallit ja katsotaan sen jälkeen mikä on rallin kohtalo, isä-Lindholm kommentoi.

“Siinä Emil on kuin isänsä aikoinaan”

Emil Lindholmin kartanlukijana Tunturirallissa toimii Tomi Tuominen, joka aikoinaan luki nuotteja myös Sebastian Lindholmille. Ennen Tunturirallia nuorempi Lindholm ja Tuominen ovat kilpailleet SM Vaakuna-rallissa keväällä 2015, joten Tuominen on jo ehtinyt huomaamaan, että Emilin ajamisesta löytyy niitä samoja elementtejä kuin mitä oli aikoinaan Sebastianilla.

– Auton käsittelytaito ja rauhallisuus ratin takana, siinä Emil on kuin isänsä aikoinaan. Eleetön ajotyyli. Kaikesta huomaa, että on ajanut paljon, ennen kaikkea rataa, Tuominen kuvailee.

Tuomisella ja Lindholmilla on ikäeroa 25 vuotta.

– Emil on tosi fiksu parikymppinen kundi. Vaikka meillä on ikäeroa paljon, niin tullaan hyvin toimeen keskenään, Tuominen naurahtaa.

Kun työasioista puhutaan, niin yhdessä asiassa Tuominen myöntää suuren ikäeron näkyvän.

– Nuottikieli on vähän muuttunut. Nykynuorten mielestä kun ennen vanhaan ei osattu tehdä nuotteja, niin nyt sitten keksitään kaikkea uutta, yritetään tehdä siitä modernimpaa. Löytyy sellaisia nuottitermejä mitä en ole koskaan aiemmin kenenkään kanssa ikinä käyttänyt, ja olen kuitenkin muutaman kuljettajan vieressä elämäni aikana istunut, Tuominen hymyilee.

– No mutta se nyt on ihan sama mitä siellä lukee, kunhan kuski itse tietää mitä itselleen laittaa.

Tuominen on kokenut kartanlukija, joka on kilpaillut useiden huippukuljettajien kanssa niin SM-, kuin MM-tasollakin kolmella eri vuosikymmenellä. Tuota kokemusta vasten hän onkin oikea ihminen kuvailemaan nuoren Emilin nuotitustaitoja.

– Emil tekee kohtuu hyvän ja hyvän välistä olevan nuotin. Onhan siinä toki vielä parannettavaa, mutta kyllä sillä on järki siinä mukana, Tuominen näkee.

Tuomisen ei alun perin pitänyt kilpailla Tunturirallissa, vaan suunnitelmissa oli ihan muut työtehtävät SM-sarjan ehdottomassa rallin klassikkokisassa.

– Ensin ajatuksena oli tulla tänne ajamaan nolla-autoa, taas – viidennen kerran peräkkäin. Isä, jolla tulee nyt kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä rallista, niin halusi mennä juhlakilpailun merkeissä historic-luokkaan mukaan. No enhän minä sitten voinut tänne ilman kartanlukijaa ja maksajaa tulla. “Basti” sitten samaan aikaan soitti ja pyysi Emilille kartturiksi, niin ajattelin, että hyvä juttu ja tänne tultiin, Tuominen kuvailee tapahtumasarjaa.

Seitsemän ajetun erikoiskokeen jälkeen Emil Lindholm ja Tomi Tuominen johtavat Tunturirallissa SM3-luokkaa yli 40 sekunnin erolla. Seitsemästä ajetusta erikoiskokeesta Lindholm on ollut luokkansa nopein kuudella.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com