MOTORSPORT

Tuomo Mäkinen kehitti suositun sovelluksen rallifaneille – “Yhtä nappia painamalla”

Kuljettajana neljä rallin maailmanmestaruutta voittaneen ja nykyisin Toyotan rallitoimintaa rallin MM-sarjassa pyörittävän Tommi Mäkisen veli Tuomo Mäkinen on ollut tuttu näky MM-ralleissa jo pitkään. Tuttu on rallin ystäville myös sovellus nimeltään Motorsport Online, jonka kehittäjä ja ylläpitäjä vanhempi Mäkisen veljeksistä on.

On sanomattakin selvää, että Mäkisen perheessä ralli on ollut aina iso juttu ja iso osa elämää. Siinä missä veljeksistä nuorempi, Tommi, päätyi lajin parissa ensin katsojasta kuljettajaksi ja myöhemmin tallipäälliköksi, on vanhempi Mäkisistä, Tuomo, toiminut jo pitkään erilaisissa rallin taustatehtävissä.

– Olen seurannut rallia intohimoisesti käytännössä koko elämäni ajan. Jo pikkupoikana, varmaankin ensimmäiset kerrat salaa vanhemmilta, lähdettiin Tommin kanssa katsomaan Suurajoja kotitilan lähellä olleelle Kuukanpään erikoiskokeelle. Metsiä pitkin mentiin, että päästiin pätkälle ilman lippua, Mäkinen naurahtaa UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa, pohtiessaan samalla, että “rikos lienee jo vanhentunut”.

Tommista tuli siis kuljettaja ja lopulta rallin nelinkertainen maailmanmestari, eikä Tuomokaan ole vuosien saatossa rallien parissa vaille töitä jäänyt – päinvastoin.

– Myöhemmin Tommin uran myötä rallia on tullut seurattua intohimoisesti. Olen ollut paikanpäällä useammassa sadassa MM-rallissa, sekä kaikenlaisissa kyläkisoissa. Ralliharrastusta olen rahoittanut muun muassa tekemällä radiohaastatteluja ja viemällä asiakkaita rallimatkoille. Muutama vuosi sitten Toyotan paluu ralleihin ja Tommin pesti tallipäällikkönä nosti taas rallin mielenkiinnon korkealle tasolle, Mäkinen kuvailee.

Toukokuussa 2014 Mäkinen julkaisi sovelluksen, joka on saavuttanut kuudessa vuodessa suuren suosion rallifanien keskuudessa.

– Kun seuraa aktiivisesti lajia, niin haluan itse tietää kaikki tapahtumat välittömästi. Netissä, eri somekanavilla, YouTubessa, radioissa, lehdissä ja muualla tietoja kyllä seurataan, mutta niitä joutuu etsimään paljon. Okei, jos istuu koneella ja googlettaa riittävästi, niin saattaa kyllä löytää tiedot, mutta aikaahan siihen kuuluu, Mäkinen taustoittaa syitä Motorsport Online -nimisen sovelluksen synnylle.

Rallikatsojilla kun on jo pitkään ollut käytössään niin älypuhelimia, kuin tablettejakin, pohti Mäkinen sitä, että eikö kaiken tarvittavan tiedon voisi saada laitteisiin yhdellä ja samalla kertaa, ilman sitä googletusta.

– Mietin, että olisiko se sitten Facebook, nettisivu, lehti, vai mikä. No nopeasti minulle valkeni, että ladattava sovellus on ainoa oikea ratkaisu, koska kännykkä on jokaisella koko ajan mukana. Sovelluksessa on myös se hyvä puoli, että se käyttää kännykän niin sanottuja natiiveja sisäänrakennettuja ominaisuuksia, eli esimerkiksi navigaattoria, liiketunnistinta, sekä ääni- ja videotoimintoja, Mäkinen kuvailee.

Tuorein esimerkki sovelluksen toimivuudesta tuli äskettäin ajetun Louna-Eesti Rallin aikaan, missä mukana olivat lähes kaikki rallin MM-sarjan tähtikuljettajat.

– Facebook, Twitter, Instagram ja muut somekanavat olivat täynnä rallifanien kysymyksiä, että mistä löytyy tulokset, ketä siellä on ajamassa, onko ralliradiota, onko livelähetyksiä, mikä on aikataulu. Tähän minulla oli ja on edelleen yksinkertainen vastaus: kaikki tämä ja paljon muuta löytyy Motorsport Online -sovelluksesta yhtä nappia painamalla, Mäkinen kertoo.

 

Tommi Mäkinen, Jari-Matti Latvala, Kalle Rovanperä, Tuomo Mäkinen ja Ott Tänak (Kuva: Motorsport Online).

 

“Motorsport Online ei hifistele”

Motorsport Online -sovelluksen idea on yksinkertainen. Se ladataan älylaitteeseen laitteen sovelluskaupasta (Android Play, Apple Appstore), jonka jälkeen se löytyy painikkeena laitteen näytöltä. Sovellus kerää kaiken rallitiedon ja on nimensä mukaisesti aina “online”, eli kaikki viimeisimmät tiedot ovat siis aina ajan tasalla.

– Motorsport Online seuraa pääasiassa rallia ja sieltä löytyvät muun muassa kilpailukalenterit, aikataulut, tulospalvelut ja paljon muuta. Sovelluksessa on myös muuta ajankohtaista autourheilusisältöä, joissa suomalaisia on mukana. Mutta historiatietoja kovin pitkälle sieltä on turha hakea, kännykästä kun luetaan yleensä vain ajankohtaiset tapahtumat, sekä uutiset, kun taas historiaa luetaan lehdistä ja kirjoista tai googletetaan netistä, Mäkinen muistuttaa.

Mäkisen mukaan sovellusalan ammattilaiset olivat menneet ja haukkuneet sovelluksen, mutta tärkeintähän tässäkin on se, että ne varsinaiset käyttäjät eli rallifanit sovelluksesta ovat tykänneet.

– Niin, eihän siellä ole mitään hienoja liukuvia videokuvia, eikä se toimi jos ei ole verkkoa ja ne tiedot pitäisi näyttää siltä ja tältä. Samat sovellusalan ammattilaiset sitten julkaisivat niitä “täydellisiä” sovelluksia, joita oli markkinoilla useita jokunen vuosi sitten, mutta mihin ne täydelliset sovellukset ovat nyt kadonneet, Mäkinen ihmettelee.

Voisi sanoa, että kyllähän esimerkiksi Toyotan WRC-autokin näyttäisi ulkoapäin edelleen hyvältä, vaikka siinä olisi konepellin alla ruohonleikkurin moottori, mutta eipä siitä autosta juurikaan mitään hyötyä olisi. Kun Toyotan moottori on kunnossa, menestystä tulee ja sama pätee myös Motorsport Onlineen – sisältö ratkaisee.

– Motorsport Online ei hifistele, eikä yritä muutoinkaan miellyttää ketään, tai näyttää maailman hienoimmalta. Sieltä löytyy vain ja ainoastaan rallifanin haluama online-tieto, eikä mitään muuta. Jokainen rallifani päättää itse käyttääkö sovellusta vai ei. Jos kokee sen tarpeelliseksi, niin käyttää ja jos ei, niin kannattaa poistaa se puhelimesta muistia viemästä, Mäkinen korostaa.

Motorsport Online on Suomen suurin rallia ja moottoriurheilua seuraava sovellus. Se on jo nyt ladattuna kymmeniin tuhansiin suomalaisiin kännyköihin, sekä muihin laitteisiin ja sovelluksen Facebook-sivulla on jo yli 17 000 tykkääjää. Suuri ryhmä on ulkomailla asuvat suomalaiset, viime vuonna sovellusta kun käytettiin peräti 46 eri maassa. Suosittu sovellus ei ole Mäkiselle mikään huippuluokan bisnes, vaan enemmänkin harrastus ja intohimo.

– Kaikki harrastukset maksavat ja niin myös tässä tapauksessa. Sovelluksen jatkuva päivitys tarkoittaa satoja työtunteja vuodessa. Myös sovelluksen olemassaolo kaikilla alustoilla tuo kustannuksia, se kun toimii yli 15 000 erilaisessa älylaitteessa ympäri maailman. Jos työtunnille laskisi palkan, niin eläisin varmasti kaikkien köyhyysrajojen alapuolella, Mäkinen naurahtaa.

Jotta sovellusta voitaisiin jatkossa kehittää vieläkin paremmaksi, Mäkinen toivoo sille lisää käyttäjiä.

– Paras palkkio on käyttäjiltä saatu positiivinen palaute ja kiitos. Rallifanit ja alan ammattilaiset jotka käyttävät sovellusta, kehuvat palvelua jopa korvaamattomaksi. Aluksi käyttö oli ilmaista, mutta jossain vaiheessa oli pakko laittaa pieni maksu tai sulkea koko sovellus, Mäkinen perustelee 10 euron kausikortti-maksua.

Korona on pistänyt tänä vuonna myös autourheilussa kaikki kilpailukalenterit uuteen muotoon ja muun muassa rallin MM-sarjassa kilpailutauko venyi peräti puolen vuoden mittaiseksi. Tulevana viikonloppuna lajin suurimmat tähdet taistelevat MM-pisteistä ensimmäistä kertaa ajettavassa Viron MM-rallissa.

– Tietenkin toivon oman “Kyläyhistyksen Tojota-tiimin” menestystä. Paikallinen nuori autonkuljettaja Kalle (Rovanperä) tulee joka tapauksessa pärjäämään, se on varma, mutta kovan kilpakumppanin hän saa varmasti tulevaisuudessa Oliver Solbergista. Uskonpa, että mestaruudesta taistellaan tulevaisuudessa Kallen ja Oliverin kesken. Toivottavasti myös muita suomalaisia saadaan taistoon mukaan, sekä myös uusia autonvalmistajia, Mäkinen toivoo.

Motorsport Online

* Julkaistu keväällä 2014
* Päivittyy joka viikko uusilla ralleilla
* Hyödyntää puhelimen sisäänrakennettuja toimintoja
* Sovellus kerää sisällön 24/7 ns. julkisesta datasta
* Ylläpitäjänä toimii Tuomo Mäkinen Puuppolan rallikylästä

Näin otat sen käyttöön

* Lataa sovelluskaupasta Android Play tai Apple Appstore
* Tilaa kausikortti lähettämällä tekstiviesti “motorsport” numeroon 16233
* Paluuviestinä saat omat tunnuksesi palveluun
* Kausikortin hinta on 10 euroa
* Hinta veloitetaan puhelinlaskussa
* Kausikortti voimassa vuoden 2020 loppuun asti
* Lisäinfoa sovelluksessa kohdassa “kausikortti”

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com