Upea viikonloppu toi Hänniselle neljännen sijan, Tänak juhlii voittoa – “Onnellinen tästä tuloksesta”

20.8.2017 / 14:24
Juho Hänninen ajoi Saksan asfaltilla hienosti neljänneksi (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Ott Tänak on voittanut hetki sitten päättyneen Saksan MM-rallin. Voitto on virolaiselle uran toinen MM-sarjassa, mutta ensimmäinen asfaltilla ajetusta osakilpailusta. Suomalaiskuljettajista yleiskilpailussa parhaiten sijoittui upealla ajolla neljänneksi ajanut Juho Hänninen.

Ott Tänakin johtomarginaali ennen päätöspäivää oli jo sen verran tukevaa luokkaa, että virolainen keskittyi sunnuntain neljällä erikoiskokeella enää vain tuomaan auton ehjänä maaliin. Lopputuloksissa Tänakin voittomarginaali ennen toiseksi ajanutta Andreas Mikkelsenia oli lopulta 16,4 sekuntia.

Kauden kolmannen MM-rallinsa WRC-kalustolla ajanut Mikkelsen voi todeta tässä kohtaa, että kolmas kerta toden sanoi. Norjalainen oli ollut vaisu Italiassa ja Puolassa aiemmissa ralleissa, mutta nyt ajo kulki ja tulos on sen mukainen. Kakkossijan myötä Mikkelsen nosti takuuvarmasti osakkeitaan kuljettajamarkkinoilla, kun tallipaikkoja jaetaan kaudelle 2018.

– Loistava viikonloppu minulle, Andreakselle (Jäger, kartanlukija) ja koko Citroeninin tiimille. Todella vaikea ralli, erityisesti perjantaina olosuhteet olivat todella vaikeat. Pistin aivan kaikkeni peliin tänä viikonloppuna ja eilen, sekä tänään ajat olivat hyviä. Pieniä virheitäkin mahtui mukaan, mutta tähän pitää olla ehdottomasti tyytyväinen. Ja tottakai haluaisin ajaa lisää kisoja tällä autolla, Mikkelsen naurahti.

Sebastien Ogierille kolmas sija ja paluu palkintopallille Suomen osakilpailun ulosajon jälkeen maistui ja etenkin, kun mestaruustaistelussa kovin kilpakumppani, Thierry Neuville, jäi nyt kokonaan ilman pisteitä. Ogier nappasi MM-pistejohdon takaisin itselleen ja kaiken lisäksi sai sen takaisin vielä varsin suurena, olihan tilanne ennen Saksaa tasan.

– Thierryn keskeytyksen jälkeen en ole pistänyt aivan kaikkea peliin. Ei ollut helppo viikonloppu ja vauhtiimme en ole ihan täysin tyytyväinen, mutta tämä tulos on hyvä mestaruustaistelun kannalta, Ogier sanoi.

“Luulin jo, että rengas meni rikki”

Juho Hänninen yhdessä kartanlukijansa Kaj Lindströmin kanssa olivat lauantain jälkeen viidentenä ja eroa neljäntenä olleeseen Elfyn Evansiin oli 4,2 sekuntia. Tämä kaksikko kävi kovaa taistelua jo Suomen MM-rallissa heinäkuussa ja silloin Evans vei pidemmän korren napaten kakkossijan nimiinsä vain 0,3 sekunnin erolla Hänniseen nähden.

Saksassa Hänninen avasi sunnuntain erikoiskokeet komealla pohja-ajalla ja kun Evans hävisi peräti 11,8 sekuntia, niin Hänninen nousi neljänneksi 7,6 sekunnin turvin. Kahdella seuraavalla erikoiskokeella Hänninen kasvatti eroaan brittiin nähden 9,6 sekunnilla, lopputuloksissa ero oli lopulta 14,2 sekuntia ja itse asiassa Evansin edelle kiilasi viidenneksi vielä viimeisellä erikoiskokeella Craig Breen.

Näin Hänninen sai maistuvan revanssin Evansista. Komea neljäs sija on Hännisen uran toiseksi paras sijoitus MM-tasolla ja paras asfaltilla ajetuista MM-ralleista. Saksassa Hänninen kilpaili nyt ensimmäistä kertaa WRC-kalustolla.

– Olen onnellinen tästä tuloksesta, erityisesti kun vertaillaan näitä tuloksia kauden ensimmäiseen puoliskoon. Hävisin perjantaina paljon aikaa, mutta sen jälkeen on mennyt hyvin, Hänninen kertasi viikonloppuaan.

Jari-Matti Latvalan osalta vaikea viikonloppu päättyi seitsemänteen sijaan. Hieman lohtua toi Power Stage -erikoiskokeelta tulleet kolme lisäpistettä kolmannen sijan myötä.

– Pätkän alkuvaiheessa vasemmalle kääntyvässä mutkassa tuli osuma ja luulin jo, että rengas meni rikki. Sen pelossa en sitten painanut tulemaan täysillä. Ei hyvä, ei hyvä, Latvala harmitteli viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Esapekka Lappi jäi perjantaisen ulosajonsa myötä lopputuloksissa kärkikymmenikön ulkopuolelle, mutta oli Power Stagella toiseksi nopein ja siitä palkinnoksi tuli neljä MM-pistettä. Hyundaille kotikisasta tuli surkea, kun tallin kolmesta kuljettajasta parhaiten sijoittui Hayden Paddon, jonka sijoitus oli vasta kahdeksas. Tallikaverit Thierry Neuville ja Dani Sordo jäivät MM-pisteiden ulkopuolelle. Siinä missä Ogier otti edun kuljettajien MM-taistelussa Neuvilleen nähden, niin samaa voidaan sanoa myös tallien välisessä mestaruustaistelussa, joka kääntyi nyt vahvasti M-Sportin suuntaan.

Rallin MM-sarjassa on seuraavaksi vuorossa puolentoista kuukauden tauko, sillä seuraava osakilpailu ajetaan Espanjassa vasta lokakuun alussa.

Saksan MM-rallin lopputulokset

1) Ott Tänak (Ford) 2.57.31,7
2) Andreas Mikkelsen (Citroen) + 16,4
3) Sebastien Ogier (Ford) + 30,4
4) Juho Hänninen (Toyota) + 1.49,2
5) Craig Breen (Citroen) + 2.01,5
6) Elfyn Evans (Ford) + 2.03,4
7) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 3.58,2
8) Hayden Paddon (Hyundai) + 4.32,4

Tänakin keskinopeus: 104,5 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Tänak 5, Sordo 5, Hänninen 2, Latvala 2, Mikkelsen 2, Breen 1, Kopecky 1, Lappi 1, Neuville 1, Ogier 1

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit