Uskomatonta draamaa! Heikkinen keskeytti, mutta nousi palkintopallille

19.10.2019 / 20:27
Toomas Heikkinen nousi palkintopallille, vaikka keskeytti finaalin (Kuva: MJP Promotions).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin Titans RX -sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu Saksan Esteringin radalla lauantaina tarjosi draamaa lähes enemmän, kuin koko kausi tähän mennessä yhteensä. Finaalissa nähtiin harvinainen tilanne, kun Toomas “Topi” Heikkinen nousi palkintopallille pokkaamaan pokaalin kolmannesta sijasta, vaikka joutui keskeyttämään.

Rallicrossin Titans RX -sarjan kauden kuudes kilpailuviikonloppu ajetaan tänä viikonloppuna Saksan Esteringin radalla. Lauantaina ajettu osakilpailu oli kauden 11. ja samalla toiseksi viimeinen. Saksassa sarjan mestaruudesta taistelee kolme kuljettajaa, Hansenin veljekset Kevin, sekä Timmy ja sarjan ainoa suomalaiskuljettaja Toomas “Topi” Heikkinen.

Kauden 10 ensimmäistä osakilpailuvoittoa jaettiin näiden kolmen kuljettajan kesken, mutta 11. osakilpailu toi voittajalistalle neljännen kuljettajan nimen, kun dramaattisten vaiheiden jälkeen finaalissa ruutulipulle ensimmäisenä kaasutteli Jerome Grosset-Janin. Finaali keskeytettiin punaisella lipulla ja ennen uusintastarttia mekaanikot ahkeroivat ranskalaiskuljettajan vaurioituneen auton ympärillä, että tämä pääsi mukaan uusintastarttiin. Loppu onkin sitten historiaa.

– Tämä oli todella kova kilpailu! Iso kiitos mekaanikoille, jotka korjasivat autoni kuntoon. Kaikki toimi sen jälkeen hienosti. Tänään piti olla nopea ja sen lisäksi selvitä maaliin, se toi tämän tuloksen. Tämä voitto on minulle iso asia, Grosset-Janin herkistyi kilpailun jälkeen.

Toisen sijan pokkasi sarjan pistejohtaja Kevin Hansen, jonka pistejohto pisteissä toiseksi nousseeseen Heikkiseen kasvoi 14 pisteeseen, kun ajamatta on enää yksi osakilpailu. Finaalissa vain kaksi kuljettajaa selviytyi maaliin, joten kolmanneksi lopputuloksiin merkityn Heikkisen nouseminen palkintopallille sai ruotsalaiskuljettajan hämmästymään.

– Toisessa mutkassa olin vallissa, mutta aivan kuten “törmäilyautoissa”, niin pomppasin sieltä takaisin radalle. Kauden 11. palkintosijoitus ja mestaruustaistelun kannalta pahimmat kilpakumppanit takana, joten ei voi olla muuta kuin tyytyväinen päivän tulokseen. Yllätyin nähdessäni, että “Topi” on palkintopallilla, vaikka hän keskeytti, Kevin Hansen naurahti.

Heikkiselle nyt tullut palkintosijoitus oli kauden kahdeksas.

– Yleisölle hieno kilpailu, mutta minun kannaltani huonoa tuuria, kun auto hajosi. En tiedä mitä tapahtui, pitää tsekata tilanne. Olisin todellakin halunnut voittaa tänään, koska jaossa oli tuplapisteet, Heikkinen kommentoi.

 

 

Finaalin uusintastartissa neljä autoa, kaksi selvisi maaliin

Tänä viikonloppuna jaossa todellakin on tuplapisteet, kauden finaalikilpailun kunniaksi. Koska Heikkinen lähti kauden viimeiseen kilpailuviikonloppuun pistetilanteessa Hansenien takaa, oli selvää, että joensuulaisen mestaruushaaveiden kannalta ruotsalaisveljekset eivät saaneet sijoittua Heikkisen edelle lauantaina. Alkuerissä Heikkinen ei saanut startteja onnistumaan ja sijoitus kolmen alkuerälähdön jälkeen oli neljäs. Edelle kiilasivat Hansenit, sekä päivän todellinen superyllättäjä Tamara Molinaro.

Siinä missä Heikkinen tuskaili starttien kanssa alkuerissä, niin Molinaro oli alkuerien yksi parhaimmista liikkeelle lähtijöistä ja kahdessa alkuerässä italialainen piti takanaan hienoilla otteilla Grosset-Janinin, joten eväitä menestykseen oli olemassa. Ensimmäistä Titans RX -kilpailuaan ajanut MM-osakilpailuvoittaja Kevin Eriksson haki tuntumaa autoonsa ensimmäisen alkuerän ajan (kymmenes), mutta toisen ja kolmannen alkuerän toinen, sekä kolmas sija nostivat hänet kokonaispisteissä viidenneksi.

Siinä missä alkuerät päästiin ajamaan kuivalla radalla ja hyvissä olosuhteissa, niin tauon aikana rankkasade kasteli radan ja teki semifinaalien, sekä finaalin olosuhteista kuljettajille todella haastavat. Ensimmäisessä semifinaalissa Molinaro ja Eriksson kolaroivat ensimmäisessä mutkassa ja tämä pilasi Molinaron kilpailun. Timmy Hansen otti kärkipaikan, mutta ajoi myöhemmin mutkan pitkäksi ja hiekalle, päästen kuitenkin jatkamaan. Osuma ratavalliin ei ollut kaukana.

Eriksson nappasi johtopaikan haltuunsa, Abbie Eaton ajoi jättiyllättäjänä toisena ja Hansen kolmantena. Toiseksi viimeisellä kierroksella Hansen lähti yrittämään ohitusta Eatonista, britti esti yrityksen, mutta seuraavassa mutkassa myöhästyi jarrutuksessa liukkaalla radalla ja ajoi rajusti päin ratavallia. Eriksson oli ruutulipulla ensimmäisenä, Hansen nappasi toisen sijan ja Lukacs “Csucsu” Kornel sijoittui kolmanneksi.

Toisessa semifinaalissa Heikkinen sai alkuerien tapaan huonon startin ja oli ensimmäisen mutkan jälkeen kolmantena. Kevin Hansen nappasi kärkipaikan ja ajoi myös voittoon, kun taas Heikkinen nousi toiseksi viimeisellä kierroksella, radan toiseksi viimeisessä mutkassa komealla ohituksella ohi Grosset-Janinista ja toiseksi.

Finaalissa Kevin Hansen starttasi paalupaikalta, vierellään Eriksson, kun taas toisessa rivissä olivat Timmy Hansen ja Heikkinen. Eriksson sai todella huonon startin ja putosi ennen ensimmäistä mutkaa viimeiseksi. Heikkinen puolestaan putosi neljänneksi, mutta hyötyi punaisesta lipusta ja finaalin keskeytyksestä, joka johtui ensimmäisen mutkan jälkeen Erikssonin ja Kornelin kolarista, molempien ajaessa päin ratavallia.

Kun finaalin uusintastartti koitti, mukana oli enää neljä autoa. Timmy Hansen putosi ennen ensimmäistä mutkaa neljänneksi, pysähtyi ensimmäisen mutkan kohdalla ja keskeytti hetkeä myöhemmin. Grosset-Janin tuuppasi ensimmäisessä mutkassa Heikkisen auton takakulmaan, jonka seurauksena Heikkisen auto osui Kevin Hansenin autoon, joka törmäsi ratavalliin, päästen kuitenkin jatkamaan kilpailua.

Heikkinen nappasi johtopaikan haltuunsa ja tässä kohtaa tilanne näytti suomalaisittain katsottuna parhaalta mahdolliselta. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä Heikkisen taival päättyi lopulta keskeytykseen, kun vasen eturengas taittui alle jousituksen rikkouduttua. Kevin Hansenin ohittanut Grosset-Janin ajoi maaliin ykkösenä ennen ruotsalaiskuljettajaa. Heikkinen siis pokkasi kolmannen sijan keskeytyksestään huolimatta.

Titans RX -sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan sunnuntaina. Samalla ratkeaa sarjan historian ensimmäisen mestarin nimi, sekä himmeämpien mitalien kohtalo. Mikäli Heikkinen voittaa sunnuntaina, riittää Kevin Hansenille mestaruuteen sijoitus neljän parhaan joukkoon. Heikkisen voittaessa ja Kevin Hansenin sijoittuessa viidenneksi tai huonommin, on Heikkinen mestari.

Lauantain finaalin lopputulokset

1) Jerome Grosset-Janin (FRA) 4.59,771
2) Kevin Hansen (SWE) + 3,075
3) Toomas Heikkinen keskeytys
4) Timmy Hansen (SWE) keskeytys
5) Lukacs “Csucsu” Kornel (HUN) keskeytys
6) Kevin Eriksson (SWE) keskeytys

Finaalin nopein kierrosaika: Jerome Grosset-Janin

Pistetilanne 11/12 osakilpailua

1) Kevin Hansen (SWE) 267
2) Toomas Heikkinen 253
3) Timmy Hansen (SWE) 250

Sunnuntain aikataulu

11.55 – 1. alkuerä
12.55 – 2. alkuerä
13.55 – 3. alkuerä
17.00 – Semifinaalit ja finaali

Kaikki ajat Suomen aikoja

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit