MOTORSPORT

Uutiskatsaus ulkomailta – Moottoriurheilun viikko 18/2018

Uutiskatsaus ulkomailta on alkuviikosta ilmestyvä uutispaketti, joka uutisoi edellisen viikon moottoriurheilun tapahtumista ulkomailta.

Rata-autoilun STCC-sarjan (Scandinavian Touring Car Championship) kauden avausosakilpailu ajettiin viikonloppuna Knutstorpissa, Ruotsissa. Rallicrossin hallitseva maailmanmestari ja tänä vuonna MM-sarjan molemmat osakilpailut voittanut Johan Kristoffersson on totuttu näkemään kauden aikana myös rata-autoilun parissa asfaltilla ja niin myös tällä kertaa. Kristoffersson ajoi Knutstorpissa ensimmäisessä lähdössä neljänneksi ja toisesta lähdöstä tuli kolmas sija.

– Sain toisessa kilpailulähdössä hyvän startin. Turva-auton käytyä radalla hyvä kilpailuni sai jatkoa, enkä olisi juurikaan parempaan pystynyt, koska eturenkaat olivat aivan loppu ja isompiin hyökkäyksiin ei ollut enää mahdollisuutta, Kristoffersson kertaa Knutstorpin tapahtumia Volkswagen Motorsportin tiedotteessa.

LMS Racing -tiimin Olli Kangas ajoi ensimmäisessä kilpailulähdössä sijalle 18. ja toisesta kilpailulähdöstä tuli 13. sija. STCC-kausi jatkuu Anderstorpissa 16.-17. kesäkuuta. STCC-sarjan osakilpailua ei tänä vuonna ajeta Suomessa.

* * * * * * * * * *

Italian rallisarjassa ajettiin viikonloppuna kauden kolmas osakilpailu. Kaksi ensimmäistä osakilpailua voittaneen ja Italian rallimestaruuden 10 kertaa voittaneen Paolo Andreuccin voittokulku katkesi, kun Targa Florio Rallissa ykköseksi kaasutteli Hyundailla Andrea Nucita. Kaksikon välinen aikaero maalissa oli 19,2 sekuntia.

Kuuden erikoiskokeen jälkeen taistelu voitosta oli tiukkaa, sillä Andreuccin johtomarginaali Nucitaan nähden oli vain 0,2 sekuntia ja kolmantena ollut Simone Campedelli oli jäänyt kärjestä 1,4 sekuntia. Seuraavalla, seitsemännellä erikoiskokeella, Nucita ajoi hurjan pohja-ajan repäisten eron Andreucciin nähden 9,6 sekuntiin, kun taas Campedelli ajoi ulos ja joutui keskeyttämään.

Kymmenennellä erikoiskokeella Andreucci oli jälleen hurjassa vauhdissa lyöden Nucitan kymmenellä sekunnilla ja kokonaistilanteessa kaksikko oli tässä vaiheessa jaetulla kärkipaikalla samalla ajalla! Nucitan vastaisku tuli kuitenkin heti seuraavalla erikoiskokeella, kun hän oli 15,2 sekuntia Andreuccia nopeampi. Viidellä viimeisellä erikoiskokeella ei enää kärjen osalta muutoksia nähty ja tässä kohtaa Andreucci lienee myös ajetellut Italian rallisarjan pisteitä, sillä yleiskilpailun kakkossijastaan huolimatta hän nappasi kuitenkin sarjan kannalta suurimman pistepotin, koska Nucita ei sarjan pisteistä kilpaillut.

Italian rallisarjan seuraava osakilpailu, Rally Isola D’Elba, ajetaan 24.-26. toukokuuta.

* * * * * * * * * *

Toyota Gazoo Racing oli täysin omaa luokkaansa WEC-sarjan (FIA World Endurance Championship) kauden avausosakilpailussa Spa’ssa, Belgiassa viime viikonloppuna. Kuuden tunnin kilpailussa ylivoimaisen kaksoisvoiton napanneet Toyotan kaksi autokuntaa kiersivät radan 163 kertaa ja kolmanneksi sijoittunut Rebellion-tiimi kuljettajinaan Mathias Beche, Gustavo Menezes ja Thomas Laurent hävisi Toyotalle kaksi kierrosta.

Toyotan voittaja-autoa ajoivat Formula 1:n kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso, Sebastien Buemi, sekä Kazuki Nakajima. Alonsolle kyseessä oli uran ensimmäinen kilpailu tässä sarjassa. Aika-ajoissa nopeimman ajan tehnyt Toyotan toinen autokunta, Mike Conway, Kamui Kobayashi ja Jose Maria Lopez, joutuivat starttamaan varikolta ja maalissa sijoitus oli toinen. Toyota on nyt voittanut 49 ajetusta WEC-kilpailusta 17 ja neljä viimeisintä ovat tulleet peräkkäisistä kilpailuista.

– Olen iloinen tästä tuloksesta. Koko viikonloppu on ollut hämmästyttävä tiimimme suorituskyvyn osalta. Ennen kilpailua tehtiin runsaasti valmisteluja, ajettiin talvitestiä ja tehtaalla paiskittiin töitä, mutta tottakai se tulos tehdään vasta radalla ja kilpailussa. Veimme kilpailun läpi parhaalla mahdollisella tavalla ja olen erittäin onnellinen ensimmäisestä kestävyyskilpailun voitostani. Suuri kiitos tiimikavereilleni Sebastienille, sekä Kazukille, jotka tekivät täällä elämästäni hieman helpompaa, Alonso hehkuttaa Toyota Gazoo Racingin tiedotteessa.

WEC-sarjan seuraava osakilpailu on legendaarinen Le Mansin 24 tunnin kilpailu, joka ajetaan 16.-17. kesäkuuta.

Viikon 18/2018 (30.4.-6.5.) luetuimmat artikkelit UrheiluUutiset.comissa

Video! Rovanperän rajusta ulosajosta jälleen uutta videomateriaalia
WRC erikoistilastot: Täydellinen top6-suoritus edelleen tekemättä
Portugalin MM-rallissa 14 WRC-autoa ja kuusi suomalaiskuljettajaa
Rallin SM-sarjasta tutut nimet tähdittävät pienempiä ralleja testimielessä
Tänakin kartturilta hauska huomio kolmesta MM-voitosta
20 vuotta sitten Argentiinan MM-rallissa: Tommi Mäkinen ajoi historiallisen voiton

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com