Uutiskatsaus ulkomailta – Moottoriurheilun viikko 33/2017

21.8.2017 / 20:44
Gautier Paulin oli hyvässä vauhdissa Ruotsissa viikonloppuna (Kuva: Rockstar Energy Husqvarna).

[ A- ] / [ A+ ]

Uutiskatsaus ulkomailta on aina maanantaisin ilmestyvä uutispaketti, joka uutisoi edellisen viikon moottoriurheilun tapahtumista ulkomailta.

Motocrossin MM-sarjan kauden 16. osakilpailu ajettiin viikonloppuna Uddevallan radalla Ruotsissa. Kimi Räikkösen omistaman Rockstar Energy Husqvarna -tiimin ranskalaiskuljettaja Gautier Paulin ajoi molemmissa kilpailulähdöissä kolmanneksi ja oli kokonaistuloksissa myös kolmas. Paulin on ajanut tällä kaudella palkintopallille nyt seitsemän kertaa.

– Meillä oli hyvä viikonloppu Ruotsissa. Lauantai- ja sunnuntai-aamuina satoi vettä ja se teki rataolosuhteista vaihtelevan. Kesti hieman aikaa ennen kuin löysin hyvän fiiliksen, mutta kun se löytyi, niin vauhtini oli hyvällä tasolla molemmissa lähdöissä. Ensimmäisessä lähdössä sain hyvän startin. Toisessa lähdössä hävisin hieman aikaa portin aukeamisen jälkeen. Pyörä oli kuitenkin niin hyvä, että pääsin ensimmäiseen mutkaan kärkiviisikossa ja sen jälkeen painoin menemään aivan täysillä ja tuloksena toinen kolmas sija, Paulin kommentoi tiiminsä tiedotteessa.

Paulin on Ruotsin kisaviikonlopun jälkeen MXGP-luokan MM-pisteissä kolmantena. Eroa toisena olevaan KTM-kuljettajaan Jeffrey Herlingsiin on vain neljä pistettä. Motocrossin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Jacksonvillessa, Yhdysvalloissa.

* * * * * * * * * *

DTM-kauden kuudes kisaviikonloppu ajettiin Zandvoortin radalla Hollannissa. Ensimmäinen kilpailulähtö oli BMW:n juhlaa, kun se nappasi kolmoisvoiton Timo Glockin, Marco Wittmannin, sekä Maxime Martinin toimesta. Toisessa kilpailulähdössä juhlivatkin sitten Audin kuljettajat, kun Mike Rockenfeller, Loic Duval, Mattias Ekström ja Nico Muller nappasivat neljä ensimmäistä sijaa.

Sarjan pistejohdossa oleva Ekström oli ensimmäisessä lähdössä vasta 17. Toisesta lähdöstä tuli siis kolmas sija, mutta kaukana ei ollut ruotsalaisen osalta lähes täydellinen katastrofi viikonloppukaan. Aivan kilpailun loppuvaiheessa Ekström ilmoitti tiimilleen, että vasemman eturenkaan kanssa on ongelmia. Ekström joutui pudottamaan vauhtiaan, mutta selvisi lopulta maaliin kolmantena reilun puolen sekunnin erolla ennen neljänneksi ajanutta Nico Mulleria.

Kun kautta on ajamatta vielä kolme kisaviikonloppua ja yhteensä kuusi kilpailulähtöä, niin Ekströmin johto pisteissä toisena olevaan Rene Rastiin nähden on 14 pistettä. Rockenfeller on kolmantena, 18 pistettä Ekströmiä perässä. Seuraavat kilpailulähdöt ajetaan 9.-10. syyskuuta Nurburgringin radalla Saksassa.

* * * * * * * * * *

Zandvoortissa ajettiin myös Formula 3:n EM-sarjan kauden seitsemäs kisaviikonloppu. Kyseessä on Euroopan arvostetuin junioreiden formulasarja. Viikonlopun kolmesta lähdöstä kahdessa voittoon ajoi Carlin-tiimin Lando Norris, joka samalla nousi sarjan pistejohtoon. Norris oli nopein kaikissa kolmessa aika-ajossa, mutta sai yhdestä niistä lähtöruuturangaistuksen keltaisten lippujen huomioimatta jättämisestä. Tuossa lähdössä Norriksen sijoitus oli kolmas.

Tulokaskauttaan ajava Norris on kerännyt nyt 313 pistettä, jotka oikeuttavat pisteissä kärkipaikkaan. Toisena on Maximilian Gunther (302 pistettä). Kautta on ajamatta vielä kolmen kisaviikonlopun verran ja seuraavan kerran Formula 3:n EM-sarjaa ajetaan DTM-sarjan tavoin Nurburgringilla 9.-10. syyskuuta.

* * * * * * * * * *

Speedwayn maaradan MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajettiin sunnuntaina Hollannin Eenrumissa. Must One’s Racing Teamin Jesse Mustosen osalta avauserä meni pieleen, kun lähtökiihdytyksessä pyörä nousi pystyyn, eikä sen jälkeen pisteille ollut asiaa. Avauserästä tulleen nollatuloksen jälkeen pistepussiin alkoi kuitenkin kertyä pisteitä ropisemalla.

Seuraavat kaksi erää toivat kakkossijojen myötä yhteensä kuusi pistettä. Kaksi viimeistä alkuerää toivat kahden kolmossijan myötä yhteensä neljä pistettä. Viidestä alkuerästä Mustonen keräsi komeasti 10 pistettä ja se riitti semifinaaleihin. Mustosen semifinaalierä otettiin uusiksi epätasaisen startin vuoksi. Uusintaerässä Mustonen lähti sisäradan starttipaikalta kuin “tykinpiipusta” ja ajoi ylivoimaisen voiton. Taakse jäivät MM-pisteissä toisena oleva Saksan Michael Härtel, tuore ruohoradan Euroopan mestari James Shanes, sekä Hollannin nuori tähti Romano Hummel.

Yhteensä Mustonen keräsi 14 pistettä ja se riitti seitsemänteen sijaan. Finaalipaikka jäi vain parin pisteen päähän, joten ilman avauslähdön nollatulosta finaalipaikka olisi irronnut. Kauden parhaat pisteet saivat Mustosen erittäin tyytyväiseksi.

– Mahtava päivä, hieno kisa! Avauserä vaan oli huono. Startti lähti hyvin, mutta lähtökiihdytyksessä nousi pyörä pystyyn ja jäin hännille. Sateen takia radassa oli paljon muhjua, eikä sieltä ollut asiaa pisteille. Semifinaalissa tiesin, että pääsen sisäradalta hyvin matkaan. Kun muut painoi ulos, niin näin sisäradalla semmosen puoli metriä leveän ajamattoman linjan. Sitä sitten ajoin koko erän ja se toimi, Mustonen kommentoi tiedotteessaan.

* * * * * * * * * *

Viikon video on viikonloppuna ajetusta Saksan MM-rallista ja avauspäivänä torstaina ajetulta Saarbruckenin kaupunkierikoiskokeelta. Citroen-tallin Kris Meeke on ollut koko kauden ajan Meksikon voitostaan huolimatta vaisu ja ajovirheiden seurauksena nollatuloksia on kertynyt paljon. Saksan MM-rallissa Meeke ei ehtinyt ajaa avauserikoiskoetta edes kahta minuuttia, kun Citroenin oikea etukulma tärähti betoniesteeseen ja haaveet hyvästä sijoituksesta olivat menneet.

Meeke tuli mukaan kilpailuun Ralli 2 -säännön turvin perjantaina, mutta lauantaina matka päättyi Arena Panzerplatten lyhyen erikoiskokeen kolmannen ajokerran jälkeen keskeytykseen teknisen vian seurauksena. Keskeytyshetkellään Meeke oli sijalla 22.

– Kojelautaan tuli hälytys, että moottorin jäähdytysjärjestelmässä olisi ongelma, joten päätimme pysähtyä, Meeke raportoi.

Meeke on ajanut tällä kaudella yhdeksän MM-rallia ja selviytynyt niissä MM-pisteille vain kahdessa.

Uutiskatsaus ulkomailta ilmestyy seuraavan kerran maanantaina 28. elokuuta ja silloin luvassa on viikon 34 tapahtumat.

 

 

Viikon 33/2017 (14.-20.8.) luetuimmat artikkelit UrheiluUutiset.comissa

Huttunen aloitti hurjalla pohja-ajalla, Lario hienosti viides – ”Tottakai luokkavoitto on jälleen tavoitteena” (17.8.2017)
Lappi ihmetteli kilpakumppaneiden rohkeutta – ”Jos noin tekevät rallissa, niin varmasti kolisee” (17.8.2017)
Lapin nousujohteinen Saksan MM-ralli päättyi pettymykseen, osuma kiviaitaan – Video! (18.8.2017)
Kun kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa: Kris Meeken tuskan voi aistia kotisohvalle asti (17.8.2017)
WRC faktat 10/2017: Saksan MM-rallin tärkeimmät tiedot ja aikataulu (16.8.2017)
Näkökulma: Juho Hänninen kaivoi ässän hihastaan juuri oikealla hetkellä (20.8.2017)
Mäkinen tyytyväinen tallinsa suoritukseen Saksassa – ”Jari-Matti olisi voinut taistella voitosta” (20.8.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit