MOTORSPORT

Vänttiseltä komea aloitus MM-sarjassa

Ratamoottoriveneilijä Noel Vänttinen on F4-luokan MM-sarjassa avauskisojen jälkeen hienosti toisena.

F4-luokan MM-sarja käynnistyi Belgian Monsista toukokuun alkupuolella, jossa ajettiin samana viikonloppuna kaksi osakilpailua. Vänttisen osalta kisat sujuivat omiin odotuksiin nähden reilusti yläkanttiin.

– Tavoite oli päästä yhdeksän joukkoon, se olisi ollut tyydyttävä sijoitus. Olimmekin yhteispisteissä toisia, joten se meni odotettua paremmin.

– Kun päästiin kisapaikalle ja saatiin vene veteen, en ajatellut, että vauhti riittäisi kärkeen. Kun lähdettiin aika-ajoihin, huomasin, että hemmetti, tämähän saattaa riittääkin. Siinä tuli pieni halu kokeilla, että mihin asti vauhti oikeasti riittää, Vänttinen kertaa.

Nuorukainen oli ensimmäisen osakilpailun neljäs ja toisen kolmas. MM-sarjan yhteispisteissä hän on jaetulla kakkossijalla ranskalaisen Jean-Baptiste Thomasin kanssa. Eroa luokan kärkipaikkaa pitävään norjalaiseen André Solvangiin on seitsemän pistettä.

– Se pitää katsoa seuraavan osakilpailun jälkeen, miten siellä menee. Tällä hetkellä en ole ajatellut mitalia vielä sen enempää.

F4-luokan MM-sarja suuntaa seuraavaksi Liettuan Klaipedaan, jossa kisataan elokuun puolivälissä. Sitä ennen kuljettajat pääsevät kamppailemaan Euroopan mestaruudesta Imatralla 9.–11. elokuuta. Syyskuussa ajetaan MM-sarjan finaaliviikonloppu Italian Viveronessa.

Varaa kiristää vauhtia

Vänttinen ajaa nyt toista kauttaan F4-luokassa. Hän myöntää, että tähän kauteen valmistautuminen on ollut helpompaa, kun kalusto on jo tuttua.

– Katselin talvella omia ja muiden videoita ja niiden pohjalta mietin, miten minunkin kannattaisi ajaa; missä asennossa veneen pitäisi mennä ja muuta. Tein sellaista päänsisäistä valmistelua ja voi olla, että viime kesältä saadut opit auttoivat tähän kauteen.

– Ajoin MM-avauksessa ilman suurempaa riskitason nostoa. Olin saanut vähän vinkkejä ja otin niistä oppia. Luulen, että kierrosajoista pystyy vielä sekunnin, jos tarve tulee, Vänttinen uskoo.

Kun kyse on arvosarjasta, taso on totta kai kova ja sen myös Vänttinen allekirjoittaa. Luokan hallitseva mestari Jarno Vilmunen siirtyi tälle kaudelle F2-luokkaan, joten kauden päätteeksi saadaan uusi ykkönen.

– Siellä on entisiä maailmanmestareita ja omien maidensa mestareita. Kyllä ne kovaa ajavat ja vähän jopa riskilläkin joskus.

Tähtäimessä SM-mitali

Vänttinen sanoo, että hyvin sujunut avauskisa antaa hyvät lähtökohdat niin SM-sarjaan kuin EM-kisoihinkin.

– Se antaa kyllä aikamoisen latauksen tekemiseen. Olen huomannut, että Belgian kisan jälkeen olen tehnyt asioita aivan toisella tavalla ja panostanut touhuun eri energialla; rakentanut venettä, viettänyt päiviä vedessä ja tulen myöhään takaisin kotiin. Kyllä sitä paloa on tullut.

Osa menestyksestä kuuluu yhteistyökumppaneille, joille Vänttinen haluaa osoittaa kiitokset.

–  LVI-Insinööritoimisto Ruokolainen Oy, Tuotepaino.fi, Shining Center ja Höytiäisen Sukeltajat. Heille iso kiitos, että mahdollistavat tätä hommaa.

Nuorukaisen odotukset SM-sarjasta ovat maltilliset. Viime kaudella Vänttinen oli SM-pisteissä kuudes, joten ensisijaisena tavoitteena on parantaa tuota sijaa.

– Kaiken kaikkiaan innostuneena odotetaan. Suomessa on kova taso, mutta jos mitaleille pääsisi, se olisi hyvä.

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com