Video! Aki Sahilalla vaikea kauden avaus Ranskassa – “Mutaisessa alamäessä leveäksi ja osuttiin puuhun”

1.4.2018 / 04:27
Aki Sahila on lauantain jälkeen Peugeot 208 Cupissa sijalla seitsemän (Kuva: Bastien Roux).

[ A- ] / [ A+ ]

Aki Sahilan uran kolmas kausi Ranskan Peugeot 208 Cupissa käynnistyi vaikeuksien sävyttämänä, kun heti Terre des Causses -rallin avauspäivänä avauserikoiskokeella auto lipsahti ulos tieltä ja osui puuhun.

Capdenacin kunnan ympäristössä Ranskassa viikonloppuna ajettava kaksipäiväinen Terre des Causses -ralli on Ranskan sorasarjan, sekä Peugeot 208 Cupin kauden avausosakilpailu. Aki Sahila yhdessä kartanlukijansa Rami Suorsan kanssa on avauspäivän ja kuuden ajetun erikoiskokeen jälkeen Peugeot 208 Cupissa sijalla seitsemän. Heti avauserikoiskokeella Sahilan matkaan mahtui yksi ohjelmanumero (videolla kohdasta 1.05 eteenpäin).

– Pätkät oli melkoisen huonossa kunnossa ekalla lenkillä, kun vettä satoi täällä koko aamupäivän ajan. Ykkösellä yhdessä mutaisessa alamäessä mentiin sitten leveäksi ja osuttiin puuhun hitaasta vauhdista. Päästiin heti jatkamaan, mutta rengas jouduttiin vaihtamaan pätkän jälkeen, Sahila kertaa tapahtumia tiedotteessaan.

Avauserikoiskokeella sijoitus oli seitsemäs, toisella erikoiskokeella kahdeksas ja kolmannella, viimeisellä ennen ensimmäistä huoltotaukoa, Sahila kellotti viidenneksi nopeimman ajan.

– Ennen kolmatta erikoiskoetta vasta ehdittiin säätämään aurauskulmia paremmin kohdilleen ja se tulikin jo hyvin.

Huoltotauolla Sainteloc-tiimi pisti auton jälleen kuntoon ja tuloksena oli lauantain kolmelle viimeiselle erikoiskokeelle sijoitusrivi 4-5-7. Kokonaistilanteessa Sahilalla on matkaa kärkeen 39,8 sekuntia.

– Ihan hyvin kulki huollon jälkeen, eikä juuri mitään isompaa moitittavaa. Aamulla tehdään huomiselle hyvä nuotti ja lähdetään taistelemaan korkeammista sijoituksista, Sahila suunnitteli.

“Nyt alkaa vasta oikein kunnon kilvanajo”

Sahilalle nyt alkanut kausi on Ranskassa ja Peugeot 208 Cupissa kolmas. Vuonna 2016 debyyttikausi toi loppupisteissä 11. sijan ja viime vuonna mänttäläinen oli neljäs. Sahila tähtää tällä kaudella sarjan aivan kuumimpaan kärkeen.

– Tämän kauden suhteen ei paljoa mietitty eri vaihtoehtoja. Peugeot 208 Cupissa ollaan nyt kaksi vuotta ajettu, joten enemmän tai vähemmän harjoituksen piikkiin on vielä mennyt. Nyt kuitenkin uskotaan, että pystytään ajamaan jo ihan kärkisijoistakin, Sahila sanoi ennen avausosakilpailua.

– Nyt alkaa vasta oikein kunnon kilvanajo. Vieläkään ei tietty kovin paljon kokemusta ole, mutta siitä on varmasti hyötyä, että melkein kaikki tulevat kisat on jo kahteen kertaan ajettu. Joka tapauksessa sarjan voitosta lähdetään taistelemaan, Sahila lisää.

23-vuotiaan Sahilan urataival tähän mennessä on siinä mielessä ollut varsin erikoinen, että kahdella edellisellä kaudella hän on ajanut Ranskassa yhteensä 15 rallia, mutta Suomessa vain yhden.

– Ajateltiin oikeastaan, että kokeillaan nyt vähän erilaista taktiikkaa. Tämä sarja huomataan kuitenkin hyvin maailmalla. Kyllähän Suomessa on haastavia ja hienoja sorateitä, mutta sieltä ei saa ollenkaan asvalttikokemusta, Sahila perustelee.

Sarjassa ajetaan kauden aikana seitsemän osakilpailua. Valmistautuminen kauden avausosakilpailuun sujui onnistuneissa merkeissä.

– Keskiviikkona ajettiin hyvät ennakkotestit tutussa paikassa ja kilometrejä tuli kivasti plakkariin. Pieniä muutoksia on tullut autoon ihan sääntömuutostenkin takia, mutta niihin en sen kummemmin ole perehtynyt. Talli kyllä tietää mitä osia siellä saa käyttää. Tottakai itsekin tässä alkaa pikkuhiljaa oppimaan enemmän auton säätämisestä. Se on tärkeä osa rallia, sillä pienillä jutuilla voi saada paljon aikaan, Sahila muistuttaa.

Sunnuntaina ohjelmassa on kilpailun neljä viimeistä erikoiskoetta ja niille yhteispituutta kertyy 74,54 kilometriä, kun lauantaina erikoiskokeita ajettiin lähes saman verran, 75,22 kilometriä.

Peugeot 208 Cup 6/10 ek:n jälkeen

1) Yohan Rossel 52.33,1
2) Karl-Alexandre Pinheiro + 12,9
3) Matthieu Margaillan + 18,5
4) Hugo Margaillan + 19,2
5) Quentin Ribaud + 27,4
6) Emmanuel Gascou + 30,4
7) Aki Sahila + 39,8

 

 

Puulan Aurinkoranta

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Ouhla Lui (YouTube)


Facebook kommentit