MOTORSPORT

Video! Historiaa tehneen DTM-mestarin tunteikas maaliintulo – “Kiitos Audille mahdollisuudesta”

Arvostetun rata-autosarjan DTM:n kauden viimeinen osakilpailu ajettiin Hockenheimissa, Saksassa viime viikonloppuna. Autonvalmistajista kauden ehdoton ykkönen oli Audi ja kuljettajien sarjassa mestariksi puolestaan nousi kaikkien suureksi yllätykseksi tulokaskauttaan ajanut Rene Rast.

Ennen kautta 2017 Rene Rast oli ajanut DTM:ssä vain kolme kilpailulähtöä ja ensimmäisen kokonaisen kahden lähdön kilpailuviikonlopun tasan vuosi sitten juuri Hockenheimissa. Vähäinen kokemus ja sijoitukset 19-6-17 uran kolmesta ensimmäisestä startista eivät todellakaan tehneet Rastista ennakkosuosikkia tähän kauteen lähdettäessä, eikä edes ehdokasta kolmen parhaan joukkoon loppupisteissä.

– Ennen kauden alkua, kuka olisi uskonut, että taistelen heti mestaruudesta? Halusin vain oppia, sekä kerätä pisteitä tasaisesti ja päättää aina kisat hyvin, Rast kommentoi Hockenheimissa ajetun viimeisen kilpailulähdön jälkeen, sarjan tuoreena mestarina.

Ennen finaaliviikonloppua Rastin ero pisteissä johdossa olleeseen Mattias Ekströmiin oli jo 21 pistettä. Vaikka jaossa olikin vielä kahden aika-ajon ja kahden kilpailulähdön mahdolliset maksimipisteet 56 pistettä ja kaikki oli mestaruuden suhteen vielä mahdollista, päätti Rast lähteä taisteluun muistaen lähtökohtansa kauteen. Muilla oli tässäkin kohtaa hävittävää, mutta Rastilla ei.

– Minulla ei ollut mitään hävittävää viimeiseen kisaviikonloppuun lähdettäessä, joten lähestyin tätä viikonloppua ilman mitään paineita. Kiitokseni menevät Audille, kun he antoivat minulle mahdollisuuden liittyä mukaan DTM:ään 30-vuotiaana, lokakuun lopulla 31 vuotta täyttävä Rast hehkuttaa.

Edellinen DTM:ssä heti tulokaskaudellaan mestaruuteen yltänyt kuljettaja oli Nicola Larini. Italialainen kruunattiin mestariksi 24 vuotta sitten, DTM-kaudella 1993. DTM:ssä on vuosien saatossa seitsemän eri kuljettajaa yltänyt mestariksi tulokaskaudellaan, mutta Rast teki historiaa olemalla vuonna 2000 käynnistyneen ns. nyky-DTM:n ensimmäinen tulokasmestari.

Rast oli lauantain kilpailulähdössä kuudes ja sunnuntaina toinen. Pistejohtaja Ekströmin sijoitukset olivat 11. ja kahdeksas ja kun tieto Rastille mestaruudesta varikolta autoon annettiin lähes heti toisen kilpailulähdön maaliintulon jälkeen, ei saksalaisen riemulla ollut siinä kohtaa enää mitään rajoja.

 

Terästarvike banneri 2017

 

“Onnellinen Audi Sport Team Rosbergin puolesta”

Rast kilpaili Audilla, joka valloitti tänä vuonna kaikki kolme DTM-mestaruutta ollen ykkönen myös valmistajien ja tallienkin loppupisteissä. Edellisen kerran Audi ylsi himoittuun triplaan 13 vuotta sitten, kaudella 2004. Valmistajien sarjan Audi voitti nyt hallitsevana mestarina ja tallien mestaruuden napannut Audi Sport Team Rosberg puolestaan ylsi tähän saavutukseen ensimmäistä kertaa historiansa aikana.

– Onnitteluni Dietar Gassille (Audi Motorsportin johtaja) ja koko Audin DTM-ryhmälle. Insinöörimme rakensivat parhaan DTM-auton viime talvena ja tallit, sekä heidän kuljettajansa tekivät täydellistä työtä antaessaan radalla kaikkensa. Kolme mestaruutta ovat enemmän kuin ansaitut, Peter Mertens, Audi AG:n teknisen kehitysosaston hallituksen jäsen hehkuttaa.

– Olen myös erittäin onnellinen Audi Sport Team Rosbergin puolesta. He ovat tehneet pitkään kovasti töitä menestyksen eteen ja vihdoinkin he voittivat DTM-mestaruuden, Mertens lisää.

Mestaruuden napanneen Rastin kausi sai loistavan alun, kun heti avausviikonloppuna Hockenheimissa saksalainen starttasi kilpailuun eturivistä. Kaksi viikkoa myöhemmin Lausitzringilla Rast nousi ensimmäistä kertaa palkintopallille kolmannen sijan myötä ja kolmas kilpailuviikonloppu (Unkari) toi uran ensimmäisen DTM-voiton. Samalla Rast nousi myös ensimmäistä kertaa sarjan pistejohtoon, mutta finaaliviikonloppuun pistejohdossa lähti siis Ekström.

Rast oli kuitenkin lopulta siis se kuljettaja, joka pääsi juhlimaan mestaruutta kauden päätteeksi.

– Rene ajoi uskomattoman kauden. Oli hyvä syy miksi toimme hänet DTM-ryhmäämme ja tiesimme odottaa hänen pystyvän hyviin suorituksiin. Mutta se, että hän taisteli mestaruudesta heti ensimmäisellä kaudellaan ja kaiken lisäksi vielä voitti sen, se oli jotain sellaista mitä kukaan meistä ei osannut odottaa, ei edes Rene itse, Gass sanoo.

– Yksi ratkaiseva tekijä tänä vuonna oli hänen perusnopeutensa. Hän oli paras kuljettaja aika-ajoissa tänä vuonna, Gass korostaa aika-ajon tärkeyttä DTM:n kaltaisessa ratasarjassa.

Rast ajoi kauden aikana voitot Unkarin lisäksi Venäjän ja Itävallan osakilpailuissa, sekä kirjautti tilastoihin kolme paalupaikkaa ja yhteensä neljä kilpailun nopeinta kierrosta.

Rene Rast, 30

Syntynyt 26.10.1986 Mindenissä, Länsi-Saksassa
Porsche Supercupin mestari 2010, 2011 ja 2012
Le Mansin 24 tunnin kilpailussa LMP2-luokassa toinen 2016
Ollut voittamassa 24-tunnin kilpailuja Daytonassa, Spa’ssa ja Nurburgringilla

DTM:n pistetilanne 18/18 kilpailulähtöä

1) Rene Rast (Audi) 179
2) Mattias Ekström (Audi) 176
3) Jamie Green (Audi) 173
4) Mike Rockenfeller (Audi) 167
5) Marco Wittmann (BMW) 160
6) Lucas Auer (Mercedes-Benz) 136
7) Timo Glock (BMW) 133
8) Maxime Martin (BMW) 132
9) Robert Wickens (Mercedes-Benz) 119
10) Gary Paffett (Mercedes-Benz) 102

Autonvalmistajat

1) Audi 798
2) Mercedes-Benz 568
3) BMW 560

Tallit

1) Audi Sport Team Rosberg 352
2) Audi Sport Team Abt Sportsline 257
3) Mercedes-AMG Motorsport 221
4) BMW Team RBM 207
5) BWT Mercedes-AMG Motorsport 197
6) BMW Team RMG 195
7) Audi Sport Team Phoenix 189
8) BMW Team RMR 158
9) Silberpfeil Energy Mercedes-AMG Motorsport 150

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: DTM:n virallinen YouTube-kanava

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com