Video: Huumorilla ja vakavuudella, Lehtinen kertoo kartturin tärkeydestä – “Urani isoin virhe”

18.7.2017 / 13:45
Esapekka Lappi Italian MM-rallissa kesäkuussa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-ralliin valmistautuvan Toyota Gazoo Racingin tiistaina julkaisema lyhyt video yhdistää huumoria ja vakavaa asiaa kertoessaan siitä kuinka tärkeä kartanlukija rallissa on.

Reilut puolitoista minuuttia kestävällä videolla pääosassa on Jarmo Lehtinen, Toyota Gazoo Racingin urheilujohtajana nykyisin toimiva ex-huippukartturi, joka omalla urallaan vuosina 1997-2014 luki nuotteja 167 MM-rallissa Mikko Hirvoselle, Marko Rämäselle, sekä Jouni Ampujalle.

– Kartanlukijan työ oli unelmani jo lapsena. Tykkään voittaa, tykkään vauhdista ja tykkään kontrolloida asioita. Sellainen minä olen, Lehtinen kuvailee samalla kun lukee nuotteja vierellään rallipeliä pelaavalle miehelle tai lukee nuotteja tiimin jäsenten ajaessa autorataa tai lukee nuotteja mäkeä laskevalle mäkihyppääjälle.

Ilme vakavoituu Lehtisen muistellessa Mikko Hirvosen kanssa vuonna 2010 Suomen MM-rallissa koettua todella rajua ulosajoa.

– Jos kartanlukija tekee virheen noissa nopeuksissa, niin siitä seuraa iso, iso onnettomuus. En ikinä unohda urani pahinta virhettä. Jo siinä vaiheessa, kun auto heitti vielä voltteja, niin kerroin jo kuljettajalleni, että se oli minun virheeni, Lehtinen sanoo.

Kuljettaja ja kartanlukija viettävät kalenterivuoden aikana todella paljon aikaa yhdessä, etenkin autossa, kun mukaan lasketaan kilpailupäivien lisäksi testi- ja harjoituspäivät.

– Kuljettajan ja kartanlukijan välinen yhteys on kuin telepatiaa. Kartanlukija on läheisin ystävä mitä sinulla voi olla, Lehtinen sanoo.

– Sanoisin, että kartanlukija on enemmän kuin vaimo, Toyota Gazoo Racingin tallipäällikkö Tommi Mäkinen puolestaan täräyttää.

– Hienoin asia rallissa on se, kun kuljettajasta ja kartanlukijasta tulee yksikkö. Se on kuin katsoisi muutaman sekunnin verran tulevaisuuteen nähden itsensä tulevassa mutkassa, Lehtinen hehkuttaa.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 27. heinäkuuta. Katso Toyota Gazoo Racingin uusin video alapuolelta.

 

 

Lue myös! Video! Toyota järjesti hienon yllätyksen 91-vuotiaalle suomalaismiehelle – ”Tää on ihan selittämätöntä” (7.7.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit