MOTORSPORT

Ville Hautamäen tulostaso huikealla tasolla – Hallitseva mestari talvikauden ykkönen

Kun rallin SM-sarjasta on nyt ajettu talvikausi ja kaksi osakilpailua, löytyy SM2-luokan kärjestä luokan hallitseva Suomen mestari Ville Hautamäki.

Ville Hautamäki avasi SM-sarjan kuluvan kauden osalta sijoittumalla tammikuussa Rovaniemellä SM2-luokassa kolmanneksi. Samaisen luokan hallitseva Suomen mestari teki kuitenkin paluun voittajaksi heti seuraavassa osakilpailussa Kouvolassa maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Hautamäki yhdessä kartanlukijansa Mika Juntusen kanssa veivät nimiinsä kuudesta ajetusta erikoiskokeesta viisi ja voittomarginaaliksi muodostui lopulta 21,6 sekuntia.

– Täytyy sanoa, että tämä viikonloppu oli meille tosi hyvä. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, Hautamäki totesi tuoreeltaan voittoon päättyneen kilpailun jälkeen.

Hautamäki otti SM2-luokan johtopaikan haltuunsa heti avauserikoiskokeella, eikä enää johtopaikastaan missään vaiheessa kilpailua joutunut luopumaan.

– Kun kisa lähtee heti alusta kulkemaan hyvin, niin kyllä se sitten menee. Toki olihan siellä vähän tilanteitakin, muun muassa vähän ylipitkiä hyppyjä. Hyvä, ettei auto särkynyt, Hautamäki huokaisi.

Hautamäen tulostaso rallin SM-sarjassa on viime vuosina ollut huikealla tasolla, vai mitä sanotte näistä tilastoista: 14 viimeisimmästä SM-rallista (2019-2021) Hautamäki on voittanut SM2-luokan kuusi kertaa ja sijoittunut 13 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Hautamäki on kilpaillut SM2-luokassa nyt yhtäjaksoisesti vuodesta 2016 lähtien, yhteensä 34 SM-rallia, ja niistä palkintosijoituksia on kertynyt 25 kappaletta (6-10-9).

Kouvolan SM-rallissa isoon rooliin nousi sää, lumisade kun teki kilpailun viimeisistä erikoiskokeista melkoista lottoa.

– Sillä pitkällä pätkällä (EK5) Mika sanoi, että meillä oli minuuttia huonompi aika kuin ensimmäisellä ajokerralla. Olosuhteet olivat aivan käsittämättömät. Maalissa Mika nauroi, että oli arvellut minun jo luovuttaneen, kun olin pitänyt vasemmalla kädellä turvakaaresta kiinni ja pyöritellyt rattia yhdellä kädellä, Hautamäki muisteli kilpailun tapahtumia tiedotteessaan.

 

Jaro Kinnusen osalta talvikausi rallin SM-sarjassa käynnistyi hyvin, mutta päättyi heikosti (Kuva: Jarno Saari).

 

 

“Kuljettajalle sattui arviointivirhe”

SM2-luokan Rovaniemellä voittanut Jaro Kinnunen puhkui menestysnälkää Kouvolan SM-rallin ennakkotiedotteessaan.

– Mestaruus on tämän kauden päätavoite. Kaikkia kisoja ei tietenkään tarvitse voittaa, mutta tasaisen kovia tuloksia täytyy tulla. Tähtäin on siis koko sarjan voittamisessa, Kinnunen korosti.

Ralli tunnetusti on arvaaamaton laji ja käänteet voivat joskus olla todellakin nopeita. Niin kävi Kinnuselle Kouvolassa, joka heti ensimmäisellä erikoiskokeella lipsautti autonsa hankeen ja sen myötä sijoitus maalissa oli vasta yhdeksäs. SM-pisteissä Hautamäki kiilasi kuudella pisteellä nyt toisena pisteissä olevan Kinnusen ohi.

– Kuljettajalle sattui arviointivirhe. Nuotti oli paikkaan täysin oikea, mutta jarrutus vaan meni pitkäksi. Auto oli aivan lähellä tietä, mutta keulan ja helman alla oli reilusti lunta. Tapahtuman jälkeen meillä ei ollut mahdollisuutta saavuttaa edellä ajavia. Niinpä päätin käyttää kilpailussa vain yhden rengassetin ja säästää siltä osin kilpailubudjettia. Yllättävän hyvin Michelinin renkaat kestivät koko rallireitin pituuden, Kinnunen kehui.

Kinnunen ei Kouvolan pettymyksestään suurta päänsärkyä ottanut, vaan katseet on jo käännetty kesäkauden SM-ralleihin.

– Sen verran harvakseltaan tuollaisia isoja ajovirheitä minulle on sattunut, että kovasti asiaa ei enää tarvitse harmitella. Rennolla asenteella on tätä lajia harrastettu ensimmäisen SM-tittelin voittamisen jälkeen ja samalla tyylillä edelleen jatketaan kesäkauden kilpailuissa, Kinnunen korosti.

Toiseksi Kouvolassa ajoi Anssi Rytkönen, jonka edellinen SM-sarjan palkintosijoitus tässä luokassa oli viime vuoden Rovaniemen SM-rallin ykkössija.

– Päivä oli hyvä ja lähti tosi hyvin käyntiin. Ehkä hieman arastelin muuttuneita olosuhteita ja varsinkin lopussa oli pakko löysätä, kun näytti ettei edes pysytä tiellä jos vielä yritetään oikein rallia ajaa. Eikä siinä sijoituksenkaan puolesta ollut enää mitään tehtävissä. Hyvä näin, kauden avauksessa Rovaniemellä yhdeksänneksi sijoittunut Rytkönen totesi.

 

Anssi Rytkönen taituroi Kouvolan SM-rallin haastavissa olosuhteissa toiseksi (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

“Tunturin jälkeen autoon vaihdettiin moottori”

Kolmanneksi SM2-luokassa Kouvolassa sijoittui Jussi Lindberg, jolle kilpailu oli ensimmäinen sitten viime vuoden syyskuisen Seinäjoen SM-rallin. Kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella Lindberg ei mahtunut kärkikolmikkoon, mutta kolmas erikoiskoe sujuikin porvoolaiselta sitten jo paremmin, tuloksena toiseksi nopein aika. Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Lindberg ajoi yhden pohja-ajan ja oli kerran toinen, nousten kolmanneksi.

– Täytyy kyllä olla tyytyväinen kolmanteen sijaan ja pohja-aikaan. Oltiin kuitenkin ennen kahta viimeistä erikoiskoetta 29 sekuntia palkintosijan takana ja saatiin se vielä kurottua kiinni. Sitä vauhtia kun saisi ajettua heti ensimmäisestä pätkästä lähtien, Lindberg pohti kilpailun jälkeen.

Kristian Kiviniemi avasi SM-kautensa sijoittumalla Rovaniemellä SM2-luokassa toiseksi, mutta Kouvolassa palkintosijat jäivät haaveeksi, maalissa sijoituksen ollessa neljäs. Taistelussa kolmannesta sijasta Lindbergia vastaan Kiviniemi kärsi kolmen sekunnin tappion.

– Omasta mielestä ajo sujui hienosti, mutta jostain syystä auto ei jaksa mennä. Tunturin jälkeen autoon vaihdettiin moottori. Se ei kuitenkaan ole ihan parhaassa terässä ja täällä on sen verran kova taso, että yhtään ei saa antaa tasoitusta. Tehdään nyt se, mitä on tehtävissä ja ajetaan mahdollisimman kovaa ilman virheitä, Kiviniemi kommentoi ensimmäisellä huoltotauolla, kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen.

Lopun tiukka taistelu kolmannesta sijasta Lindbergia vastaan päättyi Kiviniemen tappioon, eikä vähiten auton tekniikkamurheiden takia.

– Moottorinohjaus alkoi taas hälyttää korkeaa lämpötilaa viidennellä erikoiskokeella. Ajeltiin sitten se pätkä rauhassa maaliin, ettei hajoa moottori. Viimeisellä yritettiin tulla kovempaa vielä, vaikka lämmöt nouseskeli, mutta ei riittänyt. Nyt pitää tutkia perusteellisesti, mistä vika johtuu. Ihan sama homma oli Tunturissa. Saatiin kuitenkin jotain pisteitä ja sarjaahan tässä ajetaan. Kausi on vasta alussa eikä tilanne ole sarjan kannalta mitenkään huono, kolmantena SM2-luokan pisteissä oleva Kiviniemi muistutti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Liedon seudulla lauantaina 29. toukokuuta.

Kouvolan SM-ralli 2021 ja SM2-luokan lopputulokset

1) Ville Hautamäki (Mitsubishi Lancer Evo 9) 1.00.06,8
2) Anssi Rytkönen (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 21,6
3) Jussi Lindberg (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 1.04,4
4) Kristian Kiviniemi (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 1.07,4
5) Arto Juolahti (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 1.30,7
6) Juha Pasanen (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 4.13,7
7) Julle Laivola (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 5.17,2
8) Matias Henkola (Mini Cooper S R4) + 7.30,2
9) Jaro Kinnunen (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 20.00,7

Hautamäen keskinopeus: 111,6 km/h
Pohja-ajat: Hautamäki 5, Lindberg 1

SM2-luokan SM-pisteet 2/6 osakilpailua

1) Ville Hautamäki (JärvisUA) 45
2) Jaro Kinnunen (EMSC) 39
3) Kristian Kiviniemi (ParkUA) 37
4) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 24
5) Juha Pasanen (OUA) 21
6) Arto Juolahti (THU-TEAM) 19
7) Janne Eronen (MHJ-RT) 16
8) Jussi Lindberg (SiAK) 15
9) Miikka Vuokila (TorUA) 11
10) Jukka Ikonen (LakUA) 8

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, rallin SM-sarjan media

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com