MOTORSPORT

Ville Pynnösellä kaksijakoinen Jyväskylän keikka – “Onhan kehitys ollut varsin mukava”

Ville Pynnönen osallistui viime viikonloppuna legendaariseen Neste Ralliin, Suomen MM-ralliin, toista kertaa autonaan Skoda Fabia R5, jonka huollosta vastasi TGS Worldwide. Pynnösen ja kartturi Timo Hantusen kilpailuun sisältyi runsaasti positiivista, mutta myös negatiivista, kun lauantaina Kakaristossa tapahtunut ulosajo keskeytti kilpailun lauantain osalta.

Suomen MM-rallin aloittavalla Harjun yleisöerikoiskokeella Ville Pynnönen, 22, ajoi torstai-iltana 3,9 sekunnin päähän WRC2-luokan pohjista ja perjantaina vauhtia oli heti alusta lähtien enemmän kuin viime vuonna. Perjantain aikana ero luokan kärkivauhtiin oli 1,0-1,7 sekuntia kilometriä kohden hitaampaa ja vauhti riitti parhaimmillaan Moksin ensimmäisellä ajokerralla WRC2-luokan autoista seitsemänneksi nopeimpaan vauhtiin.

– Heti perjantai-aamun Oittilan erikoiskokeella ajaminen lähti hyvin rullaamaan, vaikka perjantaina suht’ iso lähtönumero johti paikoitellen kivien kiertelyyn. Olennaisesti vertailua tehtiin viime vuoden aikoihin ja olikin ilahduttavaa huomata, kuinka etenkin aamulenkillä kaikkiin erikoiskokeisiin saatiin yli sekunti per kilometri pois viime vuoden suorituksista ja lähes saman verran kurottua eroa erikoiskokeiden pohja-aikoihin verrattuna, Pynnönen taustoittaa.

– Iltapäivällä ero kärkeen venähti enemmän, kun etenkin pikkutiet menivät vähän rajumpaan kuntoon ja Moksissa ajoin edellä olevan kiinni. Ja olihan se hauskaa, kun välillä sai oikeasti ajaa samoilla sekuntiluvuilla ihan kunnon kuskien kuten (Eric) Camillin, (Henning) Solbergin ja (Patrik) Flodinin kanssa, Pynnönen kertasi perjantain ajopäivää.

Lauantaina reitti suuntasi Jämsään päin, missä oli ylivoimaisesti suurin osa tämän vuoden uudesta reitistä. Kun perjantaina Pynnönen vielä pystyi hyödyntämään viime vuoden kokemusta, niin heti lauantain aloittaneella Pihlajakoskella alun uusi osuus sotki ajamista ja eroa kärkeen tuli tuplasti enemmän kuin perjantaina keskimäärin. Seuraavalla erikoiskokeella Päijälässä vauhtia löytyi enemmän ja ajaminen alkoikin maittamaan, kunnes vuorossa oli Kakariston erikoiskoe.

– Kakaristossa ajatuksena oli parantaa vielä Päijälän vauhdista ja yrittää parantaa jokaiseen mutkaan verrattuna viime vuoteen. Ajaminen oli varsin reipasta ja rohkeaa, eikä datan perusteella vauhti ollut todellakaan huonoa. Mutta 11 kilometriä se kestikin sillä vauhdilla, kun Kakariston risteyksestä seuranneella pikkutiellä yhdessä kiristyvässä oikeassa pyörät eivät olleet puhtaalla uralla ja auto lähti liukumaan noin metrin syvään ojaan ja meni ympäri kyljelleen, Pynnönen kuvaili kaatoaan.

 

Ville Pynnönen ja Timo Hantunen vauhdissa Skodalla Suomen MM-rallissa (Kuva: Honza Fronek).

 

“Lopputulos ratkaisee aina”

Ulosajo harmitti tottakai Pynnöstä ja harmituksen keskellä oli aikaa myös harrastaa hieman jossittelua.

– Tyhmä ajovirhe ja erityisesti harmittaa, kun tarjolla oli sillä hetkellä luokan seitsemäs sija varsin turvallisella marginaalilla. Puhumattakaan pienellä jossittelulla, kun (Pierre-Louis) Loubet ajoi Leustussa ulos, niin jopa kuudes sija, Pynnönen harmitteli.

Koska ulosajopaikassa ei ollut yleisöä paikalla ja autosta hajosi jäähdytin, kilpailu jäi lauantain osalta siihen, mutta kiitos TGS Worldwide -tallin, auto saatiin huollossa kuntoon ja Pynnönen, sekä kartanlukija Timo Hantunen pääsivät vielä sunnuntaina ajamaan Laukaan ja Ruuhimäen erikoiskokeet.

Sunnuntaina vauhti olikin Pynnösen osalta kisan parhainta, kun jokaiselle erikoiskokeelle hän ajoi alle sekunnin kilometriä kohden hitaammin pohja-aikoihin verrattuna. Aamun Ruuhimäen erikoiskokeella vauhtia riitti WRC2-luokan autoista jopa kuudenneksi nopeimmaksi, jättäen taakse muun muassa Camillin, Loubetin ja Solbergin.

– Tottakai sunnuntain vauhtiin on oltava tyytyväinen, koska tähän kokemukseen nähden pystyttiin tulemaan noinkin vauhdikkaasti ilman mitään älytöntä riskiä. Samalla kyllä harmitus on suurta, koska loppujen lopuksi lopputulos ratkaisee aina ja nyt hyvästä ajamisesta huolimatta sijoitus on vasta yleiskilpailun 35. ja luokan 15. nopein. Valtaosa katsoo vain lopputulosta, eikä yksittäisiä erikoiskoeaikoja, joten tuloksellisesti ottaen kilpailu oli luonnollisesti pettymys. Ehjällä ajolla olisi ollut tarjolla vielä viime vuotta parempi suoritus, Pynnönen tiivisti viikonlopun.

Pettymyksestä huolimatta katsetta suunnataan eteenpäin ja kehitystä pyritään jatkamaan ja pitämään ennallaan.

– Nyt pitää ottaa vaan kaikki oppi hyötykäyttöön ja kehittyä kuskina myös näistä virheistä, mutta myös uskoa, että kehitystä tulee koko ajan kilometrien myötä. Jos nyt vertaa vauhtia vuoden takaiseen Neste Ralliin, niin onhan tämä kehitys ollut varsin mukava, Pynnönen päätti.

Teksti: Ville Pynnösen tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com