Walesin MM-rallissa britti- ja ranskalaisjuhlat – “Suuret tunteet nousivat esiin”

30.10.2017 / 06:30
Sebastien Ogier pyöräytti mestaruuden kunniaksi Llandudnossa komeat "donitsit" (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 12. osakilpailu ajettiin Walesissa. Neljäpäiväinen kilpailu päättyi sunnuntaina isäntämaan Elfyn Evansin voitonjuhliin, jolle voitto oli MM-sarjassa uran ensimmäinen. Ranskalainen Sebastien Ogier varmisti kolmannella sijallaan viidennen maailmanmestaruutensa ja brittitalli M-Sport puolestaan juhlii valmistajien maailmanmestaruutta.

Sunnuntaina Walesissa juhlivat siis britit, sekä ranskalaiset. Walesilainen Elfyn Evans nousi ensimmäistä kertaa urallaan ykköspallille MM-sarjassa, kun kotiralliaan aina toisesta erikoiskokeesta lähtien dominoinut Ford-kuljettaja ajoi maaliin lopulta 37,3 sekunnin voittomarginaalin turvin ennen toiseksi sijoittunutta Thierry Neuvillea.

– Olen erittäin kiitollinen kaikille, jotka ovat uskoneet minuun kaikkina näinä vuosina. Niin monet ihmiset ovat tukeneet minua ja tämä voitto kuuluu myös heille, 28-vuotias Evans hehkutti rallin jälkeen.

Edellinen brittivoittaja Iso-Britannian MM-rallissa oli vuonna 2000 ykkösenä ruutulipulle ajanut Richard Burns ja Evans puolestaan on ensimmäinen walesilainen Iso-Britannian MM-rallin voittaja kautta aikojen. Samalla Evansista tuli jo kauden seitsemäs eri voittaja, kun osakilpailuja on ajettu 12. Seitsemästä voittajasta kolme ovat voittaneet urallaan ensimmäistä kertaa ja tälle listalle Evans liittyy nyt Ott Tänakin (Italia), sekä Esapekka Lapin (Suomi) seuraksi. Lappi todellakin siis tietää miltä Evansista tuntuu, nappasihan myös Lappi uransa ensimmäisen MM-voiton juuri kotirallistaan.

Evansin avausvoitto oli lähellä jo aiemmin tällä kaudella Argentiinassa, missä hän starttasi viimeiselle erikoiskokeelle 0,6 sekunnin johtoasemassa. Osuma sillankaiteeseen kuitenkin maksoi lopulta voiton ja silloin Neuville tuli, näki ja voitti, kun belgialainen kiilasi lopputuloksissa 0,7 sekunnin erolla ohi Evansista. Evans oli myös Suomessa toinen, mutta nyt tuli siis täysosuma.

Nyt ajettu Walesin MM-ralli oli Evansille uran 62. MM-startti ja kaikki ne hän on ajanut Fordilla. Ensimmäisen kerran Evans osallistui MM-osakilpailuun vuoden 2007 Walesin MM-rallissa. Sen jälkeen palkintokaappiin on tullut yhteensä viisi palkintosijoitusta, joista ensimmäinen Argentiinassa 2015 (kolmas).

 

Hyundai Wales 2017

 

“Suuret tunteet nousivat esiin”

Walesin MM-rallissa kolmanneksi ajanut Sebastien Ogier varmisti uransa viidennen maailmanmestaruutensa jo ennen kauden viimeistä, Australiassa ajettavaa osakilpailua. Ogier joutui taistelemaan viimeisenä ajopäivänä tosissaan, sillä Jari-Matti Latvala, sekä Andreas Mikkelsen antoivat kovaa painetta aivan viimeisille metreille asti. Mikäli Ogier olisi pudonnut vähintään yhden sijan alaspäin, olisi mestaruustaistelu jatkunut vielä Australiassa. Maalissa Ogierin ero Mikkelseniin nähden oli lopulta 4,6 sekuntia ja viidenneksi sijoittunut Latvala jäi ranskalaisesta 5,1 sekunnin päähän.

Ogierin pistesaldo on nyt 215 pistettä, kun Neuvillella on 183 pistettä. Kun Australiassa Ogieria voi ajaa kiinni maksimissaan 30 pisteellä ja eroa on nyt 32 pistettä, niin Ogierin mestaruus on näin ollen varma. Viidennen mestaruutensa myötä Ogier nousi kaikkien aikojen tilastossa Juha Kankkusen ja Tommi Mäkisen kanssa jaetulta kakkossijalta nyt yksinään toiseksi ja edellä on vain yhdeksän maailmanmestaruuden Sebastien Loeb.

33-vuotias Ogier on voittanut kaikki mestaruutensa peräkkäisinä vuosina 2013-2017, neljä ensimmäistä Volkswagenilla ja nyt siis viides tuli M-Sportin Fordin ratissa. Loeb saavuttaessaan viidennen maailmanmestaruutensa vuonna 2008 oli 32-vuotias. Ogierin edustama M-Sport talli kruunattiin Walesissa puolestaan valmistajien maailmanmestariksi. Malcolm Wilsonin johtama talli juhli merkkimestaruutta myös 10 vuotta sitten, mutta silloin taustalla oli vahva Fordin tuki. Nyt M-Sport saavutti mestaruuden puhtaasti yksityistallina.

– Maaliin tullessani suuret tunteet nousivat esiin. Tämä on ollut kova vuosi ja meidän kaikkien on täytynyt tehdä niin rajusti töitä. Tuntuu uskomattomalta olla mestari yhdessä M-Sportin kanssa, Ogier riemuitsi.

Latvala oli siis parhaana suomalaisena viides ja Esapekka Lapin sijoitus oli yhdeksäs. Pontus Tidemand voitti WRC2-luokan ylivoimaisesti, lähes kahden minuutin erolla ennen Eric Camillia. Juuso Nordgrenin uran ensimmäinen Walesin MM-ralli toi WRC2-luokassa hienon viidennen sijan.

Rallin MM-sarja jatkuu 17.-19. marraskuuta Australiassa, joka on samalla myös kuluvan kauden viimeinen osakilpailu.

Yleiskilpailun lopputulokset 21/21 ek:ta

1) Elfyn Evans (Ford) 2.57.00,6
2) Thierry Neuville (Hyundai) + 37,3
3) Sebastien Ogier (Ford) + 45,2
4) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 49,8
5) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 50,3
6) Ott Tänak (Ford) + 1.02,3
7) Kris Meeke (Citroen) + 1.20,5
8) Hayden Paddon (Hyundai) + 2.16,3
9) Esapekka Lappi (Toyota) + 2.46,5
10) Dani Sordo (Hyundai) + 3.50,5

———-

11) Pontus Tidemand (Skoda) + 10.11,6 (WRC2 1.)
16) Juuso Nordgren (Skoda) + 14.15,6 (WRC2 5.)
31) Teemu Suninen (Ford) + 28.03,5 (WRC2 19.)
35) Kalle Rovanperä (Ford) + 35.39,3 (WRC2 22.)

Evansin keskinopeus: 103,2 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Evans 9, Neuville 5, Ogier 2, Latvala 2, Mikkelsen 2, Tänak 2

 

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit