MOTORSPORT

Westerlund nautiskeli Lammilla luokkavoittoon – “Lopputulos meille täydellinen positiivinen yllätys”

Kokenut ralliharrastaja Heikki Westerlund on viime vuosina silloin tällöin nähty kilpailemassa Historic-ralleissa kuvankauniilla sinisellä Opel Mantalla. Viime lauantaina Westerlund yhdessä kartanlukijansa Hanna Valosen kanssa ajoi luokkavoittoon Lammilla Historic Rally Trophy -sarjan kauden avausosakilpailussa.

Heikki Westerlund, 59, kirjautti Lammin Ikkunat ja Ovet -rallista yleiskilpailun 10. sijan, sekä luokan 21 voiton. Luokkavoitto irtosi lähes kahden minuutin erolla ennen toiseksi ajanutta Vesa Rissasta. Nuottisarjassa Antero Laine ajoi voittoon 26,5 sekunnin erolla ennen Westerlundia.

– Alussa heti huomasin ajamisen vähyyden vaikutuksen, sillä melko haparoivaa ja varovaista oli eteneminen. Ajo alkoi kuitenkin maistumaan ja luottoa taas ajoon löytymään, kuten myös Hannan nuottien luku varmaan ja rauhalliseen tyyliinsä. Mutta kyllä sen jo huomaa, että ikä alkaa tekemään temppujaan ja kaiketi järkeäkin alkaa pikkuhiljaa päästä löytymään, Westerlund kommentoi rallin jälkeen julkaistussa tiedotteessaan tuttuun värikkääseen tyyliinsä.

Lammilla ajettiin viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 66 kilometriä. Westerlund otti heti alusta lähtien oman luokkansa johtoaseman haltuun ja piti siitä kynsin ja hampain kiinni aina maaliin asti, vaikka Opel Mantan vaihdelaatikko yrittikin rauhoitella menoa vähän liikaakin.

– Ajat olivat yllättävän hyviä. Ensimmäisellä ek:lla olimme luokkamme nopein 13,4 sekunnin erolla Jori Pihliin ja koko nuottiporukassa toisena 4,5 sekuntia perässä nopeinta vauhtia pitäneestä Antero Laineesta Audi Quattrollaan. Kakkospätkällä tuli hieman draamaa, kun noin 2,5 kilometriä ennen maalia kakkos- ja nelosvaihteet eivät menneet lainkaan päälle. No, ajettiin sitten muilla vaihteilla hieman haparoiden maaliin. Luokkapohjat tuli kuitenkin 10 sekunnin turvin Pihliin ja Laineelle jäätiin taas samat 4.5 sekuntia, Westerlund kertaa kilpailun kulkua.

– Huolto oli vasta ek3:n jälkeen ja ongelmalle me ei siirtymällä pystytty Hannan kanssa mitään isompaa säätöä tekemään. Ennen ek:lle menoa sain kuitenkin vaihdekepistä jumia pois ja vaihteita jotenkin päälle ja sehän helpotti tilannetta huomattavasti. Maalissa huomasimme ajaneemme 15,8 sekunnin luokkapohjat ennen Rissasta ja johtaja Laineelle hävisimme täällä 6,8 sekuntia.

 

Kuva: Eero Auvinen
Heikki Westerlund ja Hanna Valonen vauhdissa Lammilla lauantaina (Kuva: Eero Auvinen).

 

“Hyvä sijoitus kirsikka kakun päälle, mutta ei tavoite”

Huoltotauolla Westerlundin tiimissä ahkeroitiin ja tehtiin onnistunut työ Mantan vaihdelaatikon vian korjaamiseksi.

– Huollossa Kake ja Toni peuhasivat onnistuneesti Mantan kimpussa ja kohti seuraavaa ek:ta lähtiessämme vaihteet toimivat taas moitteetta. Nelos-ek:lla jo hämärän laskeuduttua lasketimme taas yleisöystävällistä pitkää luisua 19,9 sekuntia luokkamme kakkosta Rissasta nopeampana ja täällä Laine voitti meitä Audillaan 2,8 sekuntia.

Viidennellä ja samalla rallin viimeisellä erikoiskokeella Westerlund paukutti hurjaa kyytiä lyöden Rissasen peräti 51,3 sekunnilla. Laineelle Westerlund hävisi 7,9 sekuntia.

– Hieno ralli kaikin puolin ja lopputulos meille täydellinen positiivinen yllätys. Koska auto pysyi mukavan ehjänä, mitä nyt Kake joutuu vaihdelaatikon kanssa töitä toki tekemään, niin tulemme melko varmasti osallistumaan HRT:n nuottisarjan toiseen osakilpailuun, Westerlund ennakoi.

Historic Rally Trophy -sarjan toinen osakilpailu ajetaan Alavudella 10. helmikuuta. Westerlund, ralliteiden todellinen herrasmies, muistuttaa loppuun vielä siitä olennaisesta osasta autourheilua, joka liian usein meinaa monelta harrastajalta päästä hienon lajin parissa unohtumaan.

– Tästä harrastuksesta pitää nyt nauttia kaikin tavoin ja olla tyytyväinen onnistuneisiin suorituksiin, sekä ralleissa maaliin pääsemiseen. Hyvä sijoitus ja tulos on sitten se kirsikka kakun päälle, mutta ei tavoite, Westerlund korostaa.

 

 

Lue myös! Juha Laaksonen avasi HRT-kauden voitolla (22.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Heikki Westerlund (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com