MOTORSPORT

WRC-ennätys jota ei koskaan rikota – Ruotsalaiskuljettaja, Mikkolan nuoteilla

Argentiinan MM-rallissa tehtiin vuonna 1983 ennätys, jota ei koskaan tulla rikkomaan rallin MM-sarjassa.

Rallin MM-sarjan kauden 1983 kahdeksas osakilpailu ajettiin Etelä-Amerikassa, Argentiinassa. Tiukimmin kuljettajien maailmanmestaruudesta 36 vuotta sitten taistelivat Audi-kuljettajat Hannu Mikkola ja Stig Blomqvist, jotka molemmat metsästivät tuohon aikaan uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta. Blomqvistille kausi 1983 oli kiireistä aikaa, kun ruotsalainen ajoi MM-sarjan lisäksi myös Brittien rallisarjaa.

Nuo kiireet korostuivat juuri Argentiinan MM-rallin aikaan, kun Blomqvist ajoi Irlannin asfalttiteillä Ulster Rallin voittoon vain pari päivää ennen Argentiinan MM-rallin starttia. Ja kun asia ilmaistaan päivinä, niin Blomqvist juhli Brittien rallisarjan osakilpailun voittoa Irlannissa lauantaina, hyppäsi lentokoneeseen sunnuntaina ja saapui Buenos Airesiin, Argentiinaan maanantaina. Argentiinan MM-rallin startti puolestaan tapahtui tiistaina.

Oli selvää, että Blomqvist ei tällä aikataululla ehtinyt Argentiinan erikoiskokeita nuotittamaan, joita tuohon aikaan ajettiin muuten reilut 1254 kilometriä. Näin ollen apua oli haettava tallikaveri Mikkolalta, jonka tekemät nuotit Blomqvist kopioi omaan käyttöönsä.

Heti avauserikoiskoe, 81,5-kilometrinen etappi Fray Louis Beltranista Valle Azuliin, näytti sen, että olemattomasta kilpailuun valmistautumisestaan huolimatta Blomqvist tulisi taistelemaan tiukasti kilpailun voitosta. Blomqvist käytti aikaa ensimmäisellä erikoiskokeella hieman alle 26 minuuttia ja pohja-aika syntyi keskinopeuden ollessa hurjat 189,5 km/h. Kyseessä on rallin MM-sarjan kaikkien aikojen ennätys, jota ei tulla koskaan rikkomaan.

Huikea keskinopeus selittyy sillä, että kyseinen erikoiskoe ajettiin aavikolla, missä tie ei juurikaan mutkitellut ja kaasupoljinta ei tarvinnut kovin montaa kertaa ylöspäin nostaa. Audi kilpaili Argentiinassa tuolloin toista kertaa legendaarisen Quattron A2-kehitysversiolla ja sen viisisylinterinen turboahdettu moottori tarjosi kuljettajalle hurjaa kyytiä 350 hevosvoiman avustuksella. Huippunopeus tällä autolla oli noin 210 km/h.

Myös seuraavalla erikoiskokeella vauhti oli hurjaa, sillä pohja-ajan ajaneen Mikkolan keskinopeus oli 184,6 km/h. Mikkola kruunattiin lopulta kilpailun voittajaksi, kahden ja puolen minuutin erolla ennen Blomqvistia. Audi-kuljettajat juhlivat neloisvoittoa ja paras ei-Audi-kuljettaja oli viidenneksi Lancia 037 Rally -autollaan ajanut Markku Alen, jolla eroa Mikkolaan kertyi kuitenkin yli puoli tuntia.

Maailmanmestariksi vuonna 1983 kruunatun Mikkolan keskinopeus Argentiinassa oli 121,6 km/h ja kyseessä on rallin MM-sarjan kaikkien aikojen 14. kovavauhtisin osakilpailu. Kun listalta otetaan edeltä pois 12 historian nopeinta Suomen MM-rallia, niin Argentiinan vuoden 1983 MM-rallin edelle jää vain vuoden 2000 Safari Ralli. Vertailun vuoksi, viime vuonna Argentiinassa voittaja Ott Tänakin keskinopeus oli 96,2 km/h ja nopein erikoiskoe taittui 116,4 km/h keskinopeudella.

Argentiinan MM-ralli 1983 ja EK1 keskinopeudet

1) Stig Blomqvist (Audi Quattro A2) 189,5 km/h
2) Hannu Mikkola (Audi Quattro A2) 186,5 km/h
3) Shekhar Mehta (Audi Quattro A2) 185,9 km/h
4) Luis Di Palma (Audi Quattro A2) 183,1 km/h
5) Michele Mouton (Audi Quattro A2) 181,8 km/h
6) Markku Alen (Lancia 037 Rally) 178,0 km/h

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com