Yhdeksän vuoden kilpailutauko päättyy, Grönholm Toyotalla Ruotsin MM-ralliin

14.1.2019 / 07:55
Toyotan Yaris WRC -auto Ruotsin MM-rallissa vuosi sitten (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm osallistuu Ruotsin MM-ralliin helmikuussa Toyotan WRC-autolla.

Kauteen 2007 aktiiviuransa rallin MM-sarjassa päättäneen Marcus Grönholmin, 50, osallistuminen Ruotsin MM-ralliin oli esillä ensimmäisen kerran jo syksyllä 2017, kun kaksinkertaisen maailmanmestarin 50-vuotissyntymäpäivien lähestyessä spekuloitiin sillä, ajaisiko Grönholm juhlakilpailunsa juuri Ruotsin lumella. Grönholm täytti 50 vuotta 5. helmikuuta 2018, puolitoista viikkoa ennen Ruotsin MM-rallin starttia.

Kuluvan talven myötä huhut Grönholmin osallistumisesta tämänvuotiseen Ruotsin MM-ralliin ovat voimistuneet viikko viikolta ja tammikuun alkupuolella UrheiluUutiset.com sai tietoonsa, että Grönholmin osallistuminen helmikuussa ajettavaan kauden toiseen MM-ralliin Tommi Mäkisen johtaman Toyota Gazoo Racingin WRC-autolla olisi varmistunut. Kysyimme asiaa Grönholmin luottokartanlukijalta Timo Rautiaiselta Mestareiden Illassa Jyväskylässä reilu viikko sitten.

– Nyt olet vuoden myöhässä! Yritin “Bossea” viime vuoden Ruotsin MM-ralliin, kun hän täytti 50 vuotta viikko ennen kilpailua. Yritin sitä ihan tosissani ja se innostuikin siitä, mutta sitten aika kävi sen verran vähiin, että vaihtoehdot kävi vähiin. Ei haluttu sillä aikataululla lähteä, myös Rautiainen käänsi puheet vuoden takaiseen läheltä-piti-osallistumiseen.

Kaluston suhteen vaihtoehtoja oli vuosi sitten Rautiaisen mukaan kolme.

– Ne vaihtoehdot mitä oli, niin Tommilta saada yksi testiauto joka ei täyttänyt luokituksia. Sitten olisi painittu FIA:n kanssa penkinkiinnikkeiden ja muiden juttujen kanssa. Malcolmilta (Wilson, M-Sport Ford) olisi saatu auto, mutta siitä olisi joutunut maksamaan. Henning Solbergilta olisi voinut myös auton vuokrata, kun hän sai viime hetkillä jonkun toisen auton käyttöönsä, Rautiainen taustoitti.

 

Marcus Grönholmin uran ensimmäinen MM-voitto tuli Ruotsista talvella 2000 (Kuva: Peugeot Sport).

 

“Onhan se vain pelkästään etu FIA:n tehtävässä”

Tämänvuotiseen Ruotsin MM-ralliin osallistumiseen Rautiainen ei ymmärrettävistä syistä ottanut mitään kantaa, mutta sen Rautiainen kuitenkin myönsi, että hänen nykyinen työpaikkansa FIA:n WRC-rallikomission varapuheenjohtajana ei estä MM-ralliin osallistumista kilpailijana. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Rautiainen lukee nuotteja SM-sarjan kauden avausosakilpailussa Tunturirallissa Rovaniemellä Valtteri Bottakselle.

– Kysyin jo tätä Tunturin keikkaa varten luvan tottakai. Mahdolliset eturistiriidat ja kaiken näköiset näkökohdat otettiin huomioon. On selvää, että se on pelkästään FIA:n etu, että tulee tuoretta tietoa nykyaikaisten ralliautojen parista. Onhan minulla kokemusta tietysti vuoden 2017 (Volkswagen) Polon testeistä tuhansia kilometrejä, mutta päästään päivittämään tiedot kalustoon ja vauhtiin, niin onhan se vain pelkästään etu FIA:n tehtävässä, Rautiainen muistuttaa.

Grönholm on rallin MM-sarjan yksi niistä kahdeksasta kuljettajasta, jotka ovat yltäneet vähintään kahteen maailmanmestaruuteen. Grönholm oli MM-sarjan ykkönen yhdessä Rautiaisen kanssa vuosina 2000 ja 2002. MM-hopeaa kaksikko saavutti vuosina 2006, sekä 2007 ja MM-pronssia vuonna 2005. Molemmilla kerroilla kun Grönholm ajoi MM-hopealle, niin maailmanmestaruuden voitti Sebastien Loeb, joka kilpailee Ruotsin MM-rallissa tänä vuonna Hyundain WRC-autolla.

Grönholm osallistui vuosina 1989-2010 yhteensä 152 MM-ralliin, voitti niistä 30 ja saavutti 61 palkintosijoitusta. Edellisen kerran Grönholm nähtiin mukana MM-rallissa kilpailemassa talvella 2010 ja silloinkin Ruotsissa. Grönholm on osallistunut Ruotsin MM-ralliin urallaan peräti 15 kertaa ja ensimmäisen kerran jo vuonna 1992.

Viiden voiton (2000, 2002, 2003, 2006, 2007) myötä Grönholm on Ruotsin MM-rallin historian toiseksi menestynein kuljettaja seitsemään voittoon yltäneen Stig Blomqvistin jälkeen. Grönholm on useaan otteeseen sanonut vuosien varrella, että Ruotsin osakilpailu oli hänen suosikkikilpailunsa rallin MM-sarjassa.

Rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan Ranskan Alpeilla tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Ruotsin MM-ralli puolestaan käynnistyy torstaina 14. helmikuuta ja ilmoittautumisaika päättyy tiistaina 15. tammikuuta. Saamiemme tietojen mukaan Grönholmin osallistumisesta tullaan tiedottamaan tänään maanantaina. Grönholmin tallikavereina ajavat Jari-Matti Latvala, Ott Tänak ja Kris Meeke. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Toyota Gazoo Racing kilpailee MM-rallissa neljän auton voimin.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit