Ypres-ralli: Neuville ajoi ulos ja keskeytti johtopaikalta – Video!

24.6.2017 / 07:41

[ A- ] / [ A+ ]

Thierry Neuvillen taival kotirallissaan Belgiassa päättyi perjantaina kuudennella erikoiskokeella tapahtuneen ulosajon jälkeen. Ennen keskeytystään Neuville kävi tiukkaa taistelua Ypres-rallin voitosta Bryan Bouffieria vastaan, joka saapui lopulta yötauolle selkeässä johtoasemassa.

Rallin MM-sarjan pistekakkonen Thierry Neuville lähti Ypres-ralliin ehdottomana ykkössuosikkina. Jo heti avauspäivän ensimmäisillä erikoiskokeilla saatiinkin huomata, että kyllä Neuville jättikin muut melko kauas taakseen, mutta yksi mies pystyi kuitenkin vastaamaan belgialaisen vauhtiin: Skodalla ajava kokenut Bryan Bouffier.

Neuvillen ja Bouffierin kaksintaistelu perjantaina oli komeaa seurattavaa ja heti rallin avauserikoiskoe näytti sen mitä oli tulossa. Ensimmäisellä erikoiskokeella Bouffier kellotti pohja-ajan, Neuville oli toinen ja kaksikon välinen aikaero vajaan 10 kilometrin matkalla oli ainoastaan 0,1 sekuntia! Toisella erikoiskokeella oli sitten Neuvillen vuoro olla nopein ja tällä kertaa eroa saatiin jo 1,1 sekuntia.

“Kissahiirileikki” sai jatkoa kolmannella erikoiskokeella, kun Kevin Abbringin ajaessa pohja-ajan Bouffier oli toinen ja Neuville kolmas. Nyt aikaero kärkikaksikon välillä oli 0,7 sekuntia ja näin ollen kokonaistilanteessa Neuvillen johto oli enää 0,3 sekuntia. Neljännellä erikoiskokeella Neuville onnistui ensimmäisen kerran tekemään jo hieman eroakin, kun Bouffier hävisi 3,8 sekuntia.

Moni jo mietti tässä kohtaa, että Neuvillen “koneiston käynnistyminen” uudella autolla kesti sen kolme erikoiskoetta ja nyt ero alkaisi tästä eteenpäin kasvaa suuremmaksi. Bouffier oli kuitenkin eri mieltä ja kellotti viidennelle erikoiskokeelle, joka samalla oli viimeinen ennen ensimmäistä huoltotaukoa, 1,2 sekunnin pohja-ajan ennen Neuvillea.

Huoltotauolle saavuttaessa Neuville oli johdossa ja Bouffier toisena 2,9 sekunnin päässä. Kolmantena ollut Abbring oli jäänyt kärjestä tässä vaiheessa jo 17,3 sekuntia.

“Toivottavasti auto saadaan kuntoon”

Upea kaksintaistelu kuitenkin päättyi heti huoltotauon jälkeen ajetulla rallin kuudennella erikoiskokeella. Vasemmalle kääntyvässä mutkassa Neuvillen ohjastama Hyundai lipsahti ojan kautta pellon puolelle, kieri neljä kertaa katon kautta ympäri ja Neuvillen taival kotirallissa oli tältä osin ohi. Hyundain Twitter-päivityksen mukaan Neuville saatetaan nähdä kuitenkin vielä mukana erikoiskokeilla lauantaina.

– Toivottavasti auto saadaan kuntoon, että päästään jatkamaan huomenna ja saadaan lisää showta faneille, Neuville kommentoi perjantai-iltana.

Kun perjantain kaikki kahdeksan erikoiskoetta oli ajettu, niin Bouffierin johtomarginaali toisena olevaan Abbringiin nähden oli 21,9 sekuntia. Belgian mestaruussarjan tämän hetken pisteykkönen Vincent Verschueren ajaa kolmantena. Britannian mestaruussarjaa johtava Fredrik Åhlin ajoi ulos viimeisellä erikoiskokeella ja edessä oli keskeytys. Ennen keskeytystään Åhlin ajoi Brittien sarjan pisteistä ajavista kuljettajista ykkösenä.

Ypres-rallin toinen ja samalla viimeinen ajopäivä käsittää lauantaina 12 erikoiskoetta yhteispituudeltaan peräti 168,3 kilometriä. Urakka käynnistyy Suomen aikaa kello 11.56 ja maaliin tulla illalla noin kello 22.00 mennessä. Rallissa ei ole mukana suomalaisia.

Sen sijaan suomalaisia on mukana Ypres Historic -rallissa, jonka kaksipäiväisestä kilpailusta ajettiin perjantaina neljä erikoiskoetta. Ville Silvasti on yleiskilpailussa toisena ja kakkosluokan johdossa. Ykkösluokassa Sverre Norrgård on puolestaan kolmantena. Kakkosluokan muista suomalaisista Joose Kojo on yhdeksäntenä ja kolmosluokassa Pentti Veikkanen viidentenä. Historic-ralli jatkuu lauantaina ja ohjelmassa on yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan 121,5 kilometriä.

Päivitys la 24.6. klo 8.50: Hyundai tiedotti, että Neuvillen auto on saatu korjattua ja näin ollen belgialainen nähdään mukana rallissa lauantaina.

Yleiskilpailun tilanne 8/20 ek:n jälkeen

1) Bryan Bouffier (Skoda) 48.47,4
2) Kevin Abbring (Peugeot) + 21,9
3) Vincent Verschueren (Skoda) + 28,9
4) Kris Princen (Skoda) + 34,4
5) Bernd Casier (Ford) + 55,2
6) Kevin Demaerschalk (Citroen) + 1.04,1
7) Giandomenico Basso (Hyundai) + 1.17,3
8) Keith Cronin (Ford) + 1.20,8
9) Desi Henry (Skoda) + 1.41,2
10) Tom Cave (Hyundai) + 1.43,5

Lue myös! Ypres-rallissa hurja määrä R5-autoja – Thierry Neuville kotirallissaan ykköstähti (23.6.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

Kuva etusivulla: Hyundai Motorsport
Video: MaxiPixelRallye (YouTube)


Facebook kommentit