Akio Toyoda: ”Vihaan häviämistä”

24.12.2016 / 08:00
Akio Toyoda (oik.) on antanut Tommi Mäkiselle valtuudet tuoda Toyota takaisin MM-sarjaan. Pääjohtaja korostaa vihaavansa häviämistä. (kuva: Toyota Gazoo Racing)

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjaan paluun tekevä Toyota on pakotettu menestykseen. Tommi Mäkisen johtama talli ei tule pääsemään helpolla, eikä mikään syy kelpaa, ellei menestystä tule.

Maailman suurimman autovalmistajan Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda on autourheilun vilpitön ystävä, ja kilpailee lajia itsekin. Juuri tästä alkoi Toyodan ja Mäkisen yhteistyö. Japanilaisjohtaja pyysi Mäkistä opettamaan häntä paremmaksi ralliautoilijaksi. Vuodet vierivät, ja lopulta ajoharjoittelusta alkanut yhteistyö toi Toyotan takaisin WRC-tasolla.

Toyota satsaa jo lähtötilanteessa rallipaluuseen kymmeniä miljoonia euroja. Rahoille halutaan vastinetta, ja se vastine on menestys.

– Voimmeko voittaa? Emme halua hävitä. Minä vihaan häviämistä, Akio Toyoda sanoi painokkaasti videolla, joka näytettiin tallin esittelytilaisuudessa.

– Kyse on kokonaisuudesta. Se on totta kai tavoite, tallipäällikkö Tommi Mäkinen vastasi.

Toyota on voittanut 43 MM-osakilpailua. Menestyksekkäin malli on A-ryhmän Celica, jonka eri korimalleilla saavutettiin 37 ykkössijaa.

Kuljettajien maailmanmestaruutta merkillä juhlittiin neljä kertaa: Carlos Sainz 1990 ja 1992, Juha Kankkunen 1993 ja Didier Auriol 1994. Autonvalmistajien maailmanmestaruuden Toyota voitti 1993, 1994 ja 1999.

Mestaruuksia kaivataan nyt lisää. Liian tuoreessa muistissa on tolkuttoman kallis ja onnettomiin tuloksiin jäänyt F1-projekti. Kahdeksassa kaudessa merkki ei voittanut yhtään kilpailua, ja ylsi palkintokorokkeellekin vain 13 kertaa. Sellainen ei saa enää toistua.

Kestävyysajossa (Le Mans, WEC) Toyota sensijaan on menestynyt oivallisesti. Viidessä kaudessa merkki saavutti 11 MM-osakilpailuvoittoa ja maailmanmestaruuden 2014.

Nyt alkaa uusi aika. Ralli halutaan takaisin merkin tukijalaksi, ja samalla siviiliautojen käyntikortiksi. Päätös paluusta MM-ralliin tehtiin tammikuussa 2015.

– Haluan kiittää ja antaa kunnioitukseni kaikille faneille, jotka ovat odottaneet tätä hetkeä nyt 17 vuotta. Rallissa ajetaan kaikenlaisilla teillä, ja siksi se on paras mahdollinen tapa hioa autojamme, Toyoda sanoi.

– Tämän viimeisen kuukauden aikana ennen MM-sarjan alkua joukkomme Suomessa, Saksassa ja Japanissa, Tommin johdolla, tulevat tekemään kaikkensa, jotta voimme jälleen vakuuttaa Toyotan olevan lajin kuningas. Tiimi vihaa häviämistä enemmän kuin mitään muuta, Toyoda korosti myös tallin tiedotteessa.

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

Lue myös: FIA vahvasti MM-tallit 2017

 


Facebook kommentit