MOTORSPORT

AKK tutki mahdollisuuden ajaa Suomen MM-ralli syksyllä – “Epävarmuustekijöitä”

Perinteinen Suomen MM-ralli Jyväskylän seudulla jää tänä vuonna ajamatta koronaviruksen takia.

Suomen MM-ralli, Neste Ralli, oli merkitty rallin MM-sarjan kilpailukalenteriin ajettavaksi elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kilpailun järjestelyistä vastaava AKK Sports Oy tiedotti kuitenkin keskiviikkona, että Suomen MM-ralli peruuntuu tämän vuoden osalta ja syynä on tietenkin koronavirus.

– Vaikka Neste Rallin peruuntumiseen oli pitkin kevättä osattu jo valmistautuakin, on toki selvää, että päätös oli monella tapaa vaikea. Haluamme peruutuksella osoittaa vastuullisuutta aivan kaikkia sidosryhmiämme, sekä koko yhteiskuntaa kohtaan. Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla, Suomen MM-rallin promoottori Jani Backman korostaa kilpailun tiedotteessa.

Rallin MM-sarjasta ajettiin alkuvuonna Monte Carlon, Ruotsin, sekä Meksikon osakilpailut. Argentiinan ja Italian osakilpailujen kohdalla puhutaan edelleen kilpailunsiirrosta toiseen ajankohtaan, kun taas Suomen lisäksi Portugalin, Kenian ja Uuden-Seelannin osakilpailut on varmuudella peruttu kuluvan kauden osalta. Alkuperäisen kilpailukalenterin mukaan aikavälillä 24. syyskuuta – 22. marraskuuta olisi tarkoitus ajaa Turkissa, Saksassa, Walesissa, sekä Japanissa.

Suomen MM-rallin järjestelyjen kannalta “hiekka tiimalasissa” kävi yksinkertaisesti vähiin.

– Tilanteen kehittymisen ennustettavuuden lisäksi suurimmat epävarmuustekijät liittyvät muun muassa siihen, ettei tällä hetkellä ole selvyyttä tulevatko yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset jatkumaan jossain muodossa myös heinäkuun jälkeen ja miten esimerkiksi ulkomaalaisten kilpailijoiden, tiimien ja yleisön matkustaminen turvallisesti Suomeen olisi mahdollista elokuussa. MM-rallin järjestelyiden vaatimia panostuksia ei näin ollen ole perusteltua jatkaa, koska vallitsevassa tilanteessa myös tapahtuman taloudelliset riskit kasvavat järjestäjän näkökulmasta merkittävästi, tiedotteessa taustoitetaan.

“Suuntaamme katseet luottavaisina vuoteen 2021”

Suomen MM-rallissa, maamme suurimmassa vuosittaisessa urheilutapahtumassa, oli tänä vuonna tarkoitus juhlia perinteikkään kilpailun 70-vuotista taivalta juhlakilpailun merkeissä. Kilpailun ympärillä on riittänyt paljon huhuja viime viikkojen aikana ja yksi näistä huhuista oli se, että kilpailu siirrettäisiin ajettavaksi syksyllä. Tiedotteen mukaan AKK tutki myös tämän mahdollisuuden.

– Tutkimme tapahtuman siirtämistä myöhemmälle syksyyn, mutta arviomme siirron toteuttamisen epävarmuustekijöistä puhuivat valitettavasti peruutuksen puolesta. Erityisesti haluamme kiittää kaikkia niitä vapaaehtoisia, jotka olivat jo sitoutuneet tämän vuoden tapahtuman läpivientiin ja tehneet sitä ammattiorganisaatiomme rinnalla aina viime syksystä saakka. Vielä tästä noustaan, otetaan ensi vuonna uusiksi, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen vakuuttaa.

Kilpailun tiedotteessa korostetaan erityisesti sitä, että vaikka Suomessa ja osittain kansainvälisestikin koronavirus-tilanne on kääntynyt parempaan päin, sisältyy MM-rallin järjestämisessä vain kahden kuukauden päästä liikaa avoimia tekijöitä ja riskejä niin terveyteen, turvallisuuteen kuin talouteenkin liittyen.

Tarkiaisen lisäksi myös Backman on vakuuttunut siitä, että kesällä 2021 Jyväskylässä kilpaillaan taas. Suomen MM-rallilla on sopimus MM-sarjan promoottorin kanssa osakilpailun järjestämisestä Suomessa vuoteen 2021 asti. Kauden 2021 kilpailukalenteria ei ole vielä julkistettu.

– Suuntaamme katseet luottavaisina vuoteen 2021, jolloin pääsemme vihdoin juhlimaan 70-vuotiasta rallia ansaitusti hyvissä tunnelmissa yhdessä katsojien, kilpailijoiden, tapahtumantekijöiden, sekä pitkäaikaisten, että uusien kumppaneidemme kanssa, Backman sanoo.

Tiedotteen mukaan kaikki tämänvuotiseen Suomen MM-ralliin ostetut lahjakortit ja pääsyliput tullaan siirtämään ensi vuoden kilpailun ennakkotilauksiksi. Mikäli asiakas halua peruuttaa tämän vuoden tilauksensa, hänelle tullaan hyvittämään maksettu hinta ilman verkkokaupan palvelu- ja toimituskuluja. Lipunmyynti vuoden 2021 Suomen MM-ralliin käynnistyy tulevana syksynä.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com