Anttilan yhteistyö Pietarisen kanssa päättyy – “Yksi lajiin liittyvä työjuttu”

13.2.2020 / 12:58
Miikka Anttila on lukenut nuotteja alkuvuonna Eerik Pietariselle (Kuva: Hannu Rainamo).

[ A- ] / [ A+ ]

Eerik Pietarinen yhdessä kartanlukijansa Miikka Anttilan kanssa osallistuvat tänä viikonloppuna Ruotsin MM-ralliin, rallin MM-sarjan kauden toiseen osakilpailuun. Tuo kilpailu on jäämässä kaksikon viimeiseksi yhteiseksi kilpailuksi ainakin toistaiseksi.

Rallin MM-sarjan kokenein kartanlukija kautta aikojen, urallaan 219 MM-ralliin osallistunut Miikka Anttila, 47, avasi tilannetta UrheiluUutiset.comille viime viikonloppuna ajetun Mikkelin SM-rallin jälkeen. Anttila on lukenut nuotteja tänä vuonna Eerik Pietariselle, 26, Rovaniemen ja Mikkelin SM-ralleissa. Tulevana viikonloppuna ajettava Ruotsin MM-ralli on jäämässä kaksikon viimeiseksi yhteiseksi kilpailuksi ainakin toistaiseksi.

– Mitä suurimmalla todennäköisyydellä yhteistyömme käsitti vain nämä kolme rallia. Tosi hyvin on yhteistyö sujunut, ei voi moittia. Onhan tämä ihan hauskaa ollut, mutta se mikä näillä kisoilla alkukaudesta Suomessa on ollut tarkoitus, niin Ruotsin MM-ralliin valmistautuminen, Anttila korosti Mikkelin SM-rallin jälkeen.

Torstaina, Ruotsin MM-rallin aattopäivänä, Anttila ilmoitti Facebook-sivullaan, että Ruotsin MM-ralli olisi toistaiseksi jäämässä hänen viimeiseksi kilpailukseen kartanlukijana. Mikkelin SM-rallin jälkeen Anttila suostui paljastamaan omaan tulevaisuuteensa liittyviä kuvioita sen verran, että pöydällä odottaa ralliin liittyvä työtarjous.

– Yksi lajiin liittyvä työjuttu, mikä pitäisi selvitä muutamien viikkojen kuluessa. Sen takia sovittiin vain nämä kolme rallia. Ei pysty sanomaan muuta tässä vaiheessa, kuin että lajiin se liittyy, Anttila sanoi, muttei suostunut avaamaan asiaa sen enempää.

Pietarinen ja Anttila avasivat yhteistyön sijoittumalla tammikuussa Rovaniemen SM-rallissa yleiskilpailussa kolmanneksi ja SM1-luokassa toiseksi.

– Ei MM-rallissa ole pitkiin aikoihin jännittänyt niin paljon kuin mitä jännitti ennen Tunturirallin ensimmäistä pätkää, Anttila naurahti kuvaillessaan niitä fiiliksiä miltä tuntui hypätä niin monen vuoden tauon jälkeen jonkun muun kuljettajan kartanlukijaksi kuin Jari-Matti Latvalan.

 

Eerik Pietariselle viime viikonloppuna ajettu Mikkelin SM-ralli oli iso pettymys (Kuva: Hannu Rainamo).

 

“Ei mene yöunet ihan pienestä kuitenkaan”

Vaikka Anttilalla onkin todella iso kokemus kartanlukijan ammatista, niin tuo rautaisen ammattilaisen kuvailema jännitys kuvastaa osuvasti niitä tuntemuksia mitä kartanlukija käy läpi sillä hetkellä, kun työpari auton kabiinissa vaihtuu.

– Lähinnä se johtuu siitä, että nuottikieli on täysin erilainen. Kuitenkin nuotti on aina taiteilijan näkemys aiheesta ja taiteilijoiden näkemys vaihtelee aika lailla laidasta laitaan. Kartturi koittaa siinä sopeutua siihen ja oppia, ymmärtää mitä se kuljettaja tarkoittaa. Haaste on tottakai myös siinä, että sitten ne nuotit täytyisi lukea suurinpiirtein oikeinkin, että niillä pystyy ajamaan kovaa. Ihan uusi haaste ollut minulle pitkästä aikaa, Anttila kuvaili.

Edellinen MM-ralli mihin Anttila osallistui jonkun muun kuljettajan kuin Latvalan kanssa, oli vuoden 2006 Kypros ja kuljettajana silloin oli Aki Teiskonen. Tulevassa Ruotsin MM-rallissa mukana on myös Latvala, jolle nuotteja lukee Juho Hänninen. Latvala ja Anttila siis kohtaavat MM-rallissa, mutta eivät hyppää kuitenkaan samaan autoon.

– Se on ihan ok, Anttila kommentoi aihetta vain lyhyesti, kääntäen keskustelun samalla kokonaan toiseen aiheeseen.

Edellisen kerran kun Anttila osallistui Mikkelin SM-ralliin, Vaakuna Ralliin, elettiin vuotta 2006. Tuo kilpailu yhdessä Latvalan kanssa päättyi Toyota Corolla WRC -autolla yleiskilpailun voittoon minuutin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Sebastian Lindholmia. Tämänvuotisen Vaakuna Rallin voittoon ajoi Sebastianin poika Emil Lindholm, joka kukisti Pietarisen ja Anttilan reilulla puolellatoista minuutilla. Pietarinen oli kilpailun jälkeen pettynyt mies.

– Ihan perseestä! Viimeisellä pätkällä takaperä alkoi jo ääntämään jonkun verran. Toivottavasti sieltä joku vika löytyy. Tämä koko kilpailu oli niin vaikea ajaa tällä autolla. Ei saanut mitään luottoa mutkiin ajamisessa, viidenneksi sijoittunut Pietarinen tuskaili.

Pietarisen, rallin SM1-luokan vuoden 2018 Suomen mestarin, tuskaisesta kilpailusta kertoo hyvin myös se, että tuusulalainen ei onnistunut kellottamaan yhdeksälle ajetulle erikoiskokeelle yhtään kärkikolmikkoon oikeuttavaa aikaa ja neljänneksi nopeimpia aikojakin syntyi vain yksi. Vaikka Pietarinen ihmeissään vaisun kenraalin jälkeen olikin, niin tulevaa “ensi-iltaa” silmällä pitäen ei hän kuitenkaan ollut huolestunut.

– En ole huolestunut. Ei mene yöunet ihan pienestä kuitenkaan. Pääasia, että saataisin auto kuntoon ennen Ruotsin MM-rallia, Pietarinen päätti.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy perjantai-aamuna ja maaliin saavutaan sunnuntaina.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit