MOTORSPORT

Argentiinan MM-rallin avauserikoiskoe kunnioittaa suurta sankariaan

30 vuotta sitten Jorge Recalde teki argentiinalaista autourheiluhistoriaa.

Argentiinalainen Jorge Recalde on rallin MM-sarjan kaikkien aikojen menestynein Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kuljettaja. Urallaan 70 MM-ralliin vuosina 1980-2000 osallistuneen Recalden uran ehdoton kohokohta osui vuoteen 1988, kun hän valloitti ensimmäisenä argentiinalaisena rallin MM-sarjan osakilpailun ja teki sen kaiken lisäksi kotimaassaan.

Vuonna 1988 MM-ralleja ajettiin 13 kappaletta, mutta kautta dominoinut Lancia oli ainoa autonvalmistaja, joka osallistui niihin kaikkiin. Kun Argentiinan MM-ralliin ei 30 vuotta sitten Lancian lisäksi lähtenyt mukaan muita tehdastalleja, niin voittajakertoimet muiden kuin Lancia-kuljettajien osalta olivat jättimäisen suuret.

Italialaistallin oma poika Massimo Biasion lähti tottakai kilpailuun suurena ennakkosuosikkina, olihan vuosien 1988 ja 1989 maailmanmestari voittanut ensimmäisellä mestaruuskaudellaan neljä MM-osakilpailua ennen Argentiinan koitosta. Tallikaverikseen Biasion sai Recalden, jolle kyseessä oli kolmas peräkkäinen kotimaansa MM-ralli Lancian tehdaskalustolla.

Ja kuten niin usein, niin myös tällä kertaa se kuuluisa kolmas kerta toden sanoi. Lanciat nappasivat odotetusti kolmoisvoiton ja näistä kaksi ensimmäistä sijaa menivät tehdastallin autoille. 29 erikoiskokeen kilpailusta Biasion johti kilpailua aina kolmanneksi viimeiselle erikoiskokeelle asti, mutta sitten iski Recalde ja iski voitokkaasti ajaen maaliin ykkösenä reilut kolme minuuttia ennen Biasionia. Ihme oli tapahtunut ja juhlat Argentiinassa sen mukaiset.

Argentiinassa jo ennen tuota voittoa erittäin suositun ja arvostetun Recalden suosio kasvoi entisestään ja yleisesti sanottiinkin, että argentiinalaisille rallifaneille tämä voitto oli suurempi asia kuin se, että oma poika olisi voittanut maailmanmestaruuden. Recaldesta tuli kautta aikojen ensimmäinen argentiinalainen MM-rallin voittanut kuljettaja ja yhä edelleen tänä päivänä hän on voittotilastossa maansa ainoa edustaja. Recalde osallistui kotimaansa MM-ralliin yhteensä 20 kertaa, mikä on tuon tilaston jaettu kärkilukema yhdessä Gabriel Raiesin kanssa.

Recalde kuoli vuonna 2001 saatuaan sydäninfarktin kesken Rally de Villa Dolores -kilpailun. Recalde oli kuollessaan 49-vuotias. Argentiinassa hyväksyttiin toukokuussa vuonna 2005 kansallinen laki, jonka mukaan Recalden kotikaupunki Mina Clavero julistettiin rallin kansalliseksi pääkaupungiksi. Mina Clavero sijaitsee Cordoban maakunnassa, vain noin 50 kilometrin päässä Villa Carlos Pazin kaupungista, joka toimii Argentiinan MM-rallin keskuspaikkana. Lisäksi laissa hyväksyttiin, että Recalden kuolinpäivä 10. maaliskuuta tunnetaan Argentiinassa nimellä “Dia Nacional del Rally Argentino”, Argentiinan rallin kansallispäivä, kunnioittaen Recalden muistoa.

Tämänvuotinen Argentiinan MM-ralli käynnistyy torstaina Villa Carlos Pazin kaupunkierikoiskokeella ja rallin järjestäjä tiedotti tiistaina, että kyseisellä erikoiskokeella tullaan kunnioittamaan Jorge Recalden muistoa muun muassa nimeämällä osa erikoiskokeesta hänen mukaansa.

Jorge Recalde

Syntyi 9.8.1951, kuoli 10.3.2001
70 MM-rallia, 1 voitto, 8 palkintosijoitusta
MM-ralleissa 58 ek-pohja-aikaa, 218 MM-pistettä
Osallistui Argentiinan MM-ralliin 20 kertaa (palkintosijat 1-1-3)
Osallistui Suomen MM-ralliin neljä kertaa (1988, 1990, 1994, 1996)
Viisinkertainen Argentiinan rallimestari
Voitti Argentiinassa myös 1995, mutta silloin vain pikkuluokan MM-osakilpailu
Neljä EM-rallia vuosina 1985-1988, Itävallan osakilpailussa kolmas

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com