Ari-Pekka Niemi Ruotsin EM-crossiin: ”Täytyy alkaa kokeilla”

13.6.2017 / 13:17
Ari-Pekka Niemi ajaa rallicrossin SM-sarjan lisäksi myös Ruotsin EM-osakilpailun, ja sekös saa miehen hymyilemään.

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-sarjassa kilpaileva Ari-Pekka Niemi osallistuu myös EM-sarjan osakilpailuun Ruotsissa. Niemi hankki täksi kaudeksi aiemmin Niclas Grönholmin käytössä olleen lähes 600-hevosvoimaisen Ford Fiesta supercarin.

Niemi haki villiä korttia Ruotsin kilpailuun, ja sai sen. Kilpailu ajetaan Höljesin lähes legendaarisen maineen saaneella radalla kesä-heinäkuun vaihteeessa. Niemi ei hae kuuta taivaalta, vaan lähtee reissuun nöyrällä oppimismielellä.

– No katsotaan nyt miten vauhti riittää tuolla tasolla. Lähdetään koittamaan. Jos oikein hyvin luonnistaa, niin Latvian kisaa voisi ehkä ajatella myös, Niemi sanoo UrheiluUutiset.comille.

– Toivottavasti ehtisi vähän harjoitella ennen. Hyvinkäällä ajoin SM:n ja lisäksi muutaman kierroksen kun autoa luovutettiin. Siinä ne kierrokset ovat toistaiseksi.

Niemi sanoo, että Ford on helpompi auto ajaa kuin hänen viime kaudella käyttämänsä supercar-Skoda.

– Autossa on tosin vähän vaihdelaatikko-ongelmaa. Vaihteensiirtäjärumpu on kulunut, ja se on sama molemmissa laatikoissa. Nyt odotellaan osia, ja laitetaan auto kuntoon. Ei tahdo mennä vaihteet kunnolla päälle, Niemi kertoo.

Ford on entinen OMSE-tallin auto, ja moottorin on rakentanut Mountune. Lähes tehdastallitason autoa voi kuitenkin huoltaa myös Suomessa paitsi moottorin osalta.

– Moottoriin meillä ei ole asiaa. Avauskisassa Hyvinkäällä oli tehtaalta englantinen mies mukana. Moottorinohjainkin on lukittu.

Apuja autoon huoltoon ja säätöihin on saatu Grönholmilta.

– Heillä on omat kiireensä MM-sarjassa, mutta apua ja ohjeita saa kyllä kun kysyy, Niemi kiittelee.

Niemi on rallicrosskuljettajana vielä varsin kokematon. Hänen kilpailu-uransa käynnistyi vasta 2015.

– Silloin ajoin ensimmäisen kisani ikinä, ja se oli jokkista. Rallicross on ollut aina haave, ja sitä on nyt tässä rakennettu. Viime vuonna tuli Skodalla neljä SM-osakilpailua. Alkaa olla sen verran vanha, että täytyy alkaa kokeilla. Ei voi enää montaa kymmentä vuotta odottaa. Syntymävuosihan näkyy siinä kilpailunumerossa (74). Varmaan kaikilla crosskart-kuskeillakin on jo enemmän kokemusta kuin minulla, Niemi miettii.

– SM:n tavoitetta en ole kummemmin miettinyt. Pitää nyt ensin oppia ajamaan tuolla autolla. Sen verran räikkösmäistä ajatusta tietenkin on, että jokaista kisaa lähdetään aina voittamaan. Jos ei siihen pysty, niin sitten ollaan tyytyväisiä muihin sijoihin.

SM-avauksessa Niemi oli supercar-luokan finaalissa, mutta jäi kuudenneksi.

– Vähän hölmöilin siellä. Laitoin treeneissä aurinkolasit päähän, ja ihmettelin että miksi en osaa ajaa enää lainkaan. Tajusin sitten, että niissä laseissa oli voimakkuudet. Ajorytmi katosi ihan kokonaan enkä päässyt siihen oikeastaan koko päivänä enää. Gröhholminkin sanoi, että keväällä testatessa ajoin paljon paremmin ja kovempaa pääsuoran päähän, Niemi hymähtää.

Ennen Ruotsin EM-koitosta Ari-Pekka Niemi ajaa SM-osakilpailun Honkajoella tulevana lauantaina.

Lue myös SM-sarja jatkuu Honkajoella

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula

 

 


Facebook kommentit