Arpaonni ja sade Timmy Hansenin pelastus – Grönholmin talli olosuhteiden uhri

6.7.2019 / 18:02
Niclas Grönholm ja Timur Timerzyanov toisessa alkuerälähdössä (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Ruotsin Höljesissä. Lauantain alkuerissä isoon rooliin nousi sää.

Ensimmäisessä alkuerässä epäonnistunut MM-sarjan pistejohtaja Timmy Hansen oli ennen toista alkuerää vasta sijalla 20. ja selvää oli, että kun 25 mukana olevasta kuljettajasta sunnuntaina ajettaviin semifinaaleihin neljän alkuerän jälkeen selviytyy 12 parasta, ei Hansenilla ollut enää varaa yhteenkään epäonnistumiseen.

Rallicrossissa usein sää nousee alkuerävaiheessa isoon rooliin ja näin kävi myös tällä kertaa Höljesissä. Ja nyt siitä hyötyi ennen kaikkea Hansen, kun taas yksi suurimmista kärsijistä oli Marcus Grönholmin johtama GRX Taneco -suomalaistalli. Noin tunti ennen MM-sarjan Supercar-luokan toisia alkuerälähtöjä käynnistynyt sade kasteli radan ja olosuhteet muuttuivat kerta heitolla siitä mitä ne olivat olleet ensimmäisessä alkuerässä.

MM-sarjassa ensimmäisen alkuerävaiheen jälkeen arvotaan se, ajetaanko toisessa alkuerävaiheessa ensimmäisenä ensimmäisen alkuerävaiheen nopeimpien kuljettajien lähtö, vai hitaimpien kuljettajien lähtö. Tällä kertaa arpa heitti nopeammat kuljettajat ensin radalle, heidän joukossaan ensimmäisen alkuerän nopein kuljettaja Andreas Bakkerud, sekä toiseksi ja kolmanneksi nopeimman ajan ajaneet GRX Taneco -tallin Timur Timerzyanov ja Niclas Grönholm. Timmy Hansen puolestaan tuli radalle vasta viimeisessä lähdössä.

Ja kun sade oli jo tauonnut ennen MM-sarjan toista alkuerävaihetta, niin olosuhteet radalla luonnollisesti paranivat ajettujen lähtöjen myötä. Näin ollen kahdessa viimeisessä lähdössä olleet kuljettajat pääsivät ajamaan parhaissa olosuhteissa. Ensimmäisen alkuerävaiheen viisi nopeinta kuljettajaa, Bakkerud, Timerzyanov, Grönholm, Kevin Hansen ja Janis Baumanis, ajoivat siis toisessa alkuerässä ensimmäisessä lähdössä ja heidän sijoituksensa kertoo kaiken: 12-22-19-17-21.

Sen sijaan ensimmäisessä alkuerässä epäonnistuneet kuljettajat löysivät itsensä sieltä kärkipäästä toisessa alkuerässä, koska pääsivät ajamaan viimeisissä lähdöissä. Autonsa rajusti ensimmäisessä mutkassa kaatanut GRX Taneco -tallin Reinis Nitiss järjesti sensaation olemalla nopein. Guerlain Chicherit oli ensimmäisessä alkuerässä 21. ja toisessa alkuerässä toinen. Timmy Hansen paranteli asemiaan neljänneksi nopeimman ajan myötä. Mikäli arpa olisi heittänyt toisessa alkuerävaiheessa hitaamman erän ensin radalle, voisi MM-pistejohtaja jo suunnitella tässä vaiheessa kotimatkaa neljännen alkuerän jälkeen.

Kenttä siis kirjaimellisesti kääntyi toisessa alkuerässä ensimmäisen alkuerän jälkeen ja kokonaistilanteessa tilanne on äärimmäisen mielenkiintoinen. Bakkerudin johto Anton Marklundiin on 11 pistettä, mutta sijoilla kahdesta viiteentoista olevat kuljettajat ovat kuuden pisteen sisällä. Grönholmin sijoitus on kymmenes, mutta eroa toiseen sijaan on vain neljä pistettä. Jere Kalliokoski ei saanut toisessa alkuerässä ihan niin hyvää suoritusta aikaiseksi kuin ensimmäisessä alkuerässä, mutta matkaa 12 parhaan joukkoon ja semifinaalipaikkaan on lauantain jälkeen vain kolme pistettä.

MM-sarjan Supercar-luokan kolmannet ja neljännet alkuerät, sekä semifinaalit ja finaali ajetaan sunnuntaina.

MM-sarjan Supercar-luokka ja pisteet 2/4 alkuerää

1) Andreas Bakkerud (NOR) 82
2) Anton Marklund (SWE) 71
3) Kevin Abbring (NED) 69
4) Kevin Eriksson (SWE) 69
5) Reinis Nitiss (LAT) 68
6) Guerlain Chicherit (FRA) 68
7) Sebastian Eriksson (SWE) 68
8) Timo Scheider (GER) 67
9) Kevin Hansen (SWE) 67
10) Niclas Grönholm 67
11) Timur Timerzyanov (RUS) 67
12) Fabien Pailler (FRA) 66

———-

13) Rokas Baciuska (LTU) 66
14) Cyril Raymond (FRA) 65
15) Krisztian Szabo (HUN) 65
16) Timmy Hansen (SWE) 64
17) Jere Kalliokoski 63
18) Ulrik Linnemann (DEN) 62
19) Janis Baumanis (LAT) 62
20) Jonathan Pailler (FRA) 61
21) Kjetil Larsen (NOR) 56
22) Liam Doran (GBR) 55
23) Guillaume De Ridder (BEL) 40
24) Philip Gehrman (SWE) 39
25) Oliver Bennett (GBR) 36

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit