Asunmaa ensimmäistä kertaa perjantain isäntä – “Ei täysin puhdas päivä”

15.1.2021 / 19:42
Teemu Asunmaa ajaa SM1-luokan kärjessä perjantain jälkeen (Kuva: Hannu Rainamo).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu, Tunturiralli Rovaniemellä tänä viikonloppuna, käynnistyi perjantaina SM1-luokan osalta Teemu Asunmaan komennossa.

Rallin SM-sarjassa viime vuonna SM1-luokan Suomen mestaruuden voittanut ja kautensa Tunturirallista luokkavoitolla avannut Teemu Asunmaa kirjautti tämänvuotisessa Tunturirallissa perjantaina ajetuille kolmelle erikoiskokeelle SM1-luokassa sijoitukset kaksi, yksi ja kaksi. Kokonaistilanteessa Asunmaan ja kartanlukija Marko Salmisen johtomarginaali toisena olevaan Emil Lindholmiin nähden on 4,6 sekuntia.

– Päivä on sujunut ihan hyvin. Välillä on mennyt vähän paremmin ja välillä ollut pientä hakemista, varsinkin ykköspätkällä. Toinen erikoiskoe, Kaihuavaara, meni hyvin, mutta kolmannella erikoiskokeella Jyrhämäjärvellä tuli muutama virhe ja Emil sai vähän kiinni. Muutama huono ulostulo, mutta ei mitään ihmeempää. Ei täysin puhdas päivä, mutta ihan hyvin ollaan tultu, Asunmaa kertasi perjantain kulkua tiedotteessaan.

Asunmaa kilpailee Tunturirallissa SM1-luokassa nyt kuudetta kertaa urallaan ja vaikka kyseisen luokan ykkössijoja alavutelaiselta löytyykin Tunturirallista aiemmilta vuosilta kaksi (2017, 2020), niin nyt tullut SM1-luokkajohto perjantain jälkeen on Asunmaalle tässä kilpailussa ensimmäinen. Asunmaa lähtee lauantaina tavoittelemaan uransa kolmansia poronsarvia, Tunturirallin pääluokan voittajalle annettavaa perinteistä erikoispalkintoa.

– Voittoon tottakai tähdätään! Koitetaan puskea menemään ja saada menetettyä aikaa takaisin. Kisa on tiukkaa, mutta kyllä se siitä, Asunmaa pohti.

Lindholmille perjantai oli nousujohteinen. Tunturirallin vuoden 2019 SM1-luokan voittaja avasi kilpailun neljänneksi nopeimmalla ajalla, päivän toisella erikoiskokeella sijoitus oli toinen ja kilpailun avauspäivä päättyi Lindholmin osalta kauden ensimmäiseen pohja-aikaan. Kolmantena ajaa Juha Salo, joka avasi kilpailun pohja-ajalla, mutta menetti kärkipaikkansa heti toisella erikoiskokeella. Salolla eroa kärkeen on perjantain jälkeen 10,9 sekuntia.

SM1-luokassa Skoda-kuljettajat pitävät hallussaan kolmoisjohtoa. Hyundain tehdaskuljettaja Ole Christian Veiby on neljäntenä, norjalaisella eroa Asunmaahan on 20,5 sekuntia. WRC-luokassa Hyundain R5-autolla ajavan Oliver Solbergin vertailu SM1-luokkaan oikeuttaisi viidenteen sijaan, 39,3 sekuntia Asunmaata hitaammalla kokonaisajalla.

Perjantain nopein kuljettaja oli odotetusti Toyotan WRC-autolla kilpaileva Juho Hänninen, joka repäisi WRC-luokassa minuutin ja 40,7 sekunnin johtomarginaalin Fordin WRC-autolla ajavaan Kimmo Kurkelaan. Valtteri Bottas 11 vuotta vanhalla Citroenin WRC-autolla jäi Hännisestä perjantain kolmella erikoiskokeella hieman alle kaksi minuuttia.

Tunturiralli jatkuu lauantaina. Toisen ja samalla viimeisen kilpailupäivän avauserikoiskoe käynnistyy kello 9.33. SM-sarjan muut luokat, SM2, SM3 ja SM4, ovat käsittelyssä vielä myöhemmin perjantai-illan aikana.

Tunturirallin tilanteet 3/7 ek:n jälkeen

SM1-luokka

1) Teemu Asunmaa (Skoda Fabia Rally2 Evo) 41.03,3
2) Emil Lindholm (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 4,6
3) Juha Salo (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 10,9
4) Ole Christian Veiby (Hyundai i20 R5) + 20,5
5) Niclas Grönholm (Volkswagen Polo R5 GTI) + 2.29,6

WRC-luokka

1) Juho Hänninen (Toyota Yaris WRC) 40.11,2
2) Oliver Solberg (Hyundai i20 R5) + 1.31,4
3) Kimmo Kurkela (Ford Fiesta WRC) + 1.40,7
4) Valtteri Bottas (Citroen DS3 WRC) + 1.55,0

 

 

Lauantain 16.1. aikataulu

09.33 – EK4 Siikakämä (42,64 km / EK6)
13.44 – EK5 Heinunkierto (24,95 km / EK8)
15.07 – EK6 Sarriojärvi (32,48 km / EK9)
16.40 – EK7 Ristilampi (31,51 km / EK10)

Erikoiskokeen pituuden jälkeen alkuperäinen numerointi ennen peruutuksia

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Teemu Asunmaan kommentit: Tiedote


Facebook kommentit