MOTORSPORT

Asunmaa lähtee hakemaan paluuta takaisin mestaruuskantaan – “Kyllähän avauskisa pitäisi voittaa”

Rallin SM-sarjan kausi 2019 polkaistaan käyntiin tällä viikolla, kun perinteinen avausosakilpailu Arctic Lapland Rally, tuttavallisemmin Tunturiralli, ajetaan Rovaniemen ympäristössä perjantaina ja lauantaina. Teemu Asunmaan lähtee tavoittelemaan paluuta takaisin mestaruuskantaan vuoden tauon jälkeen.

Lähes neljän kuukauden sarjatauko rallin SM-sarjan osalta on taakse jäänyttä elämää, kun seitsemän osakilpailua käsittävä kotimainen arvosarja käynnistyy tämän viikon perjantaina Rovaniemeltä. Kolmen peräkkäisen Suomen mestaruuden (SM1-luokka 2017, SM2-luokka 2015-2016) jälkeen Teemu Asunmaa, 31, sijoittui viime vuonna SM1-luokassa kolmanneksi. Alavutelaisen vakaa aikomus on palata tänä vuonna jälleen takaisin mestaruuskantaan.

– Pari päivää ajettiin treeniä näille lumille ja ihan on niitä perus valmistautumisia tässä tehty. On se mukavaa lähteä taas Tunturiralliin, Asunmaa fiilisteli viikko ennen kauden starttia.

Asunmaa kilpailee kahden edelliskauden tavoin Skoda Fabia R5 -autolla ja SM1-luokassa, mutta kartanlukija vaihtuu, kun viime kaudella Asunmaalle nuotteja lukenut Ville Mannisenmäki siirtyi Aleksi Röyhkiön kyytiin. Asunmaalle tänä vuonna nuotteja lukee Jani Salo, 43, joka viime kaudella saavutti SM2-luokasta SM-hopeaa Joonas Tokeen kartturina.

– Jani oli aika luonnollinen valinta tähän kohtaan, hänen kanssaan on ollut ennenkin puhetta näistä hommista. Samoilta kyliltä ollaan molemmat ja sitä kautta tuttuja. Tunnen ja tiedän Janin toimintatavat, niin homma varmasti toimii. Sen suhteen luotto on vahva, Jani on yksi SM-sarjan kokeneimmista karttureista, Asunmaa kehuu.

Asunmaa on kilpaillut kahden viime kauden aikana Skodalla kaksi täyttä SM-sarjaa, kaksi Suomen MM-rallia, sekä yhden kilpailun Liettuassa, joten tutun kaluston suhteen mitään kysymysmerkkejä ei juurikaan enää ole. Ja kun vielä talvella ajetuissa testeissä auton kehityksen suhteen onnistuttiin ottamaan merkittäviä askeleita eteenpäin, niin kauden avaukseen Rovaniemelle voi suunnata luottavaisin mielin. Tavoite on uusia kahden vuoden takainen ykkössija.

– Kyllähän avauskisa pitäisi voittaa, Asunmaa naurahtaa.

Tunturiralli eroaa monin tavoin muista SM-sarjan osakilpailuista, eikä vähiten ek-kilometriensä puolesta. Tänä vuonna kaksipäiväisessä kilpailussa luvassa on lähes 244 ek-kilometriä, mikä on lähes kaksi ja puoli kertaa se määrä mitä ajetaan muissa osakilpailuissa.

– Tunturiralli on niin äärettömän hankala kilpailu. Ajamalla riskillä voit voittaa, mutta ajamalla järkevästi voit silti ajaa penkkaan. Siellä voi tapahtua mitä vain, Asunmaa muistuttaa.

SM-sarjan lisäksi Asunmaan suunnitelmana on kilpailla tänä vuonna Suomen MM-rallissa, sekä joitain kilpailuja Liettuassa.

– Kisoja olisi tietysti hyvä saada mahdollisimman paljon, mutta katsotaan nyt, että miten budjetti kehittyy kauden aikana, Asunmaa päätti.

Tunturirallin seremonialähtö käynnistyy Lordin aukiolla, Rovaniemen keskustassa perjantaina kello 12.00 ja ensimmäinen erikoiskoe starttaa kello 12.43. Maaliin saavutaan lauantai-iltana. Asunmaa ja Salo ovat reitillä numerolla kolme.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Jani Salo

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com