Asunmaan testireissu toi Pohjanmaa Rallin voiton – “Kunhan kurvailtiin”

3.9.2017 / 17:30
Marko Mänty ja Teemu Asunmaa Pohjanmaa Rallissa Seinäjoella (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Viikonloppuna ajetun kaksipäiväisen Pohjanmaa Rallin yleiskilpailun voittoon ajoi Teemu Asunmaa, joka johti kilpailua aina ensimmäisestä erikoiskokeesta maaliin asti. Mm. Historic Rally Trophy -sarjan osakilpailuna toiminut Pohjanmaa Ralli tarjosi rallin SM-sarjan kuljettajille oivan testimahdollisuuden, ajetaan seuraava osakilpailu viikon päästä Uudessakaupungissa.

Rallin SM1-luokan pistejohtaja Teemu Asunmaa aloitti Pohjanmaa Rallin pohja-ajalla, nappasi yleiskilpailun johtoaseman haltuunsa ja piti siitä kiinni aina maaliin asti. Lopputuloksissa Asunmaan voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Jukka Ketomäkeen nähden oli lopulta 19,5 sekuntia.

– Kunhan kurvailtiin, testikisahan tämä oli meille ihan täysin. Kokeiltiin eri rengashommia ja niistä saatiin infoa jatkoa ajatellen. Eihän se vauhti näissä kisoissa ole sellaista mitä se on SM-sarjassa, mutta onhan se hyvää nuottitreeniä ja saatiin testattua muutamia asioita. Se oli tarkoituskin, millään muulla ei ollut mitään väliä. Saatiin kilsoja kuitenkin ja vähän erilaisia teitä ajaa, Asunmaa paketoi viikonlopun annin UrheiluUutiset.comille.

Asunmaan tavoin myös SM1-luokan pistekolmonen Marko Mänty oli Seinäjoella liikkeellä testimielessä. Mänty ajoi rallin toiselle erikoiskokeelle pohja-ajan nousten 0,3 sekunnin päähän Asunmaasta ja kolmannen erikoiskokeen jälkeen kaksikon välinen aikaero oli 3,8 sekuntia. Testikisa tai ei, niin silti yleisölle oli tarjolla näiden kahden osalta hyvä kaksintaistelu, jota mukana oli vielä sopivasti hämmentämässä samoilla sekunneilla ajanut kokenut Jukka Ketomäki. Lauantain viimeisellä erikoiskokeella Mänty kuitenkin sortui ajovirheeseen ja putosi kauas kärjestä.

– Pitkän suoran päässä jarrutuksessa oli sellainen kamala “hämy”, ettei valot oikein näyttänyt kunnolla. Ja oli meillä myös valojen säädötkin pielessä, kun ei olla niillä talven jälkeen ajettu. Kun jarrutin, niin se oli liian myöhään ja sitten oli pakko pistää veto päälle ja ajaa ojan yli pellolle. Mitään ei sattunut, mutta kesti kauan ennen kuin löysin sieltä takaisin tielle, oli niin pitkää herneenvartta, Mänty kertasi.

Mänty aloitti sunnuntain lähes minuutin takaa-ajo matkalta ja ajoikin neljästä erikoiskokeesta pohja-ajan kolmelle. Lopputuloksissa Mänty oli kolmas.

– Kun sai jonkinlaisia pätkäaikoja tänne tehtyä, niin voi tosi hyvällä mielellä lähteä Uuteenkaupunkiin. Ihan hyvä testikisa. Ei ihan saatu vielä kaikkia säätöjä kohdalleen, mutta lähellä ollaan. Renkaiden osalta ei enää tehdä muutoksia. Eilinen virhe maksoi taistelun tämän kisan voitosta, mutta tällä kisan voitolla nyt ei ole muuta merkitystä kuin henkinen homma, Mänty sanoi.

Asunmaa johtaa SM1-luokkaa 26 pisteen erolla ennen toisena olevaa Juha Saloa, kun ajamatta on vielä Uudenkaupungin ja Tampereen osakilpailut. Mänty on pisteissä kolmantena, eroa Saloon on 14 pistettä ja takana “niskaan hengittää” Jarkko Nikara kolmen pisteen päässä. Männyn tavoite loppukauteen on selvä.

– Mitali on tavoite. Olisin kyllä todella tyytyväinen jos mitali tulisi, kauhajokelainen päätti.

Asunmaan tilanne on se, että erinomaisesti sujuneen kauden päätteeksi vain mestaruus kelpaa. Nykyisessä pistejohdossa Saloon nähden alavutelainen ei kuitenkaan ole juurikaan miettinyt taktiikoita kahteen viimeiseen osakilpailuun.

– Ei ole ajateltu mitään sellaista. Mennään niin kuin normaalistikin mennään, ollaan oltu tässä tilanteessa ennenkin, SM2-luokan mestaruudet kahtena edellisenä vuonna voittanut Asunmaa korosti.

Uudenkaupungin SM-ralli ajetaan lauantaina 9. syyskuuta.

Pohjanmaa Rallin yleiskilpailun tulokset

1) Teemu Asunmaa (Skoda) 40.13,2
2) Jukka Ketomäki (Skoda) + 19,5
3) Marko Mänty (Skoda) + 50,5
4) Timo Mäenpää (Mitsubishi) + 1.29,7
5) Jukka Kasi (Skoda) + 1.41,0
6) Ville Hautamäki (Subaru) + 2.27,8

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit