Audin kadonnut ralliauto herää henkiin

19.1.2024 / 12:43

[ A- ] / [ A+ ]

Englantilainen EPS Motorsport tarttui mielenkiintoiseen haasteeseen.

Audilla oli suunnitteilla B-ryhmän seuraajaksi kaavailtu S-ryhmän kilpuri, mutta kun rallin B-ryhmä kiellettiin, saksalaismerkki laittoi niin sanotusti pillit pussiin tuotekehittelyn osalta. Audi Sport Quattro RS 002 -auto jäi lopulta Audin omaan museoon, mutta harva tietää, että legendaarisen pätkä-Quattron rinnalla 80-luvun puolivälissä kehiteltiin Quattro S1:n myös S2-mallia.

Se oli käytännössä Audi Sport Quattro S1, mutta keskimoottorisena. Aikaisemmissa Audin rallimalleissa moottori ei itsessään ollut ongelma, vaan sen sijainti; etumoottorisena Audi oli hankalampi käsiteltävä ja painonjakauma oli heikko.

Audin kilpakumppaneilla, Peugeotilla ja Lancialla, oli jo olemassa keskimoottoriset ralliautot. Audi Sportin tiimipäällikkö Roland Gumbert aloittikin salaisen projektin.

– Insinöörit Ingolstadtissa tiesivät, että Sport Quattro olisi vain hetkellinen helpotus. Pidemmällä aikavälillä ainoa ratkaisu olisi keskimoottorinen auto. Niinpä aloitimme suunnittelun ja loppuvuodesta 1984 meillä oli valmis auto testeihin.

Sport Quattro S2 ei koskaan päässyt koskaan rallikäyttöön. Salaisista testeistä vuodetut kuvat päätyivät Audin johtokunnan käsiin ja koko projekti lakkautettiin. Auto purettiin atomeiksi.

Nyt englantilaisen EPS Motorsportin on tarkoitus rakentaa auto uudelleen. Rakentamista ei ainakaan helpota se tosiseikka, että yhtään Sport Quattro S2 -kilpa-autoa ei enää ole olemassa. Lähtökohtana onkin pienoismalli sekä muutama todistusaineistona säilynyt valokuva, että auto on ylipäätään ollut olemassa.

Rakennettava auto on tavallaan puuttuva palanen S1:n ja RS 002:n välillä. Projektin sujumista voi seurata EPS:n YouTube-kavalla.


Facebook kommentit